Thursday, April 16, 2020

Μυστήριο με τα θετικά τεστ σε αποθεραπευμένους ασθενείς του COVID-19

Μια από τις πλέον ανησυχητικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η επανεμφάνιση του κορωνοϊού σε πρώην ασθενείς στη Νότια Κορέα, οι οποίοι είχαν αποθεραπευτεί.

Η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων ήταν ότι μάλλον πρόκειται για ελαττωματικά τεστ ή για το περιθώριο λάθους 5% που εμπεριέχει το αρκετά αξιόπιστο τεστ RT-PCR που χρησιμοποιούν στην Νότια Κορέα.

Επειδή όμως τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί, οι ερευνητές φοβούνται πλέον ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο αναζωπύρωσης της νόσου σε κάποιους αποθεραπευθέντες πρώην ασθενείς. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ανήκουν στο φυσικό οπλοστάσιο του οργανισμού και χτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάποιοι ειδικοί κλίνουν προς τη θεωρία πως πρόκειται για μη-μεταδιδόμενα, λιγότερο επικίνδυνα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία ανιχνεύονται από τα πιο ευαίσθητα τεστ.

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για αυτά τα περιστατικά, τα οποία όμως δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά και κενά στις γνώσεις μας για αυτήν τη νόσο και είναι τουλάχιστον ανεύθυνη η εσπευσμένη εξίσωσή της με την απλή γρίπη.

No comments:

Post a Comment