Friday, April 17, 2020

Ελπίδες για θεραπεία της COVID-19 δημιουργεί το πειραματικό φάρμακο Remdesivir

Ελπίδες για θεραπεία της COVID-19 δημιουργεί το φάρμακο Remdesivir που βρίσκεται σε κλινικές έρευνες φάσης 3 στις ΗΠΑ και δοκιμάζεται πειραματικά σε ασθενείς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του Stat News, το πειραματικό φάρμακο της εταιρείας Gilead Sciences δοκιμάστηκε σε 125 άτομα, εκ των οποίων οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση από την COVID-19. Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο η Kathleen Mullane του Πανεπιστημίου του Σικάγο που επιβλέπει τις δοκιμές και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο "τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς [που έλαβαν θεραπεία με Remdesivir] πήραν εξιτήριο και μόλις δυο κατέληξαν". Η Mullane είπε στην παρουσίαση ότι τα δεδομένα από κλινική έρευνα με 400 ασθενείς θα "κλείδωναν" χθες Πέμπτη, άρα θα μπορούν να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Gilead Sciences δήλωσε πως κατανοεί την επείγουσα ανάγκη για να βρεθεί θεραπεία για την COVID-19 αλλά είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και τις παρενέργειές του.

Με το που έγινε πάντως γνωστό το δημοσίευμα για το Remdesivir, προκλήθηκε όπως αναμενόταν αρκετός θόρυβος και μάλιστα ανέβηκαν τα futures στη Wall Street.

Την πορεία των ερευνών για το Remdesivir παρακολουθεί και ο διεθνούς κύρους επιδημιολόγος Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο FB έγραψε πως το συγκεκριμένο φάρμακο "αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα μας για μια ουσιαστική κλινική αντιμετώπιση της COVID-19" και πως "Τις επόμενες μέρες θα γίνει χαμός με το καινούριο φάρμακο υπό δοκιμή, Remdesivir. Το ανέφερα συχνά. Δεν έχουμε όλα τα αποτελέσματα, πρέπει να περιμένουμε δημοσίευση." Ο Παυλάκης αναμένεται να εμφανιστεί το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

No comments:

Post a Comment