Thursday, March 28, 2024

Τα συμπεράσματα της πρότασης δυσπιστίας

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 Όχι.

Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν επέδειξε τον απαιτούμενο ζήλο στο να ενημερώσει την κοινή γνώμη με επάρκεια για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις ενέργειες που έγιναν μετά το δυστύχημα. Άφησε άπλετο χώρο για να ριζώσουν θεωρίες συνομωσίας και να χαθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ως προς την ακεραιότητα των δικαστικών ενεργειών. Σε αυτό το σημείο έχει ευθύνη και η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει τρόπο προσέγγισης στην επικοινωνιακή διαχείριση των πολύ σημαντικών ποινικών υποθέσεων. Δεν γίνεται να κατακλύζονται τα ΜΜΕ με δεκάδες απίθανους ισχυρισμούς και η αρμόδια Εισαγγελία να κάνει την κωφάλαλη.

Αυτό που θα ήθελα να ακούσω και δεν άκουσα ήταν μια αναθεώρηση της στάσης της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο ανεκδιήγητος Μαρκόπουλος και η άρνηση κλήσης ανεπιθύμητων μαρτύρων ήταν η σπίθα που φούντωσε τη φλόγα της αμφισβήτησης της διάθεσης της ΝΔ για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με περιέργεια περιμέναμε να ακούσουμε τον Μητσοτάκη στο ζήτημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ειδικά και μετά την αποπομπή των Παπασταύρου και Μπρατάκου. Και ήταν αναμενόμενα οξύς ο Πρωθυπουργός στις αναφορές του για τις προσπάθειες του μεγαλοεπιχειρηματία να παρεμβαίνει στη διακυβέρνηση της χώρας. Το μεγάλο όμως ζητούμενο είναι τι σημαίνουν στην πράξη αυτά τα λόγια.

Για τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ευκαιρία να δηλώσουν την παρουσία τους (διότι στα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα αγνοούνται) και να καβαλήσουν το κύμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Το αν θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι.

No comments:

Post a Comment