Sunday, September 30, 2018

Το ακριβότερο tweet όλων των εποχών

20 εκατομμύρια δολλάρια πρόστιμο θα πληρώσει ο Elon Musk και άλλα 20 εκατομμύρια θα πληρώσει η εταιρεία του η Tesla για το tweet που έγραψε στις 7 Αυγούστου ότι σχεδιάζει να κάνει delisted την εταιρεία. Παράλληλα ο Musk υποχρεώνεται να παραδώσει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή ο Musk έγραψε το tweet χωρίς να έχει ενημερώσει πρώτα τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο καπιταλισμός για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται ισχυρότατους θεσμούς και τήρηση των κανόνων. Οι Αμερικανοί το έχουν καταλάβει αυτό εδώ και δεκαετίες. Κάποτε θα το καταλάβουμε και στην Ελλάδα.

Elon Musk [photo by OnInnovation/Flickr]

Saturday, September 29, 2018

It's the institutions, stupid

Βρες το λάθος:

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε χθες μήνυση κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Elon Musk για χειραγώγηση της αγοράς, επειδή ανήγγειλε μέσω Twitter ότι σχεδιάζει να κάνει delisted την εταιρεία χωρίς να έχει ενημερώσει πρώτα ως όφειλε τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνεται αρμοδίως ότι η εταιρεία Folli Follie έχει δημοσιεύσει ψευδείς ισολογισμούς, με απόκλιση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1.000.000.000) στον τζίρο του 2017 και απόκλιση (προς τα χείρω εννοείται) στα αποθέματα 548 εκατομμύρια ευρώ, και δεν έχει καταθέσει καμία μηνυτήρια αναφορά.

Της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προεδρεύει ένας καθηγητής Οικονομικών, ο οποίος δεν έχει καμία εμπειρία από την ιδιωτική Οικονομία και τον οποίο διόρισε εκεί ο Σύριζα λόγω των καλών του σχέσεων με την Κυβέρνηση του 2004-2009.

Κατά τα άλλα μας φταίει ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα, ενώ συνειδητά δεν θέλουμε να λειτουργούν ως οφείλουν οι θεσμοί.

Friday, September 28, 2018

Πέφτουν τα κάστρα

Άλλο ένα κάστρο του κομμουνισμού ετοιμάζεται να καταληφθεί από τον λαομίσητο ρεφορμισμό της παγκοσμιοποίησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, η Βόρεια Κορέα προτίθεται να υποβάλλει αιτήματα ένταξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, να "εκσυγχρονίσει" την οικονομία της και να δεχθεί οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ για την ενίσχυση των υποδομών της.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Περισσού και του Γιώργου Δελαστίκ.

Thursday, September 27, 2018

Την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου προτείνει ο Εισαγγελέας Εφετών Κωσταρέλλος

Ο Εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος κάνει αποδεκτό το σκεπτικό της αναίρεσης της Ξένης Δημητρίου και ζητά από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου για τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2009.

Και το κάνει παρότι η ίδια η Eurostat έχει υποβάλλει αναλυτικό υπόμνημα όπου αναλύει γιατί η απεικόνιση που έκανε ο Γεωργίου είναι ορθή.

Ο Εισαγγελέας Εφετών δηλαδή αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχή για τη σύνταξη των στατιστικών στοιχείων. Αυτό μόνο ως κήρυξη πολέμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ερμηνευθεί. Το βαθύ Κράτος έναντια στην Ευρώπη.

Ελπίζω το Συμβούλιο Εφετών να σταθεί στο ύψος του.

Δημοψήφισμα παρωδία

Πέντε ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή των δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πρόκειται πλέον για μια διαδικασία που πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικά δημοκρατική. Χωρίς να υπάρχουν βέβαια οι συνθήκες βίας ή νοθείας, όπως έχουμε δει σε άλλα “δημοψηφίσματα”, η μεθόδευση και από την πλευρά της κυβέρνησης Ζάεφ αλλά και από την ηγεσία της αντιπολίτευση καταδεικνύει μια δόλια υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου μέσω ενός απροκάλυπτου προπαγανδιστικού σχεδίου.

Αποκορύφωμα της κακοστημένης παράστασης πολιτικής παρωδίας που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια είναι οι δηλώσεις αφενός του ηγέτη του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι και αφετέρου του Υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Δημητρόφ. Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης του 'Ναι', θα “σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία” και θα καλέσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ο Δημητρόφ δήλωσε πως ακόμη και αν νικήσει το 'Όχι' στο δημοψήφισμα, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή των Σκοπίων, υπονοώντας ότι η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος ακόμη και αν χάσει το 'Ναι'!

Η κυβίστηση του VMRO-DPMNE βέβαια είναι η πιο εντυπωσιακή, αφού μόλις πριν τρεις μήνες το εθνικιστικό (;) κόμμα της ΠΓΔΜ κατέθεσε μήνυμα κατά του Ζάεφ, του Δημητρόφ και του προέδρου της Βουλής για εσχάτη προδοσία ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Τρεις μήνες αργότερα η μήνυση και η εσχάτη προδοσία έχει ξεχαστεί και οι ίδιοι οι μηνύοντες είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν αυτό που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν. Πολλοί βέβαια δικαίως είχαν πει εδώ και καιρό πως “εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε”, αλλά και δεν παύει να είναι εντυπωσιακή αυτός ο ευτελισμός των δημοκρατικών -δήθεν- διαδικασιών.

Τα κίνητρα για όλη αυτήν την παράσταση είναι πολύ ουσιαστικά και σημαντικά. Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, η ΠΓΔΜ (όπως αυτή θα λέγεται σε λίγες εβδομάδες) θα μπει σε διαδικασία ένταξης στους δυτικούς θεσμούς, και ειδικά η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τεράστιες χρηματοδοτήσεις για την κυβέρνηση των Σκοπίων. Ποιός “εθνικιστής” δεν θα ήθελε να έρθει στην κυβέρνηση για να διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να ρίχνει το φταίξιμο για την -δήθεν πάλι- “εθνική προδοσία” στη λαϊκή ετυμηγορία;

Όλοι ευχαριστημένοι λοιπόν στα Σκόπια. Το 'Ναι' αναμένεται να νικήσει, έστω και με χαμηλή συμμετοχή, η αναθεώρηση θα προχωρήσει, τα δυτικά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας και η πολιτική τάξη της χώρας θα συμμετάσχει πλέον ισότιμα στα μεγάλα σαλόνια της Δύσης. Ο μεγάλος χαμένος βέβαια θα είναι η Ελλάδα, καθώς θα έχει συρθεί σε μια κακή συμφωνία, χωρίς να έχει ληφθεί η γνώμη ούτε της Βουλής ούτε των Ελλήνων πολιτών.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μείζων πολιτική κρίση στη Βρετανία λόγω Brexit

Όπως γράφω εδώ και μήνες, η υπόθεση του Brexit έχει φέρει στην επιφάνεια όλους τους εσωτερικούς διχασμούς της βρετανικής κοινωνίας αλλά και τις αντιφάσεις εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Η παταγώδης αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέσα Μέι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ζάλτσμπουργκ να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη βιωσιμότητα του δικού της σχεδίου για το Brexit, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. Το πρόβλημα θα λυνόταν σχετικά εύκολα με μια φόρμουλα συμφωνίας παρόμοια με τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, εάν δεν υπήρχε το δραματικό εμπόδιο της Βόρειας Ιρλανδίας και της διακηρυγμένης άρνησης της Ιρλανδίας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ να επανέλθουν συνοριακοί έλεγχοι στο ιστορικά πληγωμένο νησί.

Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στη Βρετανία: νέο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, κατάρρευση της Κυβέρνησης Μέι ή και ανεξέλεγκτο Brexit. Θεωρητικά υπάρχει ακόμη χρόνος τεσσάρων εβδομάδων μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, αλλά η αγωνία των επιχειρήσεων, οι αγορές και η ανάγκη σοβαρής προετοιμασίας για το χειρότερο ενδεχόμενο του hard Brexit έχουν περιορίσει δραματικά τον πολιτικό χρόνο. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η Βρετανία ζει στιγμές ανάλογες με αυτές που έζησε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 24 Σεπτεμβρίου 2018

Tuesday, September 25, 2018

Περί Γλάδστωνος [2]

Εάν δεν υπάρξει σεβασμός του κράτους δικαίου, της έννομης τάξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από όλους, η Ελλάδα θα μεταβληθεί σταδιακά σε μια χώρα δυο παράλληλων κόσμων, όπως συμβαίνει σε χώρες σαν τη Βραζιλία και την Νότια Αφρική.

Οι έχοντες και κατέχοντες θα ζουν σε προστατευμένες περιοχές και gated communities και οι υπόλοιποι απ' έξω θα τρώνε τις σάρκες τους. Μια πρώτη τέτοια "νησίδα" θα είναι το Ελληνικό.

Η χώρα καλείται να αποφασίσει αν θέλει να δημιουργήσει μια συνεκτική κοινωνία με σεβασμό των κανόνων του κράτους και φροντίδα και για τους ανθρώπους του περιθωρίου αλλά και της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών ή θα πάμε σε δυστοπικές καταστάσεις τριτοκοσμικού επιπέδου.

“Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας”

Η έγκληση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” που συνοδευόταν από αίτημα για αυτόφωρη σύλληψή τους, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ελαστική σχέση που έχει αυτή η Κυβέρνηση με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και τον διαχωρισμό των εξουσιών, όπως τον εξέφρασε από τον 18ο αιώνα ο Μοντεσκιέ.

Η Κυβέρνηση, που αποτελεί τη δεύτερη εξουσία του πολιτεύματος, οφείλει να μην υπονομεύει το έργο των υπολοίπων εξουσιών και στην προκείμενη περίπτωση την τέταρτη εξουσία που είναι ο Τύπος. Τη λύση όμως σε αυτήν την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική κίνηση ενός μέλους της εκτελεστικής εξουσίας κατά μιας εφημερίδας, την έδωσε η τρίτη εξουσία που είναι η Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας αποφάσισε χθες να μην ασκήσει διώξεις με την αυτόφωρη διαδικασία κατά των 4 δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” αλλά να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μας δείχνει ότι ακόμη και στη σημερινή Ελλάδα της γενικότερης κατάπτωσης των αξιών υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί αποφασισμένοι να υπηρετήσουν το κράτος δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη η δήλωση του διευθυντή του “Φιλελεύθερου” Παναγιώτη Λάμψια μετά την ανακοίνωση της απόφασης του εισαγγελέα: “Ευτυχώς 'υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας' όπως θα 'λεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η συγκεκριμένη φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου ειπώθηκε επ' ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Επικρατείας στις 17 Μαΐου 1929 και είχε έναν ιδιαίτερο νόημα για την έννοια του διαχωρισμού των εξουσιών. “...να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν...”. Η βασική έννοια δηλαδή της Δικαιοσύνης είναι να προστατεύει κάθε πολίτη, αλλά και τις άλλες εξουσίες του πολιτεύματος “και από την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας”.

Η ιστορική αυτή ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί παράφραση στίχου από το ποίημα “Ο μυλωνάς του Σανσουσί” του Φρανσουά Αντριέ του 18ου αιώνα, το οποίο αφηγείται το μύθο της σύγκρουσης του πανίσχυρου Πρώσσου βασιλιά Μέγα Φρειδερίκου που είχε ενοχληθεί από έναν μύλο που βρισκόταν δίπλα στο εξοχικό παλάτι Σανσουσί στο Πότσνταμ. Σύμφωνα με το μύθο και το ποίημα, ο Φρειδερίκος πίεσε φορτικά τον ιδιοκτήτη του μύλου να τον πουλήσει, αλλιώς “ως βασιλέας της Πρωσίας θα μπορούσε και να του τον κατασχέσει”. Η απάντηση του μυλωνά έχει μείνει στην ιστορία των πολιτικών επιστημών ως η επιτομή του διαχωρισμού των εξουσιών: “Δεν θα μπορέσετε [να τον κατασχέσετε] εφόσον υπάρχουν ακόμη δικαστές στο Βερολίνο”.

Η δικαστική περιπέτεια του “Φιλελεύθερου” με αφορμή ένα τεκμηριωμένο άρθρο για τα εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν από την αυθαίρετη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίθαλψη των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και την παντελή έλλειψη λογοδοσίας για τις απευθείας αναθέσεις, καθιστά πλέον επιτακτική την ουσιαστική διερεύνηση και τον έλεγχο αυτών των κονδυλίων. Ελπίζω ότι η εισαγγελική έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στο αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης (που προφανώς και δεν ισχύει) αλλά θα επεκταθεί και στην ουσία της υπόθεσης.

Παράλληλα πάντως υπάρχει ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης και από ευρωπαϊκής πλευράς και για τον σκοπό αυτό θα ενημερωθεί με δική μου πρωτοβουλία εντός της εβδομάδας η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας. Σε μια εποχή που το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη, είναι απόλυτη η ανάγκη της ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων για το πως γίνεται η διαχείρηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δίνουν για την αρωγή των προσφύγων.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 24 Σεπτεμβρίου 2018

Wednesday, September 19, 2018

Μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα;

Όποιος είδε την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρατήρησε ίσως μια πολύ κρίσιμη λεπτομέρεια του οικονομικού προγράμματος που προτείνει. Πρόκειται για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επομένων ετών. Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως αυτός ο στόχος, δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εγκρίθηκαν από το Eurogroup μόλις πριν από τρεις μήνες μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις;

Ο προβληματισμός αυτός υπήρχε εδώ και αρκετούς μήνες στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν ήδη γίνει με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, χωρίς φυσικά να υπάρχει ακόμη κάτι το συγκεκριμένο. Η αίσθηση όμως που υπάρχει είναι πως εάν υπάρξει νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές και παρουσιαστεί στους εταίρους της Ευρωζώνης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, το κλίμα αναμένεται να είναι θετικό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντάρα Μέρφυ σε ανύποπτο χρόνο τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία το ΕΛΚ θα βοηθήσει ουσιαστικά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγιναν εν κενώ, αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει θετική έκβαση.

Τι είναι όμως συγκεκριμένα αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Μητσοτάκης; Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022. Δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος θα κλειδώσει στις αρχές Νοεμβρίου, μιλάμε ουσιαστικά για τρία χρόνια: 2020, 2021 και 2022.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν δεσμεύθηκε για το πόσο χαμηλότερα μπορεί να είναι τα πλεονάσματα από το 3,5% που έχει συμφωνηθεί. Είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι το δυνητικά καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μείωση του στόχου στο 2,2% που είναι και το όριο για το 2023 και επέκεινα, όμως ακόμη και η ποσοστιαία μονάδα μείωση στο 2,5% θα ήταν μια σημαντική βελτίωση για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Για παράδειγμα, αν ο στόχος κατέβει στο 2,5% θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εν λόγω τριετία. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μια τέτοια αναπροσαρμογή θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά προβλήματα για την αποδοχή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιας τέτοιας αναπροσαρμογής για την Ελλάδα είναι δυο: α) ότι θα χρειαστεί αναπροσαρμογή και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, και είναι άγνωστο το κατά πόσο μια τέτοια αναπροσαρμογή στους στόχους των πλεονασμάτων επηρεάζει σε κρίσιμο βαθμό το προφίλ του χρέους (εδώ λείπει μια τέτοια μελέτη από την ΝΔ), και β) το πολιτικό κόστος σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ (15/9/2018) [φωτό: Νέα Δημοκρατία/Flickr]

Friday, September 14, 2018

Έρχεται νέο έγκλημα στο προσφυγικό

Εδώ και εβδομάδες γράφω στον Φιλελεύθερο για τους κινδύνους που θα προκύψουν για την Ελλάδα σε περίπτωση επιχείρησης κατάληψης της επαρχίας Ίντλιμπ από τον Συριακό στρατό.

Η περιοχή αυτή συνορεύει με την Τουρκία και είναι η τελευταία που έχει απομείνει στον έλεγχο των ισλαμιστών και των τζιχαντιστών του τοπικού κλάδου της Αλ Κάιντα. Το 95% όσων Σύρων έχουν καταφύγει εκεί είναι ισλαμιστές, τζιχαντιστές ή συμπαθούντες. Δεν υπάρχουν στο Ίντλιμπ Κούρδοι, Αλαουίτες, Σιίτες, Ασσύριοι, Γεζίντι και άλλοι αναξιοπαθούντες. Όλοι όσοι είναι εκεί ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του σουνιτικού Ισλάμ.

Εάν προχωρήσει η επιχείρηση, και όλες οι πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσει εντός των επομένων ημερών, ένα μεγάλο μέρος των Σύρων που βρίσκονται εκεί θα προσπαθήσει να διαφύγει στην Τουρκία και μετά προς την Ελλάδα σε αναζήτηση ευρωπαϊκού προορισμού. Η ελληνική Κυβέρνηση, όπως και σε όλες τις άλλες προσφυγικές κρίσεις και κρίσεις άμυνας και ασφάλειας κοιμάται ύπνο βαθύ.

Και τώρα ποιά είναι η φαεινή ιδέα που συζητούν με την Κομισιόν;
Κρατηθείτε: Εάν προκύψει νέο προσφυγικό κύμα στα νησιά του Αιγαίου από το Ίντλιμπ, να μεταφέρουν στην ηπειρωτική Ελλάδα όσους πρόσφυγες είναι στη Μόρια και τα άλλα hotspots, ώστε να αδειάσει χώρος για τους νέους πρόσφυγες.

Όχι μόνο δηλαδή δεν θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή την Τουρκία όσοι πρόσφυγες είναι σήμερα στα νησιά, αλλά θα τους φέρουν στην ενδοχώρα για να γεμίσουν τα νησιά του Αιγαίου ισλαμιστές και τζιχαντιστές.

Δεν έχω λόγια για να χαρακτηρίσω αυτό το έγκλημα που προετοιμάζεται με τη συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης.


Wednesday, September 12, 2018

Υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Sargentini για την Ουγγαρία του Ορμπάν

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Sargentini για την Ουγγαρία και την κυβέρνηση Ορμπάν με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές.
Επιτεύχθηκε έτσι και η πλειοψηφία των δυο τρίτων και έτσι το θέμα της ενεργοποίησης του Άρθρου 7 πηγαίνει πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ουγγαρία θα χρειαστεί το βέτο της Πολωνίας για να γλυτώσει τις κυρώσεις.

Η Ευρώπη ακόμη πιστεύει στην προάσπιση του κράτους δικαίου.
Καμία σχέση δεν έχει αυτό το ψήφισμα με τη στάση της Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό. Αφορά καθαρά το ζήτημα της υπονόμευσης του κράτους δικαίου εντός του κράτους της Ουγγαρίας.

Tuesday, September 11, 2018

Κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Σήμερα και αύριο διεξάγεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ευρωβουλή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, έως και κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Στις 4μμ θα συζητηθεί το πόρισμα των ευρωβουλευτών που διερεύνησαν την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Ορμπάν στη δικαιοσύνη και τις διώξεις των οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι καταπέλτης για τον Ορμπάν, καθώς φαίνεται ένα συστηματικό σχέδιο κατάλυσης του κράτους δικαίου στο όνομα της "λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας" και της "προστασίας της χριστιανικής ταυτότητας" της Ουγγαρίας.

Ο Ορμπάν έχει μεταβεί στο Στρασβούργο και θα απαντήσει ο ίδιος στις κατηγορίες, παραθέτοντας τα γνωστά του επιχειρήματα.

Αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία το πόρισμα, το οποίο ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενός κράτους-μέλους που παραβιάζει τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ψηφοφορία είναι κρίσιμη καθώς το ζήτημα έχει ήδη φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Η καθολική όμως στάση όλων των υπόλοιπων δημοκρατικών κομμάτων (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) έχει αναγκάσει πολλούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ του πορίσματος και κατά του Ορμπάν. Ακόμη και το κόμμα του Αυστριακού πρωθυπουργού Κουρτς που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Ορμπάν θα ψηφίσει εναντίον του.
Την ίδια στάση θα κρατήσουν σύμφωνα με πληροφορίες μου και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτός που έχει πραγματικά βρεθεί σε δύσκολη θέση είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής του Ορμπάν στο ΕΛΚ. Και αυτός όμως, προφανώς βλέποντας το τσουνάμι απέναντι, τα γύρισε σήμερα και είπε πως αν ο Ορμπάν στην ομιλία του δεν δηλώσει απερίφραστα την απόλυτη προσήλωσή του στις αρχές της ΕΕ και το κράτος δικαίου, "τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για την Ουγγαρία".

Διευκρινίσεις

1. Στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους υπάρχει ρήτρα ακύρωσης εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Δεν το επινόησε χθες ο Ρέγκλινγκ.

2. Για να χρησιμοποιήσει χρήματα του μαξιλαριού ασφαλείας η κυβέρνηση χρειάζεται έγκριση του ΔΣ του ESM. Η οποία έγκριση μπορεί να δοθεί, μπορεί και όχι.
Από τη στιγμή που θα αγγιχτούν αυτά τα χρήματα οι αγορές θα θέσουν τη χώρα σε καθοδικό σπιράλ νέου μνημονίου.

Monday, September 10, 2018

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Επειδή παρατηρώ ότι επικρατεί κάποια ασάφεια, ας αποσαφηνίσουμε τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ:

1. Στην ΠΓΔΜ διεξάγεται δημοψήφισμα στις 30/9. Το αποτέλεσμα ΔΕΝ αφορά την Ελλάδα, παρά μόνον την ΠΓΔΜ.
Αν νικήσει το Ναι με συμμετοχή άνω του 50% ο Ζάεφ μπορεί να ισχυριστεί ότι ο λαός των Σκοπίων εγκρίνει τη συμφωνία. Το δημοψήφισμα όμως ΔΕΝ είναι δεσμευτικό αλλά "συμβουλευτικό".
Αν νικήσει το Όχι, η συμφωνία ακυρώνεται και ο Ζάεφ έχει πει ότι θα παραιτηθεί.

2. Αν νικήσει το Ναι, η κυβέρνηση του Ζάεφ θα προωθήσει εντός του Οκτωβρίου τη συνταγματική αναθεώρηση για να γίνει πράξη το erga omnes. Για να εγκριθεί η αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, ήτοι 80 ψήφοι. Η κυβέρνηση Ζάεφ ελέγχει 69 βουλευτές, άρα χρειάζεται 11 ψήφους από την αντιπολίτευση, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι το VMRO έχει κάνει μήνυση για εσχάτη προδοσία στους Ζάεφ, Δημητρόφ για τη συμφωνία και θα είναι τεράστια κωλοτούμπα αν συναινέσουν σε αλλαγή του Συντάγματος. Κάποιοι λένε ότι θα δουλέψουν βαλιτσάκια με λεφτά. Ίσως να γίνει τέτοια προσπάθεια, αλλά θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματιστούν 11 βουλευτές.
Η αναθεώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή το πολύ αρχές Ιανουαρίου, οπότε αναβολή/καθυστέρηση κλπ δεν προβλέπεται.

3. Εάν η αναθεώρηση του Σκοπιανού Συντάγματος δεν προχωρήσει, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι άκυρη και ως μη γενόμενη.

4. Εάν η αναθεώρηση εγκριθεί, η συμφωνία πρέπει να εισαχθεί "άμεσα" στην ελληνική Βουλή για κύρωση. Το "άμεσα" βέβαια είναι μια κάπως σχετική έννοια. Μπορεί να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση διάφορες μπαρούφες και να καθυστερήσει την κύρωση μέχρι το πολύ τον Μάιο.

5. Άρα περίπτωση να κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία (αν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ) η ελληνική Βουλή με Κυβέρνηση ΝΔ ή ΝΔ+ υφίσταται μόνο αν γίνουν εκλογές πριν από τον Μάιο.