Friday, February 3, 2017

Άστοχη και κούφια δήλωση του Τσίπρα για το Αιγαίο

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με επίκεντρο τα Ίμια και όχι μόνο, και τις αρκετά ωμές δηλώσεις της τουρκικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για 130 διαφιλονικούμενα νησιά και νησίδες, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση για το θέμα.




Ο Τσίπρας είπε βασικά δυο πράγματα:

1. “Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”
2. “Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν”

Το πρώτο είναι αυτονόητο και θα το δήλωνε οποιοσδήποτε Έλληνας Πρωθυπουργός. Το δεύτερο όμως που είπε είναι λίαν προβληματικό αν το συνδυάσει κανείς με το πρώτο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο υπάρχουν de facto. Μια απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα δεν ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια αλλά και το γεγονός ότι πάρθηκε πίσω άρον-άρον η ανόητη ιδέα του Υπουργού Σαντορινιού να εποικισθούν διάφορα ακατοίκητα και διαφιλονικούμενα νησάκια του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Αυτό που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και καλά κάνει. Είναι άλλο όμως να λες (και καλώς) “δεν αναγνωρίζω γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο” και εντελώς διαφορετικό να λες “δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες”. Διότι αν το “δεν υπάρχουν” συνδυαστεί με το “η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, τότε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει πλέον το de facto status quo στο Αιγαίο και προτίθεται να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο.

Προφανώς όμως η Κυβέρνηση των Συριζανελ δεν πρόκειται να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία ανατρέποντας το status quo που επικρατεί στο Αιγαίο τα τελευταία 20 χρόνια. Απλά επρόκειτο για άλλα μια μπαρούφα του Τσίπρα, ο οποίος ήθελε να δώσει ένα στίγμα δήθεν προάσπισης των εθνικών συμφερόντων τη στιγμή που και φραστικά και στρατιωτικά η Τουρκία φέρεται στην Ελλάδα απαξιωτικά.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτε από αυτά δεν εννοεί ο Τσίπρας και θα γελάνε πάνω μαζί μας, όπως γελάνε με τον ασόβαρο Καμμένο.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς, πότε πρόσεχε και ήξερε ο Τσίπρας τι λέει στα εθνικά θέματα για να πει τώρα κάτι σωστό. Μόλις πριν 6 μήνες υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα του στείλει πακέτο τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και θέλετε να γνωρίζει πως πρέπει να μιλήσει για ευαίσθητα εθνικά θέματα;

No comments:

Post a Comment