Friday, December 15, 2017

Δυο επιβεβαιώσεις

Το περασμένο Σάββατο ανάρτησα μια εκτεταμένη ανάλυση για το ταξίδι του Ερντογάν, όπου ανάμεσα στα άλλα εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους η ελληνική Κυβέρνηση ήθελε διακαώς την πραγματοποίηση αυτού του αμφιλεγόμενου ταξιδιού. Ως κύριο λόγο ανέφερα την αγωνία της Κυβέρνησης για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου και ατυχήματος στο Αιγαίο και την αναζήτηση διαύλων αποφόρτισης μέσω του Ερντογάν.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επιβεβαιώθηκε αυτή η ανάλυσή μου μέσω του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά χθες στη Βουλή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πρόσκληση προς τον Ερντογάν έγινε για να διαμορφωθούν “κανάλια επικοινωνίας”.

Το δεύτερο θέμα που ανέφερα στην ανάλυσή μου είναι το ζήτημα του διορισμού των μουφτήδων στη Θράκη, το οποίο έθεσε ο Ερντογάν. Εξήγησα με ιστορικά και νομικά δεδομένα ότι είναι λανθασμένη η πρακτική του διορισμού των μουφτήδων και πως πρέπει να αλλάξει: “Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να θεραπεύσει η ελληνική πολιτεία, ανεξαρτήτως των αιτιάσεων του Ερντογάν.” Ανέφερα μάλιστα πως μπορούν να ξεπεραστούν οι ανησυχίες για μια ευρύτερη εκλογή από όλους τους μουσουλμάνους της μειονότητας: “Αυτοί οι φόβοι μπορούν να καλυφθούν αν επιλεγεί η εκλογή από ένα εκλεκτορικό σώμα (şura) και όχι από ολόκληρη τη μειονότητα.”


Με ενδιαφέρον είδα σήμερα ότι αυτήν ακριβώς τη θέση μου ασπάστηκε σήμερα και ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής και το επιβεβαίωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να χαιρετίσω σωστές ρυθμίσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

No comments:

Post a Comment