Η διακυβερνητική διάσκεψη των μεγαλύτερων χωρών της Δύσης,γνωστή ως “G7” έχει μια παράδοση 45 ετών δημιουργίας γενικά ομαλών οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη. Εφέτος όμως φαίνεται να αλλάζουν τα πάντα. Ο ερχομός στην εξουσία των ΗΠΑ του 'disruptor' Ντόναλντ Τραμπ και οι πολιτικές προστατευτισμού και εμπορικού πολέμου που έχει εφαρμόσει, έχουν προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση από την ίδρυση του θεσμού.
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου ήρθε σε μια συγκυρία όπου υπήρχε γενικά καλό οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, ενώ ακόμη και οι συνήθως προβληματικές Ιαπωνία και Ιταλία είχαν φτάσει να αναπτύσσουν τις οικονομίες τους. Με την κίνησή του αυτή ο Τραμπ εξαγρίωσε τους υπόλοιπους ηγέτες και έσπασε ένα δεσμό εμπορικής πίστης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους που χρονολογείται από την εποχή του Bretton Woods. Στη συγκεκριμένη εμπορική κίνηση των ΗΠΑ ήρθε να προστεθεί δε και η μονομερής απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες πλήττουν εκατοντάδες ευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν επενδύσει στην ιρανική οικονομία ή είχαν συνάψει εμπορικές συμβάσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ στο Breitbart, όπου δήλωνε ότι έχει αποστολή να “ενισχύσει” τις δεξιές αντισυστημικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Οι σχέσεις των 6 λοιπών χωρών με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ που υπάρξει η ιδέα ακόμη και ανάκλησης της πρόσκλησης προς τον Τραμπ. Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση είχε διαφανεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G7 στο Whistler του Καναδά. Αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Σύνοδος ήταν περισσότερο “G6+1”, παρά G7.
Η Μέρκελ και ο Μακρόν έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν, ενώ ο Τρυντώ αντιμετωπίζει το δυσάρεστο ενδεχόμενο να γίνει ο οικοδεσπότης μια ιστορικής αποτυχίας.
Ακόμη πάντως και αν τηρηθούν τα προσχήματα και αποφευχθεί το φιάσκο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι δυσμενείς καθώς ο σχεδιασμός του Τραμπ έχει κυρίως πολιτικά και εκλογικά κριτήρια και πολύ λιγότερο καθαρά οικονομικά. Είναι φανερό πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ήττα των Ρεπουμπλικανών στις mid-term εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Για τον Τραμπ, η ανάληψη της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή, καθώς θα εμπόδιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του Λευκού Οίκου να περάσει τις πολιτικές που σχεδιάζει. Έτσι η παγκόσμια Οικονομία και οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους του περνούν μέσα από την εκλογική διαδικασία στα κρίσιμα “red states”.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 8/6/2018
No comments:
Post a Comment