Monday, October 31, 2016

Κόλαφος για τον Τσίπρα η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Κόλαφος για τον Τσίπρα η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ για την πορεία της Οικονομίας βλέπει "δυσκολίες και πολλές αβεβαιότητες" και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι "προβληματική".

Το Γραφείο είναι ένας σοβαρός δημόσιος οικονομικός θεσμός και οι τριμηνιαίες έκθέσεις του αξίζουν πάντα να διαβαστούν.
Το καλό είναι ότι είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα και μπορούν (και πρέπει) να διαβαστούν και από ανθρώπους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα Οικονομικά.

Σήμερα το Γραφείο δημοσίευσε την έκθεσή του για το 3ο τρίμηνο του 2016.
Το γενικό συμπέρασμα των οικονομολόγων του Γραφείου είναι ότι τα πράγματα στην Οικονομία είναι ζόρικα και δεν δικαιολογείται μεγάλη αισιοδοξία, και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι "προβληματική".


Η εξωφρενική διαπραγμάτευση του Τσίπρα το 2015 και η καθυστέρηση του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης "δυσκολεύουν την ανάρρωση της Οικονομίας"

Οι αιτίες είναι αρκετές αλλά το Γραφείο συνοψίζοντας τα συμπεράσματά του αναφέρει ότι "η οικονομική ανάρρωση είναι δύσκολη" κυρίως λόγω:
- της "αντιπαράθεσης με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης"
- των "αβεβαιοτήτων που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου".

"Προβληματισμοί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων"

Το Γραφείο επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου (πολύ λακωνικά όμως) ως προς την ορατή πλέον κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
"Η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργεί προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά τους. Ενδεικτική περίπτωση είναι ο ΟΑΕΕ", για τον οποίο προβλέπει ότι το 2017 θα αδυνατεί να πληρώσει συντάξεις.

Σε γενικές γραμμές δηλαδή το Γραφείο αναγνωρίζει ότι,
α) η εξωφρενική διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 ήταν που παρ' ολίγον να μας βγάλει εκτός Ευρωζώνης (και όχι βέβαια οι "κακοί" Σόιμπλε και Ντράγκι, όπως διαδίδουν οι υπαίτιοι του εγκλήματος)
β) οι καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην πρώτη αξιολόγηση κάνουν δύσκολη την ανάρρωση της Οικονομίας
γ) είναι προβληματική η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο Τσίπρας είναι ο κύριος υπαίτιος για την κατάσταση της Οικονομίας

Με λίγα λόγια δηλαδή ο Τσίπρας είναι ο κύριος υπαίτιος που η Οικονομία της χώρας δυσκολεύεται να αναρρώσει από τη ζημιά που της προκάλεσε ο ίδιος το 2015, ενώ το ασφαλιστικό "υπνοβατεί προς το γκρεμό", όπως έγραψα πρόσφατα.

No comments:

Post a Comment