Friday, June 29, 2018

ΔΝΤ: Μην αγγίξετε τις περικοπές των συντάξεων και το αφορολόγητο

Ξεκάθαρη προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Κυβέρνηση να μην αγγίξει τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου μέσω του προϊσταμένου του Ταμείου για την Ελλάδα Πήτερ Ντόλμαν. “Η εφαρμογή των διπλών μέτρων της περιόδου 2019-20 θα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα στις αγορές. Θα είναι ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων”, είπε ο Ντόλμαν.

Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο: Οι αγορές περιμένουν να δούνε αν θα εφαρμόσετε τις περικοπές τις συντάξεων. Από αυτό το ζήτημα θα κριθεί από τις αγορές η αξιοπιστία σας και εκεί θα φανεί αν θα μπορέσετε να αποκτήσετε ξανά κανονική πρόσβαση στις αγορές.

Υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο στα μηνύματα, το οποίο δεν λέγεται ανοικτά για να μην βαρύνει υπερβολικά το κλίμα. Το “μαξιλάρι ρευστότητας” ελέγχεται απολύτως από το Eurogroup και θα βρίσκεται σε κλειδωμένο λογαριασμό. Ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το Eurogroup στο μπλοκάρισμα του μαξιλαριού ρευστότητας με καταστροφικά αποτελέσματα στη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του 2019 και τη δυνατότητά της να δανειστεί από τις αγορές λόγω της απώλειας της αξιοπιστίας.

Κατά τα άλλα, το ΔΝΤ επισημαίνει στη δήλωσή του ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομικής είναι πολύ χαμηλές, όπως ακριβώς ανέλυσα και την Τετάρτη στο κεντρικό άρθρο μου στον Φιλελεύθερο.


Διαβάστε εδώ τη δήλωση του ΔΝΤ:

No comments:

Post a Comment