Saturday, June 2, 2018

Ζάεφ: Διαπραγματευόμαστε σημαντικές πτυχές της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει μιλήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Τσίπρα και πως οι δυο πλευρές διαπραγματεύονται σημαντικές πτυχές της συμφωνίας που αφορούν κρίσιμες λεπτομέρειες του ονοματολογικού.

Ο Ζάεφ σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα "τεχνικά προβλήματα", τα οποία, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις δύο πλευρές. "Είμαι κατ' αρχήν αισιόδοξος, δεν θα ήθελα να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση, και μόλις διευθετηθούν αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες θα πραγματοποιηθεί αμέσως μια τηλεφωνική συνομιλία, πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν. Μετά θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για να διεκπεραιωθεί τη διαδικασία, προκειμένου να πάμε έγκαιρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι τότε θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη 'Μακεδονία'. Η διαπραγμάτευση είναι εστιασμένη και συγκεκριμένη και αφορά μέρη της συμφωνίας που αγγίζουν πτυχές που είναι σημαντικές, γιατί τώρα είναι η στιγμή να συμφωνηθούν αυτά τα θέματα με ακρίβεια", ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο ηγέτης της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε επίσης ότι όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, η υπογραφή της θα γίνει στην Πρέσπα, κάτι που έχει συμφωνηθεί  από τη συνάντηση του Νταβός. "Πρέπει να υπάρξει υπογραφή, αυτή είναι η επιθυμία μας και παραμένει έτσι από το Νταβός, γι' αυτό ο πρωθυπουργός Τσίπρας το επαναλαμβάνει πάντα και ως εκ τούτου δεν μπορώ παρά να το επιβεβαιώσω. Φυσικά, σε αυτό το σημείο, αυτό που συζητείται προφορικά από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα νομικό έγγραφο, και σε για αυτό χρειαζόμαστε ακόμη κάποιες λεπτομέρειες. Τελικά θα πρέπει να αποφασίσουμε εγώ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τα επιχειρήματά μας. Είμαι έτοιμος για αυτή τη συζήτηση, ξέρω ότι είναι έτοιμος και εκείνος. Είναι σημαντικό να πούμε πώς θα το εξηγήσουμε αυτό το ζήτημα στη αντιπολίτευση μας, έτσι ώστε να έχουμε ισχυρούς λόγους να την καλέσουμε να είναι μαζί μας", δήλωσε ο Ζάεφ.


"Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε τη συμφωνία στους πολίτες της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας', αλλά είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσουμε παράλληλα και στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα όσο και στους πολίτες της της Ελλάδας. Η τελική φιλοδοξία είναι όχι μόνο να εξαλείψουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα αλλά και να αποτελέσουμε ένα εργαλείο για τη διεύρυνση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών", επισήμανε ο Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει την πρόταση για 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας', ο Ζάεφ απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες, διότι, όπως είπε, είναι 'προσεκτικός' και θέλει να αφήσει ευκαιρία να πετύχει η συμφωνία." "Μόλις αποφασίσουμε για ονόματα, επίθετα, προσδιορισμούς ή κάτι παρόμοιο, θα ενημερώσουμε αμέσως τους πολίτες", δήλωσε ο Ζάεφ.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το γιατί ο λαός της πΓΔΜ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαθαίνουν πληροφορίες και εικασίες από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ότι η συμφωνία με την Ελλάδα έχει κολλήσει, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι δεν θέλει να μιλήσει για λεπτομέρειες. "Είναι λογικό. Δεν ξέρω πώς θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Είναι φίλοι μας, ήδη η εμπιστοσύνη είναι μεγάλη, χτισμένη, δεν θα μιλήσω για λεπτομέρειες". Εικασίες προέρχονται από όλες τις πλευρές, ανέφερε ο Ζάεφ.

No comments:

Post a Comment