Η παταγώδης αποτυχία της Συνόδου του G7 ήταν εν μέρει αναμενόμενη, αν και όχι ως στο εύρος που εκτυλίχθηκε στο τέλος της. Ήδη όμως αποτελεί παρελθόν και το αμείλικτο ερώτημα που επικρέμεται πλέον πάνω από την Ευρώπη είναι “και τώρα τι κάνουμε;”
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε σε συνέντευξή της να δώσει ένα πρώτο στίγμα της στάσης που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη μετά την νέα κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Η Μέρκελ ουσιαστικά είπε ότι πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες να μην διαρραγεί πλήρως ο δεσμός της Ευρώπης με τις ΗΠΑ αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί μια νεά στρατηγική που θα περιλαμβάνει και τον Καναδά και την Ιαπωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση κατηγόρησε τον Τραμπ για “δημιουργία ασάφειας και ασυνέπειας” στις αποφάσεις που από κοινού έλαβαν οι ηγέτες στο Σαρλβουά του Καναδά.
Η ιδέα της Μέρκελ για ενίσχυση της συνεργασία έχει ουσιαστική βάση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συνάψει με τον Καναδά τη συμφωνία CETA που αφορά ελεύθερο εμπόριο και υπηρεσίες, ενώ πριν λίγους μήνες έκλεισε η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία και προχωρά και η συμφωνία “στρατηγικής συνεργασίας” που θα αφορά και τους τομείς του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης. Παράλληλα η ΕΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις χώρες της Ωκεανίας (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) και της Νοτίου Αμερικής για αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ διεξάγονται συζητήσεις και με την Κίνα και την Ινδία. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση των ηγετών της ΕΕ να συνάψουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες του κόσμου και να μην αφεθούν στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
Η κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και η αναπόφευκτη απάντηση της ΕΕ στην επιβολή δασμών από τον Τραμπ δεν πρέπει όμως να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια αυτάρεσκη θέση, καθώς υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία οι Αμερικανοί έχουν δίκαιο για τους ευρωπαϊκούς δασμούς. Ειδικά στα τρόφιμα και σε μικρότερο βαθμό στα αυτοκίνητα, η ΕΕ επιβάλλει μεγαλύτερους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από ότι οι ΗΠΑ στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Όπως επίσης και σε πολιτικό επίπεδο, η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ήδη στη δεύτερή της χρονιά και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επανεκλεγεί στις εκλογές του 2020. Υπάρχει δηλαδή ισχυρό ενδεχόμενο στις αρχές του 2021 να υπάρχει στην ηγεσία των ΗΠΑ ένας άλλος, νέος Πρόεδρος με πολύ διαφορετικές απόψεις για τις διεθνείς και τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Άρα, ο πλέον συνετός δρόμος για την Ευρώπη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη των εμπορικών της σχέσεων με τις μεγάλες χώρες και περιοχές του κόσμου αλλά παράλληλα να προσπαθήσει να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Διότι όπως έγραψε προχθές ο πρώην διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν, “αγαπητοί σύμμαχοι, ο κύριος Τραμπ είναι μια προσωρινή εκτροπή. Η Αμερική που γνωρίζετε θα επανέλθει”.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 12/6/2018
No comments:
Post a Comment