Wednesday, December 6, 2017

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για το Brexit

Μετά από πάνω από ένα χρόνο επίμονων προσπαθειών αποφυγής της πραγματικότητας, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάζεται πια να αποδεχθεί την πραγματικότητα στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.
Ενώ μέχρι πρόσφατα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέφευγε επιμελώς να δεσμευθεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό ως προς τις υποχρεώσεις της Βρετανίας προς της ΕΕ, η σκληρή στάση των 27 και το φάσμα της ασύντακτης εξόδου έχει αναγκάσει τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση που θα κινείται στην περιοχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων.
Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, καθώς οι 27 και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο, ότι δεν θα αποδεχθούν έναρξη των συζητήσεων για το μελλοντικό μοντέλο των σχέσεων ΕΕ και Βρετανίας, εάν προηγουμένως η Βρετανία δεν αποδεχθεί σε γενικές γραμμές το ποσό που θα αποδώσει στην ΕΕ με την αποχώρησή της.
Αυτό είναι και το πιο λεπτό και ουσιαστικό μέρος των διαπραγματεύσεων, καθώς ολόκληρη η στρατηγική της καμπάνιας για την αποχώρηση στηρίχθηκε στο προφανέστατα ψευδεπίγραφο σύνθημα ότι το Brexit θα εξοικονομούσε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα από τη συνεισφορά της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Είναι πραγματικά ειρωνικό το γεγονός πως η αυτή η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Μέι έγινε εφικτή αφού υποχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν ο επίσημος εκφραστής του κίβδηλου συνθήματος των 350 εκατομμυρίων!
Η θεαματική αυτή 'kolotoumba' δεν είναι πάντως από μόνη της ικανή να προδιαγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα για την κρίσιμη Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 14/15 Δεκεμβρίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι που η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μιλήσει με 'πραγματικά νούμερα', αλλά θεωρούν ότι τα 40 δις δεν είναι αρκετά για να δοθεί το πράσινο φως στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να προχωρήσει στην επόμενη φάση, και τονίζουν ότι εξίσου σημαντικό είναι το καθεστώς που θα διέπει τη σχέση της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η ΕΕ δεν αποδέχεται σε καμμία περίπτωση την ύπαρξη συνόρων και τελωνειακών ελέγχων.
Σε κάθε περίπτωση, η προσγείωση της Βρετανίας στην πραγματικότητα του Brexit αποτελεί και μια μεγαλειώδη ήττα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων. Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 υφαρπάχθηκε από ψεύτες δημαγωγούς και πως αυτό το ψέμα θα κοστίσει στους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 22/11/2017

No comments:

Post a Comment