Tuesday, May 1, 2018

Ζάεφ: Αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ μέσω δημοψηφίσματος για την είσοδο στην ΕΕ

Αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ μέσω δημοψηφίσματος για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe και σε δηλώσεις του στα Σκόπια.


Ο Ζάεφ δήλωσε πως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ είναι υποχρεωτικές ώστε η χώρα να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και "το ζήτημα του ονόματος θα μπορούσε να λυθεί μαζί με έναν δημιουργικό τρόπο".
"Η Μακεδονία [sic] θα αλλάξει σίγουρα το Σύνταγμα πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, όπως έκαναν και όλα τα άλλα κράτη-μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση. Εάν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις ως διασφάλιση για τους πολίτες της Ελλάδας, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή. Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας και της Μακεδονίας ψηφίσουν υπέρ αυτής. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να εγκρίνουν τη λύση, όχι ο Ζάεφ, ο Δημήτρωφ, ο Τσίπρας ή ο Κοτζιάς. Έχω ήδη αναφέρει τις επιλογές για μια λύση, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις πτυχές της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας."

Ευκαιρία για λύση

Η σύνδεση της εισόδου της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη λύση του ονοματολογικού είναι μια καλή φόρμουλα διότι θα καταστήσει σαφές στο λαό των Σκοπίων πως η λύση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά είναι και μια καλή ευκαιρία για να εφαρμοστεί η όποια λύση erga omnes με την αποτύπωσή της στο Σύνταγμα της πΓΔΜ μαζί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως έχω γράψει σε άρθρο μου στον Φιλελεύθερο, η λύση erga omnes είναι απαραίτητη για την ένταξη της πΓΔΜ στην EE καθώς δεν μπορεί να αναφέρεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο με διαφορετική ονομασία από τη συνταγματική της. Το αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως μέλος στην ΕΕ είναι ένα διαφορετικό ζήτημα που απαιτεί πολλή σκέψη και συζήτηση.


No comments:

Post a Comment