Friday, October 14, 2016

Θα εγκρίνει η Ευρωζώνη νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2018;

"H Ελλάδα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο το 2018"


Ο εξαίρετος αναλυτής του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας είπε χθες αυτό που είναι φανερό και που έχω αναφέρει και εγώ εδώ και μήνες:
Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακτήσει μέχρι το 2018 την απωλεσθείσα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χωρίς τη βοήθεια του ESM.



Oι λόγοι είναι τρεις:
- η ασάφεια γύρω από την ελάφρυνση του χρέους
- η άρνηση της Κυβέρνησης και της κοινωνίας να αποκτήσουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να πιστέψουν στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα
- το πολιτικό ρίσκο και ή έλλειψη βασικής συννενόησης των πολιτικών δυνάμεων, με βασικό υπαίτιο το Σύριζα και το διχαστικό "ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν"



Το ότι θα χρειαζόμασταν νέο Μνημόνιο για το 2018 ήταν φανερό ήδη από τον Αύγουστο του 2015 που συμφωνήθηκε το τρέχον πρόγραμμα. Η προσαρμογή της ελληνικής Οικονομίας είναι πρακτικά αδύνατον να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Το κρίσιμο ζήτημα όμως ήταν αν θα χρειαστούμε και νέο δάνειο ή θα αρκούσε ένα νέο Μνημόνιο με προληπτική πιστωτική γραμμή (όπως περίπου ήταν και το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου το φθινόπωρο του 2014).


Δυστυχώς φαίνεται ότι το νέο δάνειο είναι αναπόφευκτο. Και το κρισιμότατο ερώτημα που προκύπτει είναι το αν θα υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τα αντίστοιχα Κοινοβούλια για να εγκρίνουν ένα τέταρτο δάνειο για την Ελλάδα.

Η λύση της προληπτικής γραμμής του ESM νομίζω ότι θα ήταν σχετικά εύκολο να περάσει και να εγκριθεί. Για νέο δάνειο όμως αρχίζω να βλέπω ότι τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα. Οι πολιτικοί και κομματικοί συσχετισμοί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης παίρνουν μια πολύ δυσοίωνη και αρνητική τροπή και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιό θα είναι το πολιτικό τοπίο στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2018.



Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι:
Αν δεν υπάρξει επαρκής βούληση το 2018 στην Ευρωζώνη για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, τότε ποιά θα είναι η τύχη της χώρας;
Αυτό είναι το ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει από εδώ και πέρα και να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.


No comments:

Post a Comment