Thursday, January 30, 2020

Το προκλητικό και επικίνδυνο επιχείρημα του συνηγόρου του Τραμπ

Είναι γεγονός ότι έχουν ειπωθεί πολλά για την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ και την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε σχέση με τη διαπράγματευση που έκανε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι για τη δίωξη του υιού Μπάιντεν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ, εάν πάρει τελικά το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το κρατικό αλλά ανεξάρτητο Γραφείο Επιθεώρησης Κυβερνητικών Πράξεων γνωμοδότησε με σαφήνεια πως είναι παράνομη η παρακράτηση διεθνούς βοήθειας προς τρίτη χώρα για άσχετο λόγο. Ο Τραμπ αρχικά και το σύνολο σχεδόν των Ρεπουμπλικανών ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε καμία πίεση για ανταλλάγματα από την ουκρανική Κυβέρνηση. Μετά όμως δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συνομιλίας του Τραμπ με τον Ζελένσκι και εκεί φάνηκε ότι υπήρχε σαφής προτροπή προς τον Ουκρανό Πρόεδρο να "ερευνηθεί" ο Χάντερ Μπάιντεν.

Την Κυριακή όμως δημοσιεύθηκε απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά πως ο Τραμπ εκβίασε τον Ζελένσκι με μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας για να ασκήσει δίωξη ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας κατά του Χάντερ Μπάιντεν. Άρα δεν μπορούσε να σταθεί πλέον το επιχείρημα Τραμπ ότι δεν ζήτησε ανταλλάγματα από τον Ζελένσκι για να ξεμπλοκάρει τη βοήθεια.

Και έρχεται χθες στη δίκη στη Γερουσία ο επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ Άλαν Ντέρσοβιτς, πρώην καθηγητής συνταγματικού και ποινικού δικαίου στο Χάρβαρντ, και παρουσιάζει το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: Δεν είναι ποινικό αδίκημα να ζητάει ένας Πρόεδρος ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν στην επανεκλογή του, διότι στο μυαλό του "κάθε" Προέδρου η επανεκλογή συνδέεται με το "κοινό καλό" και όχι με προσωπικό του όφελος.

Διακεκριμένος υποτίθεται συνταγματολόγος ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι δεν είναι παράνομο για έναν Πρόεδρο να ζητά ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν στην επανεκλογή του, παραβιάζοντας τους νομοθετημένους κανόνες για την εξωτερική βοήθεια της χώρας, διότι "δεν έχει ιδιοτελή σκοπό" αλλά η επανεκλογή του ταυτίζεται κατ' αυτόν με το καλό της χώρας. Η σύγχρονη εκδοχή του "L'État c'est moi" δηλαδή.

Το επόμενο στάδιο θα είναι να δωροδοκεί ένας Πρόεδρος ξένες Κυβερνήσεις για να στήνουν σκευωρίες εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων. Το μεθεπόμενο ποιό μπορεί να είναι; Να πει σε μαφιόζους συνεργάτες του δικηγόρου του να "ξεφορτωθούν" μια ανεπιθύμητη πρέσβειρα; Ούπς, συνέβη ήδη αυτό.

Δείτε το βίντεο με την πεντάλεπτη αγόρευση του Ντέρσοβιτς:




No comments:

Post a Comment