Wednesday, May 9, 2018

Θρασύδειλος

Φρικτή νύχτα πρέπει να πέρασε χτες ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας το φάντασμα της Κριστίν Λαγκάρντ στον ύπνο του.
Οι εξελίξεις στην Αργεντινή και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας έχουν τρομοκρατήσει τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κινδυνεύει να του σκάσει η χώρα στα χέρια λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές.

Αντιλαμβανόμενος πλέον ότι δεν έχει άλλα περιθώρια συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με οικονομικούς παράγοντες και οικονομολόγους για το πως μπορούν να επιβιώσουν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία: η λίρα έφτασε σήμερα το 4,37 έναντι του δολλαρίου, όταν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2014 ήταν στο 2 (!). Το πρόβλημα γίνεται χιονοστιβάδα διότι πολύ μεγάλο μέρος των δανείων των επιχειρήσεων είναι σε δολλάριο και με αυτήν την πτώση της λίρας, σε λίγο δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με αποτέλεσμα σπιράλ μαζικής χρεοκοπίας του ιδιωτικού τομέα και συνακόλουθα και των Τραπεζών. Κόλαση δηλαδή.



Αποδεικνύεται όμως και πόσο γελοίος και ανεύθυνος πολιτικός είναι, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έβριζε δημόσια τους τραπεζίτες διότι "δεν δίνουν δάνεια στον κόσμο" και εκβίαζε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα βασικά επιτόκια όταν η ισοτιμία της λίρας κατακρημνιζόταν! Οικονομικός αυτοκτονικός ιδεασμός λόγω μανίας για την εξουσία μέσω λαϊκισμού.


Τώρα που ακούγονται οι σάλπιγγες της Ιεριχούς, κάλεσε οικονομολόγους να τον σώσουν. Θρασύδειλος και ξεφτίλας.

Δείτε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Bloomberg TV:

No comments:

Post a Comment