Saturday, February 18, 2017

Το μεσημέρι του Σαββάτου η καθοριστική συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, η καθοριστική συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μόναχο, όπου βρίσκονται οι δυο ισχυρές κυρίες για το Διεθνές Συνέδριο Ασφαλείας. Σύμφωνα με την πηγή, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ έχουν ήδη συζητήσει τηλεφωνικά το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την Ελλάδα και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το Ταμείο θα αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ή 3% για μέχρι και το 2021 με την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος με τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018. Ως αντάλλαγμα η γερμανική Κυβέρνηση αποδέχεται να μειωθεί σημαντικά το ποσό της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου και να κυμανθεί γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι για ένα τόσο μικρό ποσό δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, και κυρίως δεν θα υπάρξει κίνδυνος βέτο από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δυο γυναίκες θα συναντηθούν ακόμη μια φορά επισήμως την Τετάρτη στο Βερολίνο, αλλά δεν αναμένεται να αποτελέσει η Ελλάδα το κεντρικό θέμα συζήτησης αλλά τα θέματα της παγκόσμιας Οικονομίας.


No comments:

Post a Comment