Tuesday, February 7, 2017

QE γιόκ

Draghi: Συμμετοχή στο QE μόνο μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Ο Μάριο Ντράγκι μόλις τελείωσε τη συζήτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πιστωτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άμεσο διάστημα.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι για να εγκρίνει η ΕΚΤ τη μέλετη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή στο QE), θα πρέπει "πρώτα να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016".

Ως γνωστόν, η απόφαση του Eurogroup λέει ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου το φθινόπωρο του 2018, και αφού προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τον ESM.

To ΔΝΤ βέβαια πιέζει για άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να εφαρμοστούν αν δεν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει πρώτα όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, δηλαδή να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση.

Άρα, QE πριν από το φθινόπωρο του 2018 μην περιμένετε, και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μέχρι τότε εφαρμόσει τα πάντα. Μας το είχε σφυρίξει συνθηματικά εδώ και ένα μήνα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ότι χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν βγαίνει η βιωσιμότητα του χρέους, άρα μην περιμένετε QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Η Κυβέρνηση όμως συνέχιζε να πουλάει σανό ότι δήθεν στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ θα αποφασίσει για το QE.

Έ, καιρός ήταν να τελειώσει και αυτή η τροφοδοσία σανού από την Κυβέρνηση.



No comments:

Post a Comment