Monday, October 15, 2018

'Plan B' για την ΠΓΔΜ προτείνει το VMRO

Ξεκίνησε η συζήτηση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ζάεφ άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας τα γνωστά, ότι εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία η χώρα θα απομονωθεί κλπ, αλλά το έριξε και στα θεία, λέγοντας ότι είναι "ιερό" καθήκον των βουλευτών να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και η συμφωνία είναι σταλμένη από το Θεό. Έκανε επίσης άνοιγμα στο VMRO, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει "συμφιλίωση" για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου [αφορά την εισβολή Σκοπιανών εθνικιστών στο κοινοβούλιο κατά την διαδικασία εκλογής του Αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι], υπονοώντας προφανώς κάποιου είδους αμνηστία για τα στελέχη της αντιπολίτευσης που διώκονται.

O πρωτοκλασάτος όμως βουλευτής του VMRO Ηλία Ντίμοφσκι είπε κάτι πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικό: Πρότεινε να προχωρήσει η "Makedonija" σε "στρατηγικές συμφωνίες" με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέχρι να "βρεθεί" καλύτερη λύση με την Ελλάδα.

Πρόκειται για μείζονα αλλαγή θέσης από το VMRO, το οποίο μέχρι τώρα επιδίωκε την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καθ' υπέρβαση των αντιρρήσεων της Ελλάδας και με νομική χρήση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης.

No comments:

Post a Comment