Tuesday, October 11, 2016

Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία για τον αγωγό Turkish Stream


Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα προμηθεύει την Τουρκία αλλά πιθανόν και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με ρωσικό αέριο.

Το έργο είχε παγώσει για κάνα χρόνο λόγω της κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας αλλά και λόγω της διένεξης της κρατικής τουρκικής εταιρείας αερίου με την Gazprom για τις τιμές του αερίου και τις εκπτώσεις.
Με την επανασύσφιξη όμως των ρωσοτουρκικών σχέσεων, το έργο επαναλήθε στο προσκήνιο και η διένεξη για τις τιμές βαίνει προς λύση.

Η πιθανή επέκταση του αγωγού προς την Ελλάδα είχε διαφημιστεί ως θείο δώρο πέρυσι από τη λαοπρόβληπτη Κυβέρνηση του Τσίπρα με τον δραχμιστή-κατσαπλιά Λαφαζάνη, είχε βαπτιστεί 'Greek Stream' και είχε πουληθεί και άφθονος σανός στον αφελή λαό ότι θα έρθει και προκαταβολή 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι η επέκταση του Turkish Stream προς την Ελλάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς Γερμανία και ΗΠΑ δεν επιθυμούν την παράκαμψη της Ουκρανίας. Τη λύση ίσως δώσει η Ιταλία, που δεν πολυκαίγεται για την Ουκρανία, και θα τη συνέφερε οικονομικά η παροχή φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας.

Για να πραγματοποιηθούν όμως τέτοιες πολύπλοκες και δύσκολες ιστορίες και να έχουν ωφέλεια για την Ελλάδα χρειάζονται σοβαρές ηγεσίες και όχι τυχάρπαστα και ιδιοτελή άτομα όπως οι Τσίπρας και Σκουρλέτης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρέοδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη [10/10/2016]

No comments:

Post a Comment