Monday, May 30, 2016

Τα προαπαιτούμενα φέρνουν νταούλια

Ενώ η κοινή γνώμη ασχολείται με τις offshore και τον Κυρίτση (και δικαίως), η ουσιαστική μάχη παίζεται για τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δις.

Οι θέσεις των Θεσμών είναι σχεδόν άκαμπτες (εκτός ίσως από τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου) και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα προκύπτουν διότι σε αυτά τα σημεία η Κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς, με ρυθμίσεις και 'νομοτεχνικές' βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στη Βουλή για να πεισθούν οι δύστροποι βουλευτές της πλειοψηφίας και να πούνε το 'Ναι σε όλα'.

Η μεθόδευση όμως αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη στο Eurogroup της Τρίτης όπως έγραφα στο Facebook εκείνο το βράδυ και πολλοί Υπουργοί της Ευρωζώνης του την έχουν φυλαγμένη του Τσίπρα. Έτσι δε όπως εξελίσσεται το θέμα, με επιστολές Τσακαλώτου και νέες 'κόκκινες γραμμές' διότι οι βουλευτές μας 'κουράστηκαν' και άλλα τέτοια μελοδραματικά, η έγκριση της δόσης προβλέπεται να μεταβληθεί σε θρίλερ.

Όπως μαθαίνω από το Βερολίνο, Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές που θεωρούν ότι ο Σόιμπλε παρέκαμψε ψιλο-δολίως την Ολομέλεια της Bundestag και έστειλε την έγκριση της εκταμίευσης στην Επιτροπή Οικονομικών, περιμένουν με το τουφέκι στη γωνία για την περίπτωση που θα έρθει προς έγκριση πρόταση εκταμίευσης που δεν θα συμπεριλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα προαπαιτούμενα.

Αν περάσει και η Παρασκευή και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, ετοιμαστείτε να ακούσετε νταούλια από Δευτέρα.


No comments:

Post a Comment