Friday, January 26, 2024

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά από το Ισραήλ προσωρινά μέτρα στη Γάζα [έγγραφο]

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έκρινε με ψήφους 15-2 ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παραβίασης της συνθήκης του ΟΗΕ για τις γενοκτονίες ως προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα, και καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ:

• να λάβει κάθε μέτρο για να μην παραβιαστούν τα άρθρα 2 και 3 της συνθήκης

• να εξασφαλίσει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν παραβιάζουν τα άρθρα της συνθήκης

• να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταστραφούν στοιχεία και αποδείξεις για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

• να εξασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό. (με 16-1 αυτό).

Το δικαστήριο ζήτησε επίσης την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Δικαστική ήττα για το Ισραήλ, το οποίο είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος της Νότιας Αφρικής ως απαράδεκτου.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψιν τις αναφορές των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και διάφορες αμφιλεγόμενες δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το αν και πως θα αποδεχθεί την απόφαση το Ισραήλ είναι ένα θέμα. Όσον αφορά δε την έκκληση του δικαστηρίου για απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, είναι άνευ πρακτικής σημασίας.

Δείτε εδώ το κείμενο της απόφασης:

fb

Thursday, January 25, 2024

Θέλουν να ξεχάσουμε

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 που οδήγησαν στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ολέθριο σχήμα των Συριζανελ.

Κανείς από τους τότε θριαμβευτές δεν θέλει να θυμόμαστε αυτή την επέτειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Βαρουφάκης έκαναν σήμερα το παραμικρό σχόλιο ή ανάρτηση για την επέτειο.

Το ωραιότερο είναι ότι τη "μεγάλη νίκη του λαού" την ξέχασε ακόμη και ο ίδιος ο Σύριζα.

Θα τους βόλευε βέβαια να καταλήξει αυτή η μαύρη περίοδος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όσοι όμως πονέσαμε για την περιπέτεια της Ελλάδας δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

fb

Tuesday, January 16, 2024

Ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης

Μια ιστορική εκπομπή στην ΕΡΤ-2.

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής "Μονόγραμμα", παραγωγής του αείμνηστου Γιώργου Σγουράκη και της συζύγου του Ηρούς.

Στο πρώτο αυτό επεισόδιο που γυρίστηκε με τη μορφή του ντοκιμαντέρ στα τέλη του 1981 και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου 1982, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, μια ιστορική προσωπικότητα της Κρήτης και της νεότερης Ορθοδοξίας.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:

Ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο χωριό Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911 και απεβίωσε το 2013. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και αφιέρωσε τη ζωή του σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Επί των ημερών του ανέπτυξε πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την Εκκλησία και την κοινωνία, πολύπλευρο κοινωφελές έργο και πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1978) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).

Ο τίτλος Μονόγραμμα προέρχεται από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη και το σήμα της τηλεοπτικής σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη. Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

fb

Monday, January 15, 2024

Πόσο πιθανό είναι να συνεργαστούν Ανδρουλάκης και Κασσελάκης

«Μόνη λύση η προοδευτική διακυβέρνηση», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ελπίζοντας σε ένα μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συμπήξει μια συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν τότε εντελώς αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντιπροτείνοντας ένα θολό σχέδιο με κάποιο “τρίτο πρόσωπο” για Πρωθυπουργό. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών ακύρωσε με παταγώδη τρόπο τις διάφορες προτάσεις για αριστερή διακυβέρνηση.

Τρία γεγονότα όμως μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν αναβιώσει αυτή τη συζήτηση. Πρώτον η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, δεύτερον η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σχετική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, και τρίτον η νίκη του “μοντέλου Δούκα” στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων. Είναι γεγονός ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε έναν ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λόγω κυρίως των τοξικών συγκρούσεων των ετών 2010-2019. Η αποχώρηση του ηττημένου τεσσάρων συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και η ανάδειξη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενός ανθρώπου που δεν συμμετείχε στον ιερό πόλεμο κατά του “ΠΑΣΟΚ των μνημονίων” και την τοξική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν λογικό να αμβλύνει κάπως τις αντιθέσεις. Η δε δημοσκοπική ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ ή το ελαφρύ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλούν έντονο σκεπτικισμό και δημιουργούν την ανάγκη ενός καινούργιου αφηγήματος. Η ανέλπιστη -για πολλούς- νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας και η αυτόματη σχεδόν αποδοχή του από πολλούς ψηφοφόρους της Αριστεράς, ακόμη και της Άκρας Αριστεράς, αναπτέρωσε σημαντικά τις ελπίδες στους θιασώτες του “αντιδεξιού μετώπου”.

Η απόσταση όμως από τα όνειρα και τα σχέδια μέχρι την πραγματοποίησή τους είναι πολύ μεγάλη. Το πρώτο εμπόδιο είναι ο κοντόφθαλμος αγώνας και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για κυριαρχία στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης βλέπουν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου κυρίως ως ένα διαγωνισμό ισχύος και επιβεβαίωσης των ηγεσιών τους, και πολύ λιγότερο ως μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών προτάσεων. Ενώ κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, κάνουν λόγο για συγχώνευση ή συνένωση των δύο κομμάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τα χαρτιά του την περασμένη Τετάρτη ως προς την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα λοιπόν με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η λύση “δεν είναι η συγκόλληση κομμάτων”, αλλά το “μοντέλο Δούκα”, με το οποίο θα υπάρξει ευρύ κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο απασχολημένοι με τις εσωκομματικές (αν)ισορροπίες ενόψει του Συνεδρίου που διοργανώνουν τον Φεβρουάριο, αν και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέφυγε να επιτεθεί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας “πως γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά να συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα, το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος”, αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για το περιεχόμενο της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ το 2022.

Πέρα όμως από τους διαγκωνισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το βασικό πρόβλημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η αδυναμία συγκρότησης μιας ρεαλιστικής και πειστικής πρότασης εξουσίας, η οποία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας πλήττεται σοβαρά από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος διαβίωσης, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με πολύ μεγάλη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει με τεράστια διαφορά στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο στα σχέδια της αντιπολίτευσης είναι ο εκλογικός νόμος και οι προβλέψεις για το μπόνους. Ένας συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς θα είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης του μπόνους, καθώς ο εκλογικός νόμος λαμβάνει υπόψιν τον μέσο όρο των κομμάτων του συνασπισμού και όχι το άθροισμα των ποσοστών τους. Στην πράξη δηλαδή, η μόνη περίπτωση για αριστερή διακυβέρνηση θα είναι να ξεπεράσουν σε ψήφους την Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε οι δύο μαζί ως ενιαίο κόμμα. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ακόμη αρκετά μακρινό.

Παρότι οι έξι μήνες που μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές δεν είναι ιδιαίτερα μικρό διάστημα, εν τούτοις είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν μέχρι τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ακόμη όμως και το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν θα μπορεί να εκληφθεί ως πρόκριμα για το τι μπορεί να συμβεί στις εθνικές εκλογές σε τρία χρόνια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα κόμματά τους, αλλά ο δρόμος για να πείσουν την κοινωνία ότι διαθέτουν μια ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο iefimerida.gr.

fb

Monday, January 8, 2024

Ο κινηματογράφος προκαλεί αντιπαραθέσεις, άρα είναι ζωντανός

Το γεγονός ότι μια κινηματογραφική ταινία προκαλεί τέτοιο κύμα υφολογικών αντιπαραθέσεων σημαίνει ότι το σινεμά είναι παρόν, ζωντανό και πολύ δημιουργικό.

Ζήτω ο κινηματογράφος! 🎥

Poor Things film

Wednesday, January 3, 2024

Αναγκαστική επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Κλείδωσε ο ανασχηματισμός.

• Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

• Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας

• Δόμνα Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Εργασίας

Οι αλλαγές έγιναν αναγκαίες από το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην ΕΛΑΣ μετά την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

fb