Η ελληνική κοινή γνώμη άκουσε χθες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Oruç Reis εισήλθε για κάποιες ώρες στο ελληνικό "FIR", νότια του Καστελόριζου.
Όσοι γνωρίζουμε τι σημαίνει FIR απορήσαμε, διότι εάν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη είχαν αποκτήσει τη δυνατότητα να εισέρχονται και σε "FIR" (Flight Information Region), τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα, για να μην πω "την είχαμε π******ει".
Μετά όμως από μια σύντομη έρευνα, διαπίστωσα ότι το Oruç Reis δεν είχε εισέλθει σε κανένα FIR, και ότι απλώς επρόκειτο για μια εσφαλμένη διατύπωση του εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Διότι ακόμη και ο Elon Musk δεν έχει ανακαλύψει ακόμη τα πλοία που μπορούν να εισέρχονται σε "Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης", καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αφορά μόνο εναέριο χώρο και όχι αιγιαλίτιδες ή θαλάσσιες ζώνες.
Τι είχε συμβεί; Πιθανότατα το γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να εκφράσει την περιοχή, την οποία η Ελλάδα διεκδικεί ως δική της αποκλειστική θαλάσσια ζώνη (ΑΟΖ) και την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.
Τι να πει ο δόλιος ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ;
· "Υφαλοκρηπίδα"; Λάθος. Η υφαλοκρηπίδα αφορά στον πυθμένα της θάλασσας και ένα ωκεανογραφικό σκάφος που δεν είναι υποβρύχιο, δεν μπορεί "να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα".
· "Χωρικά ύδατα"; Λάθος μέγιστο. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται σε εύρος έξη ναυτικών μιλίων και το Oruç Reis βρισκόταν περίπου 120 μίλια νοτίως των ελληνικών χωρικών υδάτων.
· "ΑΟΖ"; Μα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν έχει ανακηρύξει η Ελλάδα σε αυτήν την περιοχή, οπότε εκεί που έπλευσε το τουρκικό πλοίο δεν υπάρχει τυπικά ελληνική ΑΟΖ.
Έτσι μάλλον επιλέχθηκε ο ατυχής, και προφανέστατα λανθασμένος προσδιορισμός "FIR".
Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης.
Βλέπουν ότι ένας κρίσιμης σημασίας κρατικός οργανισμός έκανε μια "πατάτα". Αντί να επικοινωνήσουν με το ΓΕΕΘΑ, και να πούνε ευγενικά "Συγγνώμη, αυτό που βγάλατε ως ενημέρωση δεν στέκει. Μήπως να κάνετε μια ορθή επανάληψη", όπως γίνεται πολλές φορές όταν γίνεται ένα λάθος σε μια ανακοίνωση;
Όχι. Κανείς δεν επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) και όλοι αναπαρήγαγαν αμάσητο το ότι το "Oruç Reis εισήλθε στο ελληνικό FIR", κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με εξωγήινες δυνάμεις.
Συμπέρασμα: Εντάξει, το γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ έκανε ένα χοντρό λάθος. Από εκεί και πέρα όμως τα σοβαρά -υποτίθεται- μέσα ενημέρωσης (το Kappa News δεν το ανέφερε) δεν μπορούσαν να δούνε το λάθος και να κάνουν edit στην επίσημη ενημέρωση, ώστε να μην λάβει η ελληνική κοινή γνώμη μια εξώφθαλμα εσφαλμένη πληροφορία;
Προφανώς όχι.
Για δυο λόγους κατ' εμέ. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει σοβαρός πρωτογενής μηχανισμός στα ελληνικά ΜΜΕ για το fact checking των ανακοινώσεων των επίσημων φορέων.
Δεύτερον, διότι ακόμη και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που υποτίθεται θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα και να μην αναπαράγει εσφαλμένες ειδήσεις, έχει καταντήσει -εδώ και πολλά χρόνια- ένας ειδησεογραφικός οργανισμός του copy-paste.
Εύχομαι αυτό το ατυχές -και όχι και πολύ σοβαρό- περιστατικό να αποτελέσει αφορμή για πιο σοβαρό έλεγχο των ειδήσεων από τον πρωτογενή τομέα. Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ ακριβείς με τους όρους που χρησιμοποιούμε.
Ο Έλληνας πολίτης έχει την απαίτηση και το δικαίωμα να μαθαίνει την ακριβή διατύπωση των γεγονότων και να μην φαντάζεται ιπτάμενα τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
|
FIR Αθηνών |