Κατέληξαν τελικά οι δανειστές σε κοινές θέσεις έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Η παντελής έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής από την Ελλάδα οδήγησε στη σύμπηξη κοινού μετώπου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο είχε η Ελλάδα ένα παράθυρο ευκαιρίας για πετύχει σε ένα τουλάχιστον από τα μέτωπα που την ενδιέφεραν, η στάση του "Όχι σε όλα" από την ελληνική Κυβέρνηση οδήγησε στη σύγκλιση μεταξύ των δανειστών και τώρα θα είναι αδύνατο να φύγει από αυτήν τη διαπραγμάτευση η Ελλάδα με ένα τουλάχιστον κερδισμένο σημείο.
Η στείρα και εν τέλει ηττοπαθής στρατηγική του "Όχι σε όλα" απέτρεψε την προσέγγιση με έναν τουλάχιστον εκ των δανειστών ώστε να κερδηθεί έστω και ένα σημείο.
Η Ευρωζώνη ήταν πιο δεκτική στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό αλλά αυστηρή στα πλεονάσματα και ο χρέος, ενώ το ΔΝΤ ήταν πιο δεκτικό στα πλεονάσματα και το χρέος και αυστηρό στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
Αν η ελληνική Κυβέρνηση συντασσόταν ένθερμα με μια από τις δύο απόψεις (όποια η ίδια επέλεγε), θα μπορούσε ίσως να κερδίσει κάτι, παρότι θα υποχωρούσε σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Αλλά τι να λέμε, μια σοβαρή διαπραγμάτευση απαιτεί σοβαρούς, θαρραλέους και διορατικούς ανθρώπους με επίγνωση της πραγματικότητας και των συσχετισμών.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ασόβαρους σκερβελέδες.
No comments:
Post a Comment