Saturday, June 16, 2018

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού

Η σύναψη της συμφωνίας για το Σκοπιανό με τους όρους υπό τους οποίους έγινε και οι πρόνοιες που περιλαμβάνει δημιουργούν ένα εντελώς καινούργιο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Στη μέχρι τώρα γνωστή αντιπαράθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” που διαίρεσε κάθετα το πολιτικό τοπίο, προστίθεται πλέον και η παράμετρος του “πατριωτισμού” που δημιουργεί ακόμη μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την αντιπολίτευση.

Το γεγονός πως η Φώφη Γεννηματά επέλεξε την απόρριψη της συμφωνίας φέρνει το Σύριζα σε πολιτική απομόνωση και σπάει το περιζήτητο για τον Τσίπρα “αντιδεξιό μέτωπο”. Σημαντικό στοιχείο εξάλλου αποτελεί η απόφαση της ηγέτιδας του Κινήματος Αλλαγής να πάει κόντρα στους “υπαρχηγούς” του ετερόκλητου φορέα και να επιδείξει στοιχεία θαρραλέας πολιτικής ηγεσίας. Η επιλογή της Γεννηματά ενδέχεται να εντάσσεται σε μια εκλογική τακτική προσέλκυσης των “πατριωτών” κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι μεταπήδησαν το 2012 και το 2015 στο Σύριζα, απογοητευμένοι από την -κατ αυτούς- “αντεθνική” στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όσο και αν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η στάση της προέδρου του ΚινΑλλ για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και κυνισμό, εν τούτοις είναι μια κίνηση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά εκλογικά οφέλη αν χτιστεί προσεκτικά.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επικεντρώνει την επίθεσή της στη συμφωνία στις παραμέτρους της ιθαγένειας και της γλώσσας, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ο όρος “Βόρεια Μακεδονία” βρίσκεται εντός του πλαισίου της εθνικής θέσης, την οποία είχε υπηρετήσει και η Κυβέρνηση Καραμανλή. Παράλληλα επιλέχθηκε ορθότατα το όπλο της πρότασης δυσπιστίας, όπως είχα προτείνει στο χθεσινό μου άρθρο. Η συζήτηση της πρότασης θα κινηθεί αναγκαστικά γύρω από τη συμφωνία για το Σκοπιανό, παρότι ο Σύριζα πιθανότατα θα προσπαθήσει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα μεταθέτοντας τη συζήτηση στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Παρότι κατά 99% η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί, εν τούτοις τίποτε δεν αποκλείει την δημιουργία ρήγματος στο κυβερνητικό μπλοκ, καθώς κάποιοι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που θα ήθελαν να πηδήξουν έξω από το βυθιζόμενο σκάφος των Συριζανελ, να θεωρήσουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να το πράξουν αφού έτσι θα γλυτώσουν και τη “ρετσινιά” της de facto έγκρισης της συμφωνίας μέσω της εξουσιοδότησης στον Τσίπρα να την υπογράψει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία με 2-3 μέρες καθυστέρηση αλλά το θέμα δεν πρόκειται να φύγει από την επικαιρότητα μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Εάν δε το αποτέλεσμα του δημοηφίσματος δεν είναι θετικό για τους Ζάεφ και Τσίπρα, η σύγκρουση για το ζήτημα θα φουντώσει ξανά και ίσως ακόμη πιο έντονα καθώς θα έχει εκλείψει η βασική για τα ελληνικά συμφέροντα παράμετρος της συμφωνίας, το erga omnes.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 15/6/2018

No comments:

Post a Comment