Saturday, October 19, 2019

Ο Ερντογάν έριξε τον Τραμπ


Όπως αναφέρει σήμερα το NBC News, η δραματική τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν την Κυριακή, η οποία και έφερε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τα μεσάνυχτα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία, έγινε μετά από φορτική πίεση του Τούρκου Προέδρου ο οποίος ήταν έξαλλος γιατί ο Τραμπ δεν του έκλεισε ραντεβού πριν από δέκα ημέρες στον ΟΗΕ.

Μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός στον Λευκό Οίκο για αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων. Η οργή του Ερντογάν στο τηλεφώνημα φαίνεται πως "έριξε" τον Τραμπ, ο οποίος προφανώς μπήκε στην τηλεφωνική συζήτηση χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για το τι θα απαντήσει στον Τούρκο Πρόεδρο και απλά ήθελε να τον κατευνάσει.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μάθημα διεθνούς πολιτικής. Είναι πολύ πιθανό βέβαια ο όλος χειρισμός να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία, διότι έχουν προκληθεί τεράστιες αντιδράσεις και ιδίως στο Κογκρέσο. Ενώ μέχρι την Κυριακή τα πράγματα πήγαιναν πολύ στρωτά και μαλακά και πάλι η Τουρκία θα έκανε τη δουλίτσα της χωρίς τυμπανοκρουσίες και με την αναγκαστική συναίνεση των Κούρδων. Τώρα το πράγμα μπλέκει πολύ.


No comments:

Post a Comment