Saturday, April 11, 2020

Η Βρετανία και το άγραφο Σύνταγμα

Η ασθένεια του Τζόνσον έφερε πάλι στην επιφάνεια στη Βρετανία το ζήτημα της μη ύπαρξης γραπτού Συντάγματος, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με εγκυρότητα ποιός και με ποιά διαδικασία θα αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό εάν εκείνος -ό μη γένοιτο- εκλείψει.

Άλλοι λένε ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει ο Ράαμπ που είναι πρώτος τη τάξει Υπουργός, άλλοι λένε να συγκληθεί η επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος και άλλοι άλλα. Μύλος βασικά.

Το απλούστερο βέβαια θα ήταν απλά να ορίσει η Βασίλισσα ποιός θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός, βάσει τoυ prerogative power. Επειδή όμως υπάρχει παράδοση αιώνων να μην εμπλέκεται ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης με την πολιτική, το πιο λογικό είναι να ενημερώσει η κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών τη Βασίλισσα για το ποιός βουλευτής συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αναλάβει την Πρωθυπουργία.

Στην απευκταία περίπτωση που η Βρετανία φτάσει σε αυτήν την κατάσταση, δεν είναι βέβαιο ότι ο Ράαμπ θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός και πιθανόν να χρειαστεί να μεσολαβήσει εκλογή νέου αρχηγού στους Τόρις εν μέσω πανδημίας.

Και εδώ είναι που λες, πάλι καλά που έχουμε στην Ελλάδα ένα Σύνταγμα που προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τις δημοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι και την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών για λόγους δημόσιας υγείας είχε προβλέψει. 😁

No comments:

Post a Comment