Saturday, October 21, 2023

Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s

Ήρθε τελικά η πολυπόθητη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα και από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα κυρίως, με τα αποτελέσματα της αναβάθμισης να φαίνονται σε μεσοπροθέσμο ορίζοντα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση του Standard & Poor's. Ως βασικό παράγοντα για την αναβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί τη σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της χώρας, με την καταγραφή μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων εφέτος και τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δηλαδή δεν κινδυνεύει από κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως έλεγαν κάποιοι πριν μερικούς μήνες.

Ο S&P προβάλλει δύο βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα πρέπει να ρίξει το βάρος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Τη Δικαιοσύνη και την Υγεία.

Το γνωρίζουμε, αγαπητοί αναλυτές, αλλά το θέμα είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς του κράτους. Πολύ σημαντική η δημοσιονομική εξυγίανση αλλά το ίδιο σημαντικός είναι και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών του κράτους.

Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s

fb

No comments:

Post a Comment