Tuesday, October 29, 2019

Ήταν όλα γνωστά

Τον Μάιο/Ιούνιο του 2018 προσπαθούσα να εξηγήσω καλοπροαίρετα και με πολλούς τρόπους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία. Εκτός από τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, η Συμφωνία ήταν πολύ κακή και από καθαρά τεχνική άποψη, καθώς έδινε εμπροσθοβαρή αναγνώριση σε όλα τα ζήτηματα που ενδιέφεραν την Βόρεια Μακεδονία, ενώ η πλήρης εφαρμογή των ελληνικών όρων αφηνόταν στην καλή προαίρεση κάποιων τρίτων και δεν υπήρχε πρόνοια για την περίπτωση που το erga omnes δεν εφαρμοζόταν πλήρως από τα Σκόπια, αφού θα είχαν ήδη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θα είχαν λάβει επίσημη αναγνώριση από τον ΟΗΕ και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Τώρα δυστυχώς βλέπουμε τα αποτέλεσματα αυτής της κακής συμφωνίας και ο βασικός συντάκτης της, ο κ. Κοτζιάς να λέει απλά "τι να κάνω, δεν είχα προβλέψει τη βλακεία της Ευρώπης". Οι δε ισχυρισμοί του πρώην Υπουργού Εξωτερικών ότι "θα υποστεί κυρώσεις η Βόρεια Μακεδονία εάν δεν εφαρμόσει τη συμφωνία" είναι για παιδάκια. Ποιές κυρώσεις θα υπάρξουν και ποιός θα τις επιβάλει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τύψεις διότι τους υποσχέθηκε ένταξη και αθέτησε την υπόσχεσή της, ή ο ΟΗΕ που νοιώθει ευτυχής που "έλυσε" έν χρόνιο διεθνές πρόβλημα;

Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν οι ανοησίες του Ζάεφ είναι να υπάρξει μια πάρα πολύ σκληρή και σαφής προειδοποίηση από την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία να συνοδεύεται από σαφή μέτρα που θα πλήξουν ζωτικά τη Βόρεια Μακεδονία. Όλες οι άλλες λύσεις αφορούν σε ευχολόγια και νουθεσίες που δεν αξίζουν ούτε για τον κάλαθο των αχρήστων.

No comments:

Post a Comment