Saturday, January 6, 2018

Όχι "Μακεδονία", αλλά "Μακεντόνιγια"

Βρέθηκε το παραμύθι-αφήγημα για να διευκολυνθεί η κυβίστηση του Καμμένου. Οι προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ θα είναι "Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια" ("Vardarska Makedonija", "Вардарска Македонија") και "Νόβα Μακεντόνιγια" ("Nova Makedonija", "Нова Македонија", ώστε να παραπέμπουν στη σλαβική προφορά του όρου "Μακεδονία" και όχι στην ελληνική.
Αυτά διαρρέουν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι.

Ο όρος "Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια" έχει κάποια γεωγραφική και ιστορική συνάφεια με την περιοχή της Νότιας Σερβίας όπως αυτή συμφωνήθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους τον Αύγουστο του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
Θεωρητικά αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό για τους Σκοπιανούς και δεν αποκλείω να τον αποδεχθούν. Ίσως να έχουν κάποιο θέμα οι Σέρβοι καθώς η παλιά Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια περιελάμβανε και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής Σερβίας με το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Προχόρου.

Το "Νόβα Μακεντόνιγια" είναι νεολογισμός αλλά είναι και η ονομασία της πρώτης εφημερίδας των Σκοπίων που εξέδωσαν οι Σκοπιανοί της ASNOM μετά την ανακήρυξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" το 1944.

Και οι δυο αυτές προτάσεις κινούνται στα πλαίσια της εθνικής γραμμής που έχει καθιερωθεί από το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Για το "erga omnes" υπάρχουν εμπόδια και προβλήματα στα Σκόπια και εκεί πιστεύω ότι θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης.

Το αν αυτές οι ονομασίες είναι ικανές να δρομολογήσουν την κυβίστηση του Καμμένου και των ΑΝΕΛ, αυτό είναι ζήτημα δικό τους και του πόσο χαχόλοι είναι οι οπαδοί τους για να χάψουν το παραμύθι-αφήγημα ότι το "Μακεντόνιγια" είναι διαφορετικό και εθνικά αποδεκτό σε σχέση με το "Μακεδονία".

3 comments:

  1. Ενώ τώρα που ονομάζεται παγκοσμίως σκέτα Μακεδονία είναι καλύτερα;;;

    ReplyDelete
  2. Ενώ τώρα που ονομάζεται παγκοσμίως σκέτα Μακεδονία είναι καλύτερα;;;

    ReplyDelete
  3. Ενώ τώρα που ονομάζεται παγκοσμίως σκέτα Μακεδονία είναι καλύτερα;;;

    ReplyDelete