Tuesday, May 3, 2016

Ο Παυλόπουλος χαϊδεύει τώρα και τους δραχμιστές

Κρατάει γερά η πασχαλινή ρέντα του Παυλόπουλου σε δηλώσεις σοβαροφανούς ηλιθιότητας, αλλά σήμερα μεταχειρίστηκε και δόλια διαστρέβλωση αποφθεύγματος από την αρχαία ελληνική γραμματεία για να χαϊδέψει τους δραχμιστές.

Δήλωσε λοιπόν σήμερα ο ΠτΔ με στόμφο αμπελοφιλόσοφου ότι "η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»".

Και θα μπορούσε να πει κάποιος: "Και που είναι το πρόβλημα με αυτή την φράση;"

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο Πρωταγόρας δεν είπε αυτό που δόλια συνέδεσε σήμερα ο Παυλόπουλος. Ανατρέχοντας στη θητεία μου στη Φιλοσοφική Αθηνών θυμήθηκα την πλήρη φράση του Πρωταγόρα, όπως την μετέφερε ο Πλάτωνας στον "Θεαίτητο": «πάντων χρημάτων μέτρον ἐστὶν ἄνθρωπος, τῶν μὲν ὄντων ὡς ἔστιν, τῶν δὲ οὐκ ὄντων, ὡς οὐκ ἔστιν».
Η φράση αυτή καθόλου δεν αναφέρεται στα χρήματα με την οικονομική έννοια αλλά στις αξίες και τις αρχές (principles). Οπότε μια επί της ουσίας μετάφραση αυτής της ρήσης του Πρωταγόρα θα μπορούσε να είναι «Μέτρο όλων των αξιών και αρχών είναι ο άνθρωπος. Και αυτών που υπάρχουν, για το ότι υπάρχουν, και αυτών που δεν υπάρχουν, για το ότι δεν υπάρχουν».

Γιατί λοιπόν να διαστρεβλώσει ο Παυλόπουλος το φιλοσοφικό αυτό αξίωμα του Πρωταγόρα;
Από άγνοια; Δεν νομίζω. Και οδηγούμαι στο δεύτερο πρόβλημα με το πονηρά ανιστόρητο απόφθεγμα του Παυλόπουλου.

Το δεύτερο πρόβλημα με τη δήλωση Παυλόπουλου είναι το κίνητρο.
Η δική μου ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για σαφές χάιδεμα των λαϊκιστών εχθρών του ευρώ και προσχώρηση στην αντίληψη ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα που δεν υπηρετεί τους πολίτες αλλά τους ολιγάρχες, τις Τράπεζες και κάποια άλλα ακατανόμαστα συμφέροντα, όπως ισχυρίζονται οι ψεκασμένοι δραχμιστές.

Προλειαίνεται έτσι το έδαφος για το Grexit;
Ίσως (και αρκετά πιθανό). Δεν θα με εξέπληττε καθόλου, καθώς από ένα φαύλο και αήθη πολιτικό του διαμετρήματος του Παυλόπουλου, όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει.


No comments:

Post a Comment