Thursday, January 11, 2018

Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit;

Φωτιά πήρε στη Βρετανία η συζήτηση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημερινή δήλωση του Nigel Farage, του πιο φανατικού υποστηρικτή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Μιλώντας σε εκπομπή του Channel 5, o Farage είπε πως αρχίζει να πιστεύει πως πρέπει να διεξαχθεί τελικά ένα δεύτερο δημοψήφισμα, "για να σταματήσουν να γκρινιάζουν οι διάφοροι Blair, Clegg κλπ" και "να τελειώσουμε αυτήν την υπόθεση για μια ολόκληρη γενιά, διότι τα ποσοστά που θα πάρει αυτήν τη φορά το Leave θα είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι ήταν την προηγούμενη φορά".



Όπως ήταν φυσικό, αμέσως πήραν φωτιά τα ΜΜΕ και τα social media στη Βρετανία και αναγκάστηκε να κάνει δήλωση ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε δεύτερο δημοψήφισμα".

Τις εκκλήσεις για δεύτερο δημοψήφισμα έχει ξεσηκώσει ο πρώην Πρωθυπουργός Tony Blair με σειρά άρθρων και συνεντεύξεων, όπως και ο πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός Nick Clegg.

Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς στο πρώτο ο βρετανικός λαός δεν είχε πραγματική εικόνα για το τι σημαίνει "έξοδος από την ΕΕ" και είχε σε μεγάλο βαθμό παρασυρθεί από την προπαγάνδα και τα ψέματα των Leavers. Στα τέλη του 2018 που προβλέπεται να υπάρχει σαφής εικόνα για το πιθανό μελλοντικό status της Βρετανίας με την ΕΕ, οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν αν το αποδέχονται ή αν δεν θέλουν τελικά να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


No comments:

Post a Comment