Tuesday, January 28, 2020

Ο θεός της μπάλας ας τους φωτίσει

Για το αν είναι δίκαιο να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έχω άποψη, καθώς πρόκειται για εξειδικευμένο θέμα αθλητικής δικαιοσύνης, που είναι ένα άθλημα το οποίο δεν γνωρίζω επαρκώς.

Γνωρίζω όμως το ποιές μπορεί να είναι οι πολιτικές επιπτώσεις από αυτήν την υπόθεση.
Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το ζήτημα, δεν υπάρχει εύκολη λύση για την Κυβέρνηση. Εάν υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ (η Ξάνθη είναι αμελητέα περίπτωση), θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που σίγουρα θα έχουν και επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο. Όχι μόνο με περιπτώσεις σαν την γελοία απειλή ανεξαρτητοποίησης του Ζαγοράκη, αλλά με κάτι σαφώς ευρύτερο.

Η περίπτωση όμως να κουκουλώσει η Κυβέρνηση την υπόθεση και να χαριστεί στον ΠΑΟΚ, θα έχει πιθανότατα σοβαρότερες επιπτώσεις, καθώς αφενός μεν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες θα καταγγείλουν το πρωτάθλημα ως “πέτσινο” και την αθλητική δικαιοσύνη ως ασήμαντη, αφετέρου όμως, και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, η Κυβέρνηση θα φανεί ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς τοπικών ολιγαρχών και οργανωμένων συμφερόντων.

Για το ηθικό ανάστημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δυσμενέστερη από μια βορειοελλαδίτικη μίνι εξέγερση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσει πολύ σύντομα την όποια νομιμοποίησή της στην κοινή γνώμη της Βόρειας Ελλάδας μόλις οι ανεγκέφαλοι της Θύρας 4 αμολυθούν στους δρόμους και κάνουν μερικά από όσα είναι ικανοί να κάνουν.

Ο θεός της μπάλας να φωτίσει τους αρμόδιους.

No comments:

Post a Comment