Saturday, June 9, 2018

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από τον Άρειο Πάγο για τον Γεωργίου

Απορρίφθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το αίτημα αναίρεσης που έχει καταθέσει η υπεράσπιση του Ανδρέα Γεωργίου επί της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών που τον καταδίκασε τον Αύγουστο 2017 σε 2 χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γεωργίου απέστειλε τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στην Eurostat χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ζωή Γεωργαντά και Νίκος Λογοθέτης).

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Ποινικό Τμήμα του ΑΠ επικύρωσε την ποινή του Γεωργίου, καθιστώντας την αμετάκλητη, παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου, η οποία είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει.

Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση τήρησης δυο μέτρων και δυο σταθμών από τον Άρειο Πάγο, αφού το Ποινικό Τμήμα έχει αποδεχθεί δυο φορές αίτημα αναίρεσης που άσκησε η Εισαγγελέας του ΑΠ Ξένη Δημητρίου κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την άλλη κατηγορία που βαραίνει τον Γεωργίου, αυτήν της ψευδούς βεβαίωσης για το ύψος του ελλείμματος του 2009.

Όπως έχω υποστηρίξει εδώ και καιρό, το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύει την προβληματική φύση του οργάνου, καθώς ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή υπάγεται στο ελληνικό Δημόσιο Δίκαιο, το οποίο λειτουργεί εν τέλει ως το μακρύ χέρι του βαθέος Κράτους.

No comments:

Post a Comment