Tuesday, November 6, 2018

Απάτη erga omnes

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρχαν εδώ και ημέρες πως το κείμενο των τροποποιήσεων του σκοπιανού Συντάγματος που θα έφερνε ο Ζόραν Ζάεφ προς ψήφιση θα έκρυβε πολλές παγίδες για την ελληνική πλευρά. Όπως έγραψα την περασμένη Τετάρτη, ο Ζάεφ έκανε το χατήρι των οκτώ αποστατών βουλευτών του VMRO και μαγείρεψε διατυπώσεις που ενισχύουν την έννοια της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας και που διατηρούν το δικαίωμα της “Βόρειας Μακεδονίας” να “φροντίζει” τα μέλη του “Μακεδονικού λαού” που ζουν στο εξωτερικό. Για να χρυσωθεί το χάπι, ο Ζάεφ πρόσθεσε τη διατύπωση πως “η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις”, με την οποία υποτίθεται ότι απαλείφεται η έννοια του αλυτρωτισμού. Στην πράξη όμως αυτή η διατύπωση δεν αποτρέπει την έγερση μειονοτικών ζητημάτων στο μέλλον.

Το ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι η αναθεώρηση τελεί υπό την διαλυτική αίρεση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της κύρωσης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή! Όπως αναφέρει το προοίμιο του κειμένου, “οι τροποποιήσεις αυτές … τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία … κύρωσης του Πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Ελληνική Δημοκρατία”. Στην πράξη δηλαδή καμία από τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν θα ισχύει μέχρι να έρθει στην ελληνική Βουλή και να κυρωθεί η πράξη ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η ελληνική Βουλή δηλαδή θα πρέπει να κυρώσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ τυπικά το γειτονικό κράτος δεν θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός του.

Με τις διατυπώσεις αυτές εξασφάλισε την θετική ψήφο και των οκτώ αποστατών βουλευτών του VMRO, αλλά είναι πιθανό να κερδίσει και άλλες, καθώς ακυρώνει το βασικό αφήγημα του VMRO ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν εξασφαλίζεται η “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα, εγκαταλείπονται τα δικαιώματα των απόδημων “Μακεδόνων” και δεν εξασφαλίζεται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με αυτή όμως τη μεθόδευση υπονομεύεται ουσιωδώς το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και δένεται η Ελλάδα νομικά με έναν ύπουλο τρόπο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είναι άριστος νομικός, φαίνεται να κατάλαβε την παγίδα και διέρρευσε μέσω “κύκλων” του επιφυλάξεις για την τροπολογία 36 που αναφέρεται στους απόδημους “Μακεδόνες”. Φαίνεται όμως ότι δεν κατάλαβε ή δεν ενημερώθηκε για την μεταβατικότητα ολόκληρης της αναθεώρησης, διότι είναι σίγουρο ότι θα εξέφραζε σαφείς αντιρρήσεις. Με αυτή όμως τη διατύπωση παγιδεύονται και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί διότι όταν και αν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η πράξη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από ένα τουλάχιστον χρόνο, η τότε πλειοψηφία θα μπορεί να αρνηθεί την ένταξη καθώς τα Σκόπια δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός τους!

Το λυπηρό της υπόθεσης, αν και πλήρως αναμενόμενο, είναι πως η ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει δώσει ήδη τη συγκατάθεσή της στο κείμενο των τροπολογιών του Ζάεφ. Αυτήν τη συμπαιγνία όμως κατά των ελληνικών συμφερόντων πρέπει να την αναδείξει η αντιπολίτευση και να προσπαθήσει να αποτραπεί μια εξέλιξη που θα δένει την Ελλάδα χειροπόδαρα.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 5/11/2018
fb

No comments:

Post a Comment