Saturday, January 4, 2020

Ζήτω το 2020!

Αποχαιρετώ το 2019 με θετικό απολογισμό.

Μετά από πολλά χρόνια εθνικής κρίσης, η χώρα βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης, και σε οικονομικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η πολιτική αλλαγή που ήρθε με την ψήφο του ελληνικού λαού, κάποιους τους χαροποίησε και άλλους τους απογοήτευσε. Αποδείχθηκε όμως ότι η δημοκρατία στη χώρα έχει άμυνες και σοβαρές ρίζες, και όσοι είχαμε αγωνίες και αμφιβολίες για την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία διαψευστήκαμε και αυτό είναι πολύ θετικό για τη χώρα.

Η διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης που ξεκίνησε τον 2018 με την ολοκλήρωση του μνημονίου από την Κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζεται εξαιρετικά ομαλά και θετικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι πολύ πιθανό εντός του 2020 να έχουμε και μείωση των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια. Η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά χρειαζόμαστε ακόμη ένα δύσκολο τελευταίο χιλιόμετρο για να ξεπεράσουμε το βαρύ legacy της χρεοκοπίας, ώστε να εξυγιανθούν οι Τράπεζες και να επανέλθει η χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ή το πρώτο του 2021 ξανά σε επενδυτική βαθμίδα, για να να υπάρξει μια λογική ρευστότητα στην αγορά.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας έχουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις από την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν και θετικές πτυχές. Επιτέλους οι πολιτικές ηγεσίες κατανόησαν ότι η πολιτική της αδράνειας που χαρακτήριζε γενικά τη στάση της χώρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έφερε την Ελλάδα σε δυσμενή θέση και πλέον υπάρχει σοβαρή στροφή προς μια πιο ενεργητική πολιτική. Πολύ θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι παρά τις μικροδιαφορές σε επίπεδο ρητορικής, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σοβαρό εθνικό μέτωπο για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάτι που έλειψε δραματικά στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, με αποτέλεσμα μια όχι καλή συμφωνία.

Σε επίπεδο κοινωνίας, παρόλες τις διαχρονικές στρεβλώσεις και καθεστηκυίες αντιλήψεις, υπάρχει μια εμφανής ωρίμανση ως προς το πως πρέπει να διαχειριστούμε τα του οίκου μας. Υπάρχει μια εμφανής διάθεση της κοινωνίας να ξεφύγει από τα χρόνια της συλλογικής κατάθλιψης και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τη μεγαλύτερη ήττα την υπέστη ο Μινώταυρος του λεφτόδενδρου και οι πάσης προέλευσης δραχμιστές. Η θέση πλέον της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιαμφισβήτητη και συντριπτικά πλειοψηφική, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τους τρεις καλύτερους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Συνολικά η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν τα μεγάλα εγγενή προβλήματα που μας κρατούν στην Α2 κατηγορία, ενώ ως χώρα και ως έθνος έχουμε τις δυνατότητες να είμαστε στην πρώτη κατηγορία. Ξεχωρίζω δυο βασικές κατηγορίες, στις οποίες πρέπει να ρίξουμε τεράστιο βάρος προσπαθειών: η Παιδεία και η Δικαιοσύνη. Για την Παιδεία, πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα στα τεστ PISA κλπ, είναι σαφές ότι χρειάζεται μια πραγματική επανάσταση κυρίως στη βασική και τη μέση εκπαίδευση. Όχι ότι δεν χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, αλλά κατ' εμέ το στοίχημα για την νέα γενιά βρίσκεται σε μια πραγματικά πρωτοπόρα εκπαίδευση στις μικρότερες ηλικίες.

Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, είναι απόλυτη ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του βασικού αυτού θεσμού της Δημοκρατίας για να μην επαναληφθούν ξανά φαινόμενα απόπειρας αλλοίωσης του πολιτεύματος. Χρειάζεται όμως και πολύ δραστικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ειδικά στους τομείς των αστικών και εμπορικών υποθέσεων, ώστε η χώρα να μπορέσει να γίνει πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ευτυχής επειδή αυτήν τη χρονιά ξεκίνησε το pet project μου, o ενημερωτικός ιστότοπος Kappa News, μια νέα συνεργασία με το καταπληκτικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ είχα τη χαρά να αρθρογραφώ για δεύτερη χρονιά στον Φιλελεύθερο, μια εφημερίδα που έδωσε και δίνει μάχες για τη δημοκρατία μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

Είμαι τέλος ευτυχής γιατί εισέπραξα πολύ αγάπη από πολύτιμους ανθρώπους και ανταπέδωσα κι εγώ όση μπόρεσα. Εάν μερικούς και μερικές σας πίκρανα, ζητώ συγγνώμη. Πενθώ ακόμη πάντως την απώλεια του λατρεμένου μου γάτου, αλλά ήταν και αυτό ένα μάθημα ζωής. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, έχω την υγειά μου και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για αυτό.

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή χρονιά, υγεία, χαρές, δημιουργία, χρήματα και πολλή αγάπη.

Ζήτω το 2020!

No comments:

Post a Comment