Wednesday, June 27, 2018

Νέα τραγικά λάθη των Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου

Δεν πέρασαν ούτε δυο εβδομάδες από τη σύναψη της ιδιαίτερα προβληματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και το εξίσου προβληματικό δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά υποπίπτει σε δυο καινούργια πολύ σοβαρά σφάλματα στην εξωτερική πολιτική και την Άμυνα.

Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Και ενώ η Ελλάδα, με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, έχει αυτοβούλως απεμπολίσει το δικαίωμα της να φέρει αντίρρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναμένεται να συναινέσει και για την Αλβανία. Έτσι η Ελλάδα χάνει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό της χαρτί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Βόρειο Ιόνιο. Μπλοκάρισμα των διαδικασιών ένταξης θα μπορεί βέβαια να γίνει και σε επόμενη στάδιο της διαπραγμάτευσης αλλά η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα. Η ελληνική “γαλαντομία” είναι πολύ πιθανόν να μην έχει τελικά αντίκρυσμα αφού η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν σοβαρές αντιρρήσεις και ενδέχεται να θέσουν βέτο κατά του σχεδίου απόφασης της βουλγαρικής Προεδρίας. Η στάση όμως της Αθήνας μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά και ως δεδικασμένο, αφού θα είναι δύσκολο να φέρει στο μέλλον αντιρρήσεις εάν συναινέσει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την Αλβανία, τη στιγμή που ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα πως υφίσταται κανονικότατα για τα Τίρανα ζήτημα Τσάμηδων, και σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο διεκδίκησης περιουσιών.

Στον τομέα της Άμυνας, το τρίο Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου αποφάσισε τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπό σύσταση “Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης”. Πρόκειται για την ιδέα του Εμμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής για την Άμυνα και είναι ουσιαστικά ένα πρόπλασμα του Ευρωστρατού. Την κοινή αυτή ταξιαρχία, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει ταχύτατα όπου προκύπτει κρίση και απειλείται η ασφάλεια των συνιστωσών κρατών της, συν-ιδρύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία και η Εσθονία. Η Ελλάδα πετάει δηλαδή την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια καθαρά ευρωπαϊκή αμυντική δομή, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να την προστατεύσει σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πιθανότατα μπορεί να αιτηθεί στο μέλλον αν συμμετάσχει, αλλά η ιδρυτική συμμετοχή παρέχει άλλο ειδικό βάρος.

Πρόκειται για δυο νέα, σοβαρά επεισόδια στο μακρύ σήριαλ των ανεύθυνων και εθνικά επιζήμιων λαθών και παραλήψεων της κυβέρνησης των Συριζανελ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 26/6/2018

No comments:

Post a Comment