Wednesday, December 13, 2017

Η πρώτη μεγάλη ήττα του Τραμπ

Την πρώτη του εκλογική ήττα υπέστη χθες ο Ντόναλντ Τραμπ με την εκλογή του Δημοκρατικού υποψήφιου Νταγκ Τζόουνς ως γερουσιαστή της Αλαμπάμα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην νότια αυτή πολιτεία των ΗΠΑ.

Εικοσιπέντε χρόνια είχε να εκλεγεί Δημοκρατικός υποψήφιος στην Αλαμπάμα και αυτό συνέβη παρά την μαζική στήριξη που είχε ο Ρεπουμπικανός υποψήφιος Ρόι Μουρ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους "αντισυστημικούς" ακροδεξιούς του Alt-Right κινήματος.

Ο Μουρ όμως βαρύνεται με σειρά από σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικα κορίτσια και φαίνεται πως αυτές οι καταγγελίες έκριναν σε ένα βαθμό την αναμέτρηση καθώς μείωσαν αισθητά τα ποσοστά του Μουρ στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Δεν ήταν όμως μόνο μια ψήφος απόρριψης του Μουρ. Σε δήμους της Αλαμπάμα με υψηλή δημογραφική σύνθεση μορφωμένων λευκών ο Τζόουνς κέρδισε με άνεση τον Μουρ, ακόμη και στους άνδρες ψηφοφόρους. Αυτό ίσως να είναι μια πρώτη ένδειξη ότι ο Τραμπ αρχίζει να χάνει τη στήριξη των βασικών του υποστηρικτών.

Τα πράγματα δυσκολεύουν τώρα σημαντικά για τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, αφού η πλειοψηφία τους μειώνεται πλέον στη μια μόνο έδρα.



No comments:

Post a Comment