Friday, December 16, 2016

Xαράτσι και στον καφέ

Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα δυσάρεστα των τελευταίων ημερών, πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη το 2017. Κάποιοι -προφανώς αρρωστημένοι- εγκέφαλοι στο Υπουργείο Οικονομικών σκαρφίστηκαν μια ιδέα που θεωρούν ότι θα αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου δεκάδες εκατομμύρια ετησίως: Να επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ.

Ναι, καλά το ακούσατε, αν δεν το γνωρίζετε ήδη. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στον καφέ. Ωσάν ο καφές να είναι είδος πολυτελείας και όχι η πιο προσιτή απόλαυση του Έλληνα.
Διότι, σου λέει ο χαρτογιακάς φορομπήχτης του Υπουργείου Οικονομικών, “τι είναι αυτό που αγαπάει ο Έλληνας και δεν του έχουμε ακόμη επιβάλλει χαράτσι; Μα, ο καφές!” Μπίνγκο.

Διότι σκέφτηκαν οι κουτοπόνηροι, “ο Έλληνας δεν μπορεί χωρίς τον καφέ του, και τι θα κάνει; Δεν θα το πληρώσει το χαράτσι (επισήμως “ΕΦΚ”); Θα το πληρώσει. Και τσουπ, να'τα τα εκατομμυριάκια στο ταμείο. Λεφτάτσια είναι κι αυτά, όπως είπε πριν από κάποιο καιρό ένας χαριτωμένος βουλευτής”.

Στράβωσα πολύ με αυτό το μέτρο, διότι εκτός του ότι είμαι φανατικός καταναλωτής του καφέ, πιστεύω ότι είναι πολύ άδικο να βάζεις χαράτσι σε μια από τις τελευταίες απολαύσεις που μας έχουν απομείνει, μιας και οι περισσότερες έχουν γίνει πια απρόσιτες.

Ξέρεις τι είναι φίλε μου να ξυπνάς το πρωΐ και να ρουφάς τη μυρωδιά του καφέ και να παίρνεις τη δύναμη που σου δίνει αυτό το θεϊκό ρόφημα; Δώρο θεού είναι. Και βρήκανε να βάλουν χαράτσι σ' αυτό το δώρο Θεού οι αγύρτες.

Και τι θα βγάλουν; Πολύ αμφιβάλλω αν αυτό το άδικο μέτρο θα έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου. Μόνο ζημιά προβλέπω να κάνει στην τσέπη των καταναλωτών, στις καφετέριες και τις εταιρείες του κλάδου και στους εργαζόμενους.

Λοιπόν, θα το ψάξω με νούμερα το θέμα και θα επανέλθω λίαν συντόμως.
Προς το παρόν, ψήστε κι απολαύστε ένα ευωδιαστό καφεδάκι.

[photo via waferboard / Flickr]

No comments:

Post a Comment