Monday, December 11, 2017

Δικτάτορας και με τη βούλα

Ο Μαδούρο βρήκε τη λύση για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 (εφ' όσον γίνουν): Ανακοίνωσε χθες ότι τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις εκλογές με την αιτιολογία ότι απείχαν από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές και είχαν καλέσει το λαό της Βενεζουέλας να μη συμμετάσχει.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους και οπαδούς του στο εκλογικό τμήμα του Καράκας που ψήφισε έκανε την εξής δήλωση:
"Τα άλλα κόμματα [της αντιπολίτευσης] έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της Βενεζουέλας και σήμερα εξαφανίστηκαν τελειωτικά. Τα κόμματα που δεν πήραν μέρος στις σημερινές εκλογές και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές δεν μπορούν να πάρουν ξανά μέρος [σε εκλογές]".

Απόλυτη επικράτηση των Μαδουριστών στις δημοτικές εκλογές

Στις χθεσινές εκλογές οι πολίτες της Βενεζουέλας κλήθηκαν να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες σε 335 δήμους της χώρας, αλλά η αντιπολίτευση απείχε και είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν ισχυριζόμενη ότι η εκλογική διαδικασία ήταν απόλυτα διαβλητή.


Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οι συνδυασμοί των Μαδουριστών κέρδισαν 41 από τους πρώτους 42 δήμους που είχαν καταμετρηθεί. Οι φιλοκυβερνητικοί συνδυασμοί κέρδισαν ακόμη και παραδοσιακά προπύργια της αντιπολίτευσης όπως το Μαρακαΐμπο και τον δήμο Σούκρε στο Καράκας.

Δικτατορία και με τη βούλα

Η αποχή της αντιπολίτευσης έδωσε στον Μαδούρο την πρόφαση για να επιβάλλει πλέον μια μονοκομματική δικτατορία τύπου Κούβας στη Βενεζουέλα. Οι φυλακίσεις, οι απαγορεύσεις, η αστυνομική βία, η κόπωση και η αυτοεξορία πολλών από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έδωσε την ευκαιρία στον Μαδούρο να επιβάλλει τους όρους του στο παιγνίδι.

No comments:

Post a Comment