Monday, October 29, 2018

Έσση: Πτώση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, άνοδος των Πρασίνων

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, ο τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους διατηρεί τελικά την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να συγκυβερνά.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και αυτών των εκλογών είναι οι Πράσινοι που κατάφεραν να περάσουν το SPD και να γίνουν το δεύτερο σε δύναμη κόμμα και σε αυτό το κρατίδιο μετά τη Βαυαρία.

Οι ακροδεξιοί του AfD είχαν μεν άνοδο αλλά όχι τεράστια. Από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 που είχαν πάρει 11,2% έφτασαν στο 13,1% και οι αναλύσεις λένε ότι έχουν φτάσει στο όριο της επιρροής που μπορούν να επιτύχουν.

Η μεγάλη πτώση όμως των δυνάμεων των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στο ομοσπονδιακό επίπεδο στο Βερολίνο. Μεγαλύτερη είναι η γκρίνια στους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι τον Δεκέμβριο έχουν συνέδριο και ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις στο κόμμα για πιθανή αποστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ από το κόμμα και περιορισμό της στην Καγκελαρία, ως ένα μήνυμα για αλλαγή ηγεσίας και πλασάρισμα άλλου προσώπου για να ηγηθεί στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Την Κυριακή συνεδριάζει το προεδρείο του κόμματος και θα φανούν οι διαθέσεις, ενώ η Μέρκελ επιμένει στην παραμονή της στην ηγεσία του κόμματος.

Στους Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα είναι μαύρα αλλά έχουν κάπως συνηθίσει τις συνεχόμενες εκλογικές ήττες. Η ηγέτης του κόμματος Αντρέα Νάλες έριξε όλο το φταίξιμο στην κακή κατάσταση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο και είπε ότι το SPD θα αποφασίσει για την συνέχιση του συνασπισμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η πραγματικότητα είναι ότι πέρα από την κόπωση και την κακή εικόνα που όντως υπάρχει για τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο, τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφοφόρων και των δυναμικών ηλικιών στα αστικά κέντρα, ενώ συντηρούν δυνάμεις στις μεγάλες ηλικίες και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Άρα επιβεβαιώνεται και στην Έσση το ηλιακό χάσμα και το πολιτισμικό χάσμα που παρατηρήθηκε και στη Βαυαρία και που σε κάποια αναλογία παρατηρήθηκε και το δημοψήφισμα για το Brexit και στις αμερικανικές εκλογές.

Sunday, October 21, 2018

Εγγυήσεις για "μακεδονική" ταυτότητα ζητούν από Ζάεφ οι 8 "αποστάτες"

Πάμε ολοταχώς για γιαλαντζί erga omnes:
Εγγυήσεις για την διασφάλιση της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Ζάεφ οι οκτώ "αποστάτες" βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στη δραματική ψηφοφορία της Παρασκευής.

Όπως έχω γράψει από το βράδυ της Παρασκευής, ο Ζάεφ χρειάζεται την ψήφο των οκτώ βουλευτών στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία δυο τρίτων στην κατ' άρθρο συζήτηση.

Πέραν της ταυτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για την εσωτερική χρήση.

Πρόκειται για όρο που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ορίζει πως αφού κυρωθεί και από τις δυο χώρες και τεθεί σε ισχύ οι σκοπιανές Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την άμεση χρήση του νέου ονόματος σε όλα τα επίσημα "έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό".

Είναι πολύ πιθανό πλέον, ο Ζάεφ να επιλέξει να μην εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών στα άρθρα του σκοπιανού Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν, και κάτι τέτοιο το είχε ήδη προαναγγείλει από την Τετάρτη στην ομιλία του στη σκοπιανή Βουλή, όπου είχε υπονοήσει ότι μπορεί να μην περάσουν ακριβώς οι διατυπώσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Τσίπρα, διότι λέει "η Ελλάδα ενδιαφέρεται μόνο για τον προσδιορισμό 'Βόρεια', η εθνότητα και η γλώσσα δεν τους νοιάζει".

Επέκταση χωρικών υδάτων με μέθοδο Χότζα

Δεν στήνω περίφραξη του οικοπέδου μου στα μπροστινά όρια τα οποία μου αμφισβητεί ο εκεί γείτονας, αλλά περιφράζω το πίσω μέρος του οικοπέδου μου που δεν μου αμφισβητεί κανείς.

Το έλυσα το θέμα!

Friday, October 19, 2018

Στην κόψη του ξυραφιού τα Σκόπια

Ξεκινά σε λίγη ώρα για τέταρτη ημέρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δυο πλευρών.

Στην ημερήσια διάταξη είναι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν 22 βουλευτές μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς το VMRO δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει άλλο στη συζήτηση. Διακινείται όμως και το σενάριο της παράτασης της διαδικασίας μέχρι τη Δευτέρα για να συμπέσει με την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος κατευθύνεται στα Σκόπια με άγριες διαθέσεις προς την αντιπολίτευση. Κυβερνητικοί κύκλοι ελπίζουν ότι η άφιξη του Πάλμερ και η πίεση που θα ασκήσει στην ηγεσία του VMRO μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή της στάσης του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Στις τάξεις του VMRO πάντως επικρατεί σκεπτικισμός για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Υπάρχει μεν ικανοποίηση γιατί δεν έχουν υπάρξει διαρροές και το κόμμα εμφανίζεται συμπαγές, αλλά δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για τη ζημιά που υφίσταται το κόμμα από τις συνεχείς επιθέσεις των δυτικών αξιωματούχων. Γνωρίζουν όμως ότι ενδεχόμενη κυβίστηση σε αυτήν τη συγκυρία θα εκληφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών τους ως μια ταπεινωτική άνευ όρων συνθηκολόγηση σε εξωγενείς πιέσεις.

Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσει να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία στη Βουλή, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα ή αύριο το μεσημέρι. Αλλιώς, θα αναμένουμε την άφιξη του ανθύπατου κ. Πάλμερ τη Δευτέρα.

Thursday, October 18, 2018

VMRO: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νομικά και πολιτικά νεκρή

To VMRO-DPMNE εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει ότι θα απέχει πλέον από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, διότι θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών "νομικά και πολιτικά νεκρή".

Εδώ η πλήρης ανακοίνωση του VMRO-DPMNE:
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα VMRO-DPMNE δεν θα υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές και ως εκ τούτου απέχει από κάθε περαιτέρω συζήτηση στο Κοινοβούλιο
Η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους είναι νομικά και πολιτικά νεκρή.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του VMRO-DPMNE δεν θα υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές και, ως εκ τούτου, απέχει από περαιτέρω συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Οι πολίτες δήλωσαν σαφώς και χωρίς αμφιβολία ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και η συμφωνία είναι νεκρή.
Η συζήτηση που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο είναι αντιπαραγωγική και παραβιάζει τη βούληση των πολιτών.
Ο Ζόραν Ζάεφ και το SDSM θα πρέπει να ακούσουν τη βούληση άνω του 1.200.000 πολιτών που ψήφισαν κατά της συμφωνίας ή που απείχαν και για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αποδεκτή.
Ήρθε η ώρα να φύγει ο Ζόραν Ζάεφ. Είναι δύο χρόνια πάνω στη ζωή των πολιτών, έχοντας υπογράψει επιβλαβείς συμβάσεις και την ταπείνωση του κράτους, ενώ η οικονομία βρίσκεται στα όρια και έχει σπρώξει τους πολίτες στην άβυσσο της απελπισίας, με μηδενική ανάπτυξη, 5,14 δισεκατομμύρια χρέη και αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Tuesday, October 16, 2018

Σύστημα Πολάκοφσκι-Παπαγγελόφσκι

Όταν πριν από μήνες ο Ζάεφ διαβεβαίωνε τον Τσίπρα και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ότι έχει σίγουρη την πλειοψηφία των δυο τρίτων στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών ήξερε τι είχε στο μυαλό του.

Η ενορχήστρωση ήταν μελετημένη. Η Ειδική Εισαγγελέας είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο-Απρίλιο ποινικές έρευνες κατά στελεχών του VMRO για υποθέσεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Όλως συμπτωματικώς τις τελευταίες ημέρες κατέληξε η έρευνα σε κλήτευση υπόπτων, μεταξύ των οποίων είναι και βουλευτές του VMRO που υφίστανται αυτές τις ημέρες αφόρητες πιέσεις να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.


Όλως συμπτωματικώς πάλι, ο Ζάεφ έκλεισε χθες το μάτι για παύση των διώξεων εάν ψηφιστεί η συμφωνία, ενώ η Γενική Εισαγγελέας κάλεσε ως ύποπτο σήμερα το πρωί το πρωτοκλασάτο στέλεχος του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι, προφανώς για να σταλεί ένα μήνυμα και σε άλλους βουλευτές του VMRO. Μετά την ανάκρισή του για μια ώρα,ο Μιλόσοσκι αφέθηκε ελεύθερος και πήρε προθεσμία μιας εβδομάδας για να απολογηθεί. Βγαίνοντας από το γραφείο της Ειδικής Εισαγγελέως, ο βουλευτής του VMRO είπε ότι προφανώς η χρονική συγκυρία των κλητεύσεων συνδέεται με τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή

Όμορφος κόσμος, παπαγγελικά πλασμένος.

Monday, October 15, 2018

Επισημοποιήθηκε το σχίσμα από το Πατριαρχείο Μόσχας

Η Ιερά Σύνοδος του Ρωσικής Εκκλησίας πήρε τελικά την απόφαση που αναμενόταν και διέκοψε τις σχέσεις της και την "κοινωνία" με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την απόφαση του Φαναρίου να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, αλλά το ουσιαστικό ερώτημα είναι μέχρι που θέλει να φτάσει τον πόλεμο το Κρεμλίνο, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τον Πατριάρχη Κύριλλο.


'Plan B' για την ΠΓΔΜ προτείνει το VMRO

Ξεκίνησε η συζήτηση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ζάεφ άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας τα γνωστά, ότι εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία η χώρα θα απομονωθεί κλπ, αλλά το έριξε και στα θεία, λέγοντας ότι είναι "ιερό" καθήκον των βουλευτών να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και η συμφωνία είναι σταλμένη από το Θεό. Έκανε επίσης άνοιγμα στο VMRO, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει "συμφιλίωση" για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου [αφορά την εισβολή Σκοπιανών εθνικιστών στο κοινοβούλιο κατά την διαδικασία εκλογής του Αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι], υπονοώντας προφανώς κάποιου είδους αμνηστία για τα στελέχη της αντιπολίτευσης που διώκονται.

O πρωτοκλασάτος όμως βουλευτής του VMRO Ηλία Ντίμοφσκι είπε κάτι πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικό: Πρότεινε να προχωρήσει η "Makedonija" σε "στρατηγικές συμφωνίες" με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέχρι να "βρεθεί" καλύτερη λύση με την Ελλάδα.

Πρόκειται για μείζονα αλλαγή θέσης από το VMRO, το οποίο μέχρι τώρα επιδίωκε την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καθ' υπέρβαση των αντιρρήσεων της Ελλάδας και με νομική χρήση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης.

Saturday, October 13, 2018

Ο Κασόγκι ηχογράφησε τη δολοφονία του: Σαμπάχ

Σοκαριστική εξέλιξη στην υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι:
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Κασόγκι ηχογράφησε την κράτησή του από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο, στη συνέχεια τον βασανισμό του και εν τέλει τη δολοφονία του μέσω ενός Apple Watch που φορούσε, το οποίο ήταν συγχρονισμένο με τον λογαριασμό στο iCloud. Οι δολοφόνοι πρόσεξαν το ηλεκτρονικό ρολόι και προσπάθησαν να σβήσουν τα αρχεία αλλά το iCloud είχε κρατήσει backup αρχεία, τα οποία ανέκτησαν οι τουρκικές αρχές!


Friday, October 12, 2018

Τελείωσε ο τσαμπουκάς του Ερντογάν

Άδοξο τέλος είχε σήμερα ο διεθνοπολιτικός τσαμπουκάς του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους εκβιασμούς που θεωρούσε ότι μπορεί να περάσει με τις αυθαίρετες φυλακίσεις Δυτικών πολιτών.

Μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, απελευθερώθηκε σήμερα και ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον που ήταν φυλακισμένος εδώ και δυο χρόνια με τις αστήρικτες κατηγορίες της εθνικής προδοσίας και της κατασκοπίας.

Μετά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, έναν Τουρκογερμανό δημοσιογράφο και έναν Αμερικανό ιερωμένο να έχουν περάσει μήνες στις τουρκικές φυλακές, μένει το ερώτημα τι σκ*** κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος από αυτόν τον ανόητο τσαμπουκά. Ανόητες, ανούσιες και γελοίες ενέργειες ενός ανθρώπου που έχει καταντήσει μια μεγάλη χώρα σε διεθνή ξεφτίλα.


Wednesday, October 10, 2018

“Ηλεκτρικές” σκιές στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης για 4,8 εκατομμύρια ευρώ της σκοπιανής εταιρείας EDS Group, η οποία δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΠΓΔΜ. Η εν λόγω εταιρεία ανήκε μέχρι τον Απρίλιο του 2018 στον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Κότσο Ανγκιούσεφ και η συμφωνία πώλησης υπογράφηκε στις 25 Απριλίου στα Σκόπια, μόλις 45 ημέρες πριν από τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο επιχειρηματίας και πολιτικός Κότσο Ανγκιούσεφ μπορεί να χαρακτηριστεί ένας Σκοπιανός ολιγάρχης, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να γίνει ένας από τους πέντε πιο πλούσιους πολίτες της ΠΓΔΜ το 2014, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Αφού σπούδασε ως μηχανικός στο Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια, όπου και έφτασε μέχρι και τη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, στη συνέχεια χρημάτισε σύμβουλος του γενικού διευθυντή της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας της ΠΓΔΜ (ECM) στη δεκαετία του 2000. Μέσω της εμπειρίας της εμπειρίας του στην ECM, αλλά και καλών διασυνδέσεων στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της ΠΓΔΜ κατάφερε να αναλάβει ως υπεργολάβος έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 21 υδροηλεκτρικούς σταθμούς των Σκοπίων. Αργότερα και εν όψει του ανοίγματος της αγοράς της ηλκετρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ, εξαγόρασε τη θυγατρική της EDS Group που δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Κόσοβο. Ο κλάδος της EDS που δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ κατέχει μερίδιο αγοράς 40% στην αγορά των εταιρικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια και εμφάνισε το 2015 τζίρο 87 εκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1 εκατομμυρίου, χωρίς να είναι γνωστά τα οικονομικά στοιχεία για το 2016 και το 2017.

Η συγκεκριμένη εξαγορά από τη ΔΕΗ έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στα Σκόπια και όπως μου ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE, η εντύπωση που υπάρχει είναι πως ο Ανγκιούσεφ κατάφερε να αυξήσει το τίμημα της εξαγοράς εξαργυρώνοντας την επιρροή του στη σκοπιανή κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Κύκλοι του αναπληρωτή πρωθυπουργού πάντως αντικρούουν τις κατηγορίες λέγοντας πως η επιχειρηματική συναλλαγή δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών. Ο Ανγκιούσεφ πάντως φέρεται να είναι λάτρης της Ελλάδας και ειδικά της Χαλκιδικής, καθώς είναι ιδιοκτήτης πολυτελούς οικίας στην Κρυοπηγή.
Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ ρίχνει σκιές στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, καθώς ακόμη και αν κανείς τη δει ως μια απλή επιχειρηματική συμφωνία, το γεγονός ότι εμπλέκονται σχεδόν άμεσα οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δημιουργεί εύλογα ερωματικά. Η ΔΕΗ ελέγχεται πλειοψηφικά από την ελληνική κυβέρνηση και η EDS ανήκε στο Νο2 της σκοπιανής κυβέρνησης, και ο χρονική σύμπτωση της πώλησης με την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις είναι αρκούντως πονηρή.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 7 Σεπτεμβρίου 2018

Tuesday, October 2, 2018

Χοντροκομμένη και άθλια παρέμβαση της Ρωσίας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Χοντροκομμένη και άθλια παρέμβαση της Ρωσίας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Με σχόλιο του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, απειλεί εμμέσως ότι θα μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οποιαδήποτε λύση δεν θα έχει "την έγκριση των λαών και των δυο χωρών χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις".

Μπλέξαμε.

Εδώ το σχόλιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε ελληνική μετάφραση:
Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Δημοκρατία της Μακεδονίας διενήργησε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η συμμετοχή που ανήλθε σε 36,8% σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως έγκυρο (η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50%). Το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν εξωτερικά στα Σκόπια και την Αθήνα, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συμμετείχαν άμεσα σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας προπαγανδιστική εκστρατεία, παρεμβαίνοντας ανοικτά στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πΓΔΜ δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, το αποτελέσμα της ψηφοφορίας αναγνωρίστηκε αμέσως από τους ηγέτες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη βούληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.Η βασική μας θέση παραμένει η ίδια: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι μη συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, το οποίο τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνωφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Πορευόμαστε με κριτήριο το ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.