Μεγάλη η περιέργεια σήμερα για το πως θα αντιδρούσαν οι δανειστές στις χθεσινές εξαγγελίες του Τσίπρα, και όπως ήταν φυσικό αναζήτησα τις πηγές μου στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για λάβω feedback.
Στην ατμόσφαιρα κυριαρχεί η αμηχανία και ο εκνευρισμός. Στις Βρυξέλλες ήταν κάπως πιο ψύχραιμοι, αν και εντόνως δυσαρεστημένοι από τη μεθόδευση, ενώ στο Βερολίνο περίσσευε ο εκνευρισμός.
Προϊδεασμένοι αλλά και αιφνιδιασμένοι στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες ήταν βέβαια κάπως προϊδεασμένοι για τον ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, αλλά δεν είχαν ιδέα για το πακέτο προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως μου μετέφερε ένας εκ των συνομιλητών μου, “είχαμε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι είμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που επικρατεί εκεί, όμως το Μνημόνιο περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Η όποια αναπροσαρμογή θα έπρεπε να γίνει τον Απρίλιο όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και να μην γίνει βάσει προβλέψεων του Δεκεμβρίου”.
Όσον αφορά το πακέτο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι συνομιλητές μου υπενθύμισαν ότι υπάρχει πρόβλεψη στο Μνημόνιο που αναφέρει ότι “οι ελληνικές αρχές μπορούν -σε συμφωνία με τους Θεσμούς- να εξετάσουν τη χρήση δημοσιονομικών περιθωρίων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) και/ή να μειώσουν τη φορολογία υπό την προϋπόθεση ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι εξασφαλισμένη”.
Μου θύμισαν επίσης ότι στο Μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για εκκρεμούσες σύνταξεις.
Όσον αφορά την αξιολόγηση και το αν θα επηρεαστεί από αυτήν την εξέλιξη, η απάντηση ήταν τώρα οι Θεσμοί πρέπει να μελετήσουν τα νέα δεδομένα και μετά να επικοινωνήσουν με τα στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης, με σκοπό να αποφασιστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. “Μετά από αυτήν την εξέλιξη, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πότε μπορεί να γίνει αυτό”. Και κατέληξε ο συνομιλητής μου: “Περιττό να σου πω ότι κάποιοι εδώ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την προσέγγιση που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση”.
Αγανάκτηση στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο ο τόνος δεν είχε καμία σχέση με αυτόν των Βρυξελλών και ήταν έκδηλος ο εκνευρισμός, έως και η αγανάκτηση για την τακτική του Τσίπρα. Η επωδός ήταν “Vertragsbruch”, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως αθέτιση ή σπάσιμο της συμφωνίας.
Πέρα από τα μέτρα καθ' εαυτά, η αγανάκτηση έχει να κάνει με τη μεθόδευση του Τσίπρα που ανακοίνωσε κάτι χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους Θεσμούς ή έστω με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Έντονη δυσπιστία υπάρχει και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς θεωρούν ότι αποκλείεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Eurοgroup και το EcoFin να μην γνώριζε για τα μέτρα, αφού “τα μέτρα φαίνονται προσχεδιασμένα από καιρό” και ότι ενέπαιξε τους Υπουργούς της Ευρωζώνης.
Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, η ξερή απάντηση που έλαβα ήταν “η ευθύνη για την πορεία από εδώ και πέρα ανήκει στους Θεσμούς”.
No comments:
Post a Comment