Thursday, December 29, 2016

Xαράτσι στον καφέ, μέρος 2ο

Έγραφα πριν από λίγες μέρες για το χαράτσι που μας ετοιμάζουν από την Πρωτοχρονιά για τον καφέ (μεταξύ άλλων φόρων που θα επιβληθούν βέβαια).

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπεται να εφαρμοστεί και μετά τι προβλέπω ότι θα συμβεί στην πράξη:
- Επιβολή από 1ης Ιανουαρίου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά κιλό εισαγόμενου καφέ. 2 ευρώ ανά κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ στον στιγμιαίο.
Η παράλογη όμως αυτή επιβάρυνση δεν σταματά εκεί, διότι επάνω στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα πρέπει να υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, οπότε το χαράτσι φουσκώνει ακόμη περισσότερο.

Όπως είναι φυσικό, όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, οι εργαζόμενοι των συναφών επιχειρήσεων έχουν ξεσηκωθεί, αλλά και οι καταναλωτές είναι θορυβημένοι, διότι αυτός ο παράλογος φόρος έρχεται να επιβληθεί σε μια ήδη επιβαρημένη αγορά.

Οι πλέον τρομοκρατημένοι από την εξέλιξη αυτή είναι, όπως ήταν φυσικό, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται καφετέριες, cafe bar, καφενεία αλλά και μικρά coffee stands. Οι περισσότεροι τρέχουν να προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους να κάνουν μεγάλες προμήθειες και να αγοράσουν stock με την τρέχουσα τιμή.

Η είδηση αυτή έφτασε και στη γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία φιλοξένησε την Τετάρτη το θέμα με τον εύγλωττο τίτλο “Οι Έλληνες τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις στο λάδι και τον καφέ”.



Στην πράξη τι θα συμβεί;
Μετά από έρευνα που έκανα, έμαθα ότι οι αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων θα είναι αρκετά τσουχτερές. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι η τιμή του τυποποιημένου καφέ στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα αυξηθεί κατά περίπου 25%. Ένα τυπικό φακελάκι ελληνικού καφέ που τώρα έχει περίπου 1,30 ευρώ, θα πάει στα 1,60~1,65 ευρώ. Το δε κλασικό κουτάκι του στιμιαίου καφέ που τώρα έχει περίπου 3,50 ευρώ, θα ανέβει στα 4,30~4.50 ευρώ.

Αυξήσεις θα δούμε όμως και στις καφετέριες και τα καφενεία. Στα ταχυφαγεία και στα coffee stands όπου παίρνεις τον καφέ στο χέρι η αύξηση αναμένεται να είναι γύρω στα 10 λεπτά.
Εκεί όμως που η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη θα είναι στις καφετέριες, όπου προβλέπω να επιδράσει και το γνωστό φαινόμενο της στρογγυλοποίησης, διότι πολύ απλά ένας καφές που σήμερα κοστίζει 2,50 ευρώ, δεν θα πάει στα 2,60~2,70 ευρώ αλλά πιθανότατα στα 3 ευρώ.

Τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές οι αυξήσεις;
Η μέχρι τώρα εμπειρία και με άλλες παράλογες εφαρμογές ΕΦΚ είναι ότι τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι δραματικά λιγότερα από τα αναμενόμενα 62 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ότι αυτό το παράλογο μέτρο θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην κατανάλωση, είτε αυτή είναι στο σπίτι, είτε για ένα καφέ στο χέρι, είτε σε μια καφετέρια.
Το σίγουρο είναι θεωρώ ότι θα στηθεί μια φάμπρικα λαθρεμπορίου με παράνομες εισαγωγές καφέ, το οποίο θα έχει και παράπλευρες απώλειες για το Δημόσιο αλλά και τις νόμιμες εταιρείες εισαγωγής καφέ.
Άλλη μια πιθανή εξέλιξη πιστεύω ότι θα είναι η περαιτέρω συμπίεση των μισθών των υπαλλήλων στις καφετέριες αλλά και σε όλη την αλυσίδα του καφέ, διότι οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν κάθε δόκιμη ή αδόκιμη λύση για να ισοσκελίσουν την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης και του περιθωρίου κέρδους.

Άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ είναι ένα ξεκάθαρα άδικο μέτρο. Είναι μεν κατανοητή η ανάγκη του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό το μέτρο και τα αναμενόμενα έσοδα δεν πρόκειται να φέρει, και το λαθρεμπόριο θα διευκολύνει και τις αμοιβές των εργαζομένων θα συμπιέσει, με αντίστοιχη επίπτωση και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η Κυβέρνηση μας έχει δηλώσει με υπερηφάνεια ότι τα δημοσιονομικά μέτρα “υπεραποδίδουν” και ανακοίνωσε και φιλολαϊκά μέτρα προς τους συνταξιούχους και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έχει λοιπόν την ευκαιρία να αναστείλει τουλάχιστον την εφαρμογή αυτού του παράλογου χαρατσιού που μόνο ζημιά θα κάνει στο εμπόριο και την Οικονομία γενικότερα, ή να θεσπίσει αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα και κίνητρα για τον κλάδο αυτό που πλήττεται βάναυσα.


Και για έναν επιπλέον λόγο: ο καφές είναι μια από τις τελευταίες απολαύσεις που μπορούμε να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας χωρίς τύψεις.

No comments:

Post a Comment