Thursday, December 8, 2016

Δίκη-μάθημα Δημοκρατίας

Εδώ και δυο μέρες διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας μια πολύ σημαντική δίκη που αφορά τις εξουσίες της βρετανικής Κυβέρνησης στη διαχείριση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί πολίτες με έννομο συμφέρον έχουν στριμώξει πολύ άσχημα την Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι για να κάνει το αυτονόητο σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία: Να ζητήσει τη ψήφο του Κοινοβουλίου για τους όρους του Brexit.

Η δίκη έχει ακόμη δύο συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο και συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε νομικό, δικαστικό, πολιτικό επιστήμονα, φοιτητή αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, να παρακολουθήσει τουλάχιστον μια συνεδρίαση.

Το σημαντικό είναι ότι οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για το κοινό, υπάρχει και livestream, και όλη η Βρετανία μπορεί να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των δικηγόρων της βρετανικής Κυβέρνησης, των δικηγόρων των εναγόντων αλλά και τις ερωτήσεις και παρεμβάσεις των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που λειτουργεί σε πλήρη ολομέλεια.

Μεγάλο μάθημα για το πως λειτουργεί το κράτος δικαίου, για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και για τα δικά μας, όπου είδαμε πρόσφατα το μπάχαλο και την καμαρίλα που λειτούργησε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

No comments:

Post a Comment