Tuesday, December 27, 2016

Η περίφημη επιστολή Τσακαλώτου προς τον ESM

To Bήμα δημοσίευσε την περίφημη επιστολή Τσακαλώτου προς τον ESM.

Τρια είναι τα βασικά συμπεράσματα:
  1.  Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να ενεργοποιήσει τον περίφημο 'κόφτη' σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (0,5%/ΑΕΠ) και ότι οι σχετικές περικοπές θα γίνουν αποκλειστικά από τις συντάξεις.
  2.  Καταρρίπτεται το επιχείρημα που είχε αναφέρει ο Νίκος Βούτσης ότι οι υπερβάσεις των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πήγαιναν υπέρ του χρέους. Στην επιστολή ο Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι τυχόν υπερβάσεις των πλεονασμάτων στο μέλλον θα κατευθυνθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή/και στη μείωση της φορολογίας. "Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπερβάσεις για να δημιουργήσουμε ταμειακά αποθέματα ή/και να αποπληρώσουμε οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες".
  3. Καμία υπέρβαση των στόχων στο μέλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά για ενίσχυση των συνταξιούχων.
  4. Αποδέχεται ότι ήταν αντισυμβατική η μονομερής απόφαση για τις συντάξεις και ότι όλα τα μέτρα που έχουν δημοσιονομική επίπτωση πρέπει να συζητούνται πρώτα και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς, "όπως ορίζει το Μνημόνιο".
Απομένει πλέον να φανεί τον Ιανουάριο αν οι συγκεκριμένες δεσμέυσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα φανούν αρκετές για να ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αν δεν θα ζητηθούν από τους Θεσμούς επιπλέον μέτρα 100~150 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ήδη φημολογείται.

No comments:

Post a Comment