Sunday, October 29, 2023

Μαινόμενοι ισλαμιστές εισέβαλλαν στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν της Ρωσίας αναζητώντας Εβραίους

Μαινόμενοι ισλαμιστές εισέβαλλαν απόψε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά στο Νταγκεστάν της Ρωσίας ουρλιάζοντας "Αλλάχου Ακμπάρ" και αναζητώντας Εβραίους σε πτήση προερχόμενη από το Τελ Αβίβ.

Εισέβαλλαν και σε ένα ξενοδοχείο και έψαχναν ενοίκους με ισραηλινά διαβατήρια.

Οι τοπικές αρχές ασφαλείας απέκλεισαν το αεροδρόμιο, ενώ η τοπική εισαγγελία διέραξε ποινική έρευνα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε δήλωση λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως υπάρχει δομικός αντισημιτισμός στη Ρωσία.

fb

Tuesday, October 24, 2023

WSJ editorial: Greece’s great economic comeback

Η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's ήρθε ως επιστέγασμα μιας πολύ επώδυνης και μακρόχρονης δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στις αρχές του 2022 και το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026 που κλειδώνει την επάνοδο στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το έκτακτο διάλειμμα της πανδημίας.

Οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες παρατηρούν με προσοχή αλλά και με έκπληξη την πλήρη μεταστροφή της Ελλάδας από μια πλήρως χρεοκοπημένη χώρα το 2010, σε μια δημοσιονομικά πειθαρχημένη και συνεπή χώρα που αξίζει μια θέση στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας παρά το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, το 80% όμως του οποίου βρίσκεται στα κρατικά χαρτοφυλάκια της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι γίναμε κιόλας μια εύρωστη οικονομία; Όχι βέβαια. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ξεφύγαμε όμως μετά βαΐων και κλάδων από την κατηγορία του κράτους-παρία που ζητιάνευε για δανεικά στη Μόσχα, το Πεκίνο και τα υπόγεια του Νταβός και πλέον μπορούμε να δανειζόμαστε φθηνότερα από την Ιταλία και μόλις 1,4% ακριβότερα από τη Γερμανία.

Η Wall Street Journal δημοσιεύει σήμερα ένα διθυραμβικό editorial για αυτή τη μεταστροφή της Ελλάδας από "basket case" σε "model fiscal citizen with free-market reforms".

Greece’s great economic comeback

Europe’s former basket case is becoming a model fiscal citizen with free-market reforms.

The Wall Street Journal, by The Editorial Board, 23/10/2023 22:32 GMT

Talk about an economic comeback story. Less than a decade ago, Greece looked like it might never recover from its economic and political traumas. On Friday it won back an investment-grade credit rating from Standard & Poor’s.

The upgrade on Greek debt achieves a goal set by Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, although it also sells short the scale of the transformation Mr. Mitsotakis has brought about in Athens. S&P Global cited “significant budgetary consolidation” and the summer’s electoral “mandate for policy continuity” to explain its decision—which, as so often with credit ratings, arrives behind the curve and for the wrong reasons.

Athens needed to get spending under control after the fiscal excesses of the early 2000s culminated in a debt crisis starting in 2009. But if a balanced budget were all the country required to be deemed investable, a credit upgrade would have happened by now. Greece agreed to three separate bailouts from its European peers between 2010 and 2015, all of which included punishing fiscal conditions.

Those conditions were never met because neither the bailout deals nor Greek politicians implemented a growth agenda. Voters grew exasperated with the first two bailouts-to-nowhere and in 2015 swung to the far left, electing Alexis Tsipras of the Syriza Party as Prime Minister.

Mr. Tsipras nearly blew up the eurozone, refusing to honor bailout conditions and going so far as to stage a botched referendum on euro membership before stepping back from the brink. Then he signed a bailout deal with its own fiscal strictures.

Mr. Mitsotakis’s innovation, since ousting Mr. Tsipras and bringing the center-right New Democracy party back to power in 2019, has been to focus on economic growth. He cut the corporate tax rate to 22% from 29%, has worked to rationalize government operations, and now is pushing ahead with privatizations.

The renewed optimism explains why the economy is expected to grow this year by about 2.5%, S&P expects government debt will fall to 146% of GDP from 189% in 2020, and investment is pouring in. All of this happened despite the pandemic, a migration crisis and several natural disasters. It also explains why Mr. Mitsotakis won re-election handily this summer.

Challenges remain for an economy that still is too dependent on a handful of industries such as tourism, and important regulatory reforms are needed to increase dynamism. But Mr. Mitsotakis has figured out that an economic growth agenda is the essential ingredient for building support for those reforms—and for balancing the books. That’s a lesson the rest of Europe—and America—could learn from the Continent’s former problem child.

 

Monday, October 23, 2023

Ελλάδα: Η μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από όλες τις χώρες της ΕΕ στο 2ο τρίμηνο 2023

Τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε η Ελλάδα σε ετήσια βάση στο 2ο τρίμηνο 2023: Eurostat

Τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν και τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι υπήρξαν ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν μεν πολιτικά κυρίαρχοι, αλλά η κοινωνία ζητά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταπεινότητα στην άσκηση της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, αποκόμισε πολύ μικρά ή μηδαμινά εκλογικά κέρδη και δεν φαίνεται ικανή να προκαλέσει σημαντική φθορά στη ΝΔ, ή πόσω μάλλον να αμφισβητήσει την πολιτική της ηγεμονία.

Ο Σύριζα βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου εσωτερική περιδίνηση, ως συνέπεια αφενός του αμφιλεγόμενου και θολού πολιτικού λόγου του νέου του αρχηγού, αφετέρου δε του συγκρουσιακού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τις εσωκομματικές φωνές κριτικής ή αμφισβήτησής του. Η αποπομπή του Στέφανου Τζουμάκα, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν συνοπτικές διαδικασίες εντός του κόμματος, προκάλεσε την οργή σημαντικών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ήδη καταγράφονται οι πρώτες ηχηρές αποχωρήσεις.

Ο Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του Σύριζα, καταγγέλοντας σε ανοικτή επιστολή του τον Στέφανο Κασσελάκη μεταξύ άλλων για “κρυφή ατζέντα”, αντικαταστατικές πρακτικές, ιδεολογική παρεκτροπή και έλλειψη αντιπολίτευσης. Ο ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος καταγγέλλει τον νέο Πρόεδρο του Σύριζα για αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, καθώς “όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο Σύριζα μέχρι τώρα”. Παράλληλα ο Στέλιος Κούλογλου κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει υποβαθμίσει τον Σύριζα σε αντικείμενο κουτσομπολιών στα πρωϊνάδικα με την επικοινωνιακή προώθηση της προσωπικής του ζωής.

Το ύφος και το περιεχόμενο των καταγγελιών του Στέλιου Κούλογλου και η αποχώρησή του από την ευρωομάδα του Σύριζα είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την επόμενη μεγάλη μάχη να αναμένεται να δοθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 11-12 Νοεμβρίου. Κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις στο κόμμα της (άλλοτε;) ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως είναι φανερό ότι η πρωτοφανής αυτή εσωκομματική κρίση δεν πρόκειται να λήξει ούτε σύντομα ούτε αναίμακτα. Η καταδρομικού τύπου επέλαση του εξ Αμερικής ορμώμενου “νεωτεριστή” έχει προκαλέσει μια υπαρξιακή κρίση ταυτότητας στο κόμμα, και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμη και αυτό της διάλυσης.

Στην άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης, η απρόσμενη νίκη του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων αναπτέρωσε μεν το ηθικό των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για “ένωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων” προκάλεσε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας γύρω από το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Σύριζα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να αποκλείσει κάθε τέτοια συζήτηση, λέγοντας πως “οι παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής είναι ατελέσφορες και απωθητικές για τους πολίτες”. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όρισε μάλιστα και τον πήχυ των προσδοκιών για τις επόμενες εκλογές στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας και τον εξωβελισμό της στην αντιπολίτευση.

Για να οδηγηθεί όμως η ΝΔ στην αντιπολίτευση θα πρέπει να συμβούν δυο τινά: Ή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνοντας αυτοδυναμία, ή να συγκυβερνήσει με τον Σύριζα έχοντας όμως αναγκαστικά ξεπεράσει εκλογικά τη ΝΔ ώστε να πάρει το μπόνους των εδρών. Πόσο πιθανό όμως είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη να υπερτριπλασιάσει τα ποσοστά του και από το σημερινό 12%-13% να εκτοξευθεί στο 36% και να ξεπεράσει τη ΝΔ; Και πόσο πιθανό είναι η πλειοψηφία των πολιτών να προτιμήσουν για Πρωθυπουργό της χώρας τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη; Υπό τις σημερινές συνθήκες, και παρόλη τη φθορά της κυβέρνησης, φαντάζει απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τόσο μεγάλη ανατροπή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των εδρών θέτουν ουσιαστικά και τα όρια των προσδοκιών της αντιπολίτευσης. Υπό τις σημερινές τους ηγεσίες είναι πρακτικά μη πιθανό είτε ο Σύριζα είτε το ΠΑΣΟΚ να προσπεράσουν σε εκλογική δύναμη τη ΝΔ. Στο μόνο σενάριο που θα μπορούσε θεωρητικά να απειληθεί η ηγεμονία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν η κάθοδος στις εκλογές του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίο κόμμα για να έχουν δυνατότητα να πάρουν και το μπόνους. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί επιστημονική φαντασία και καταδεικνύει και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται συνολικά η αντιπολίτευση σήμερα.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο iefimerida.gr

fb

Saturday, October 21, 2023

Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s

Ήρθε τελικά η πολυπόθητη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα και από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα κυρίως, με τα αποτελέσματα της αναβάθμισης να φαίνονται σε μεσοπροθέσμο ορίζοντα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση του Standard & Poor's. Ως βασικό παράγοντα για την αναβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί τη σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της χώρας, με την καταγραφή μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων εφέτος και τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δηλαδή δεν κινδυνεύει από κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως έλεγαν κάποιοι πριν μερικούς μήνες.

Ο S&P προβάλλει δύο βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα πρέπει να ρίξει το βάρος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Τη Δικαιοσύνη και την Υγεία.

Το γνωρίζουμε, αγαπητοί αναλυτές, αλλά το θέμα είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς του κράτους. Πολύ σημαντική η δημοσιονομική εξυγίανση αλλά το ίδιο σημαντικός είναι και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών του κράτους.

Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s

fb

Friday, October 13, 2023

Τρομοκρατική επίθεση Τσετσένου τζιχαντιστή στη Γαλλία - Ένας καθηγητής νεκρός

Ένας καθηγητής νεκρός και δύο βαριά τραυματίες ύστερα από επίθεση με μαχαίρι ενός 20χρονου σε λύκειο στην πόλη Αράς της Γαλλίας.

Ο δράστης έχει συλληφθεί μαζί με τον αδελφό του. Ο 20χρονος είναι τσετσενικής καταγωγής και φέρεται να ήταν σεσημασμένος από την Κρατική Ασφάλεια ως "εξτρεμιστής". Μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει "Αλλάχου άκμπαρ" πριν από την αποτρόπαια πράξη.

Προφανώς πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και πιθανότατα συνδέεται με τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στο σχολείο σπεύδει και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

fb

Thursday, October 12, 2023

Ο πατριωτισμός των απόδημων Ισραηλινών και οι πολιτικές ευθύνες του Νετανιάχου

Ιδιαίτερα συγκινητικές οι σκηνές με τους επίστρατους και τους εθελοντές Ισραηλινούς που επιστρέφουν "με το χαμόγελο στα χείλη" στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν. Δείχνουν έμπρακτα το τι σημαίνει αγνός πατριωτισμός.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη του Ισραήλ για την αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποτρέψει την εισβολή της Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dialog Institute:

• το 94% των Ισραηλινών, και το 79% των ψηφοφόρων της κυβέρνησης, θεωρούν την κυβέρνηση Νετανιάχου υπεύθυνη για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να προβλέψουν την εισβολή και τις σφαγές από τη Χαμάς. 

• το 56% -και το 28% των ψηφοφόρων του Νετανιάχου- θεωρούν ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

• το 59% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Νετανιάχου για να διεξαγάγει τον πόλεμο.

Έτσι μάλλον εξηγείται και η πρεμούρα του Μπίμπι για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.