Wednesday, June 20, 2018

Ζάεφ: Τα αγάλματα του Γκρούεφσκι χάλασαν συμφωνία erga omnes με την Ελλάδα το 2013

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έδωσε χθες το βράδυ συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων Kanal 5, όπου μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί το 2012~13 λύση erga omnes με ονομασία "Άνω Μακεδονία" ή "Βόρεια Μακεδονία" αλλά η συμφωνία χάλασε διότι "η Αθήνα εξοργίστηκε από το project Skopje 2014".
Πρόκειται για το κιτς σχέδιο "αρχαιοποίησης" της ιστορίας της ΠΓΔΜ με την καπηλεία της ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας και τα τεράστια αρχαιοελληνικά αγάλματα σε στιλ Λας Βέγκας.



Ο Ζάεφ εστίασε στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα λέγοντας πως η ετυμηγορία του "μακεδονικού" λαού θα γίνει σεβαστή, είτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει δεσμευτικό είτε συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εννοεί προφανώς την πρόνοια του Άρθρου 73 του Συντάγματος των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο για έχει δεσμευτική ισχύ το δημοψήφισμα θα πρέπει να λάβουν μέρος τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

O σκοπιανός πρωθυπουργός απείλησε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ίβανωφ πως αν προσπαθήσει να μπλοκάρει το δημοψήφισμα ή τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τότε το SDSM θα εκκινήσει διαδικασίες καθαίρεσής του από το αξίωμα.

Η αναφορά του Ζάεφ ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού ακόμη και αν η συμμετοχή είναι κάτω του 50% σηματοδοτεί το σχεδιασμό του να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση ακόμη και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δεσμευτική ισχύ. Ο Σκοπιανός πολιτικός προφανώς προβλέπει μεγάλη αποχή και θέλει να δεσμεύσει το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση. Αν όμως συμβεί αυτό, θα αποτελεί μια πρώτης τάξεως πρόφαση για το VMRO-DPMNE να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μην συναινέσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

No comments:

Post a Comment