Sunday, December 31, 2017

Απολογητής των εγκλημάτων Ερντογάν το Μαξίμου

Με ένα non paper "δηλώσεων" "ανώτατης κυβερνητικής πηγής" προσπαθεί το Μαξίμου να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης για τους λόγους που άσκησε η Κυβέρνηση αίτηση ακύρωσης της απόφασης για έγκριση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό Σουλεϋμάν Οζκαϊκτσί.

Υπονοεί λοιπόν ο "ανώτατος κυβερνητικός" ότι η Κυβέρνηση προέβη σε αυτήν την κίνηση διότι "πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα", διευκρινίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Με αυτήν την εκτός θέματος πρόφαση το Μαξίμου αναγνωρίζει de facto ότι στην Τουρκία υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη και ότι οι κατηγορούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

Διότι, κυρίες και κύριοι, το κυρίαρχο θέμα στην παροχή ασύλου σε αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι αν πρόκειται για υπόπτους τέλεσης εγκλημάτων αλλά αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην Τουρκία για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μια δίκαιη δίκη.

Με τη δήλωση αυτή το Μαξίμου ξέπλυνε όλες τις κραυγαλέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία και έχουν υποστεί μέχρι και βασανιστήρια και δεν τους έχουν κάν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο Ερντογάν να εφαρμόσει σε αυτούς τη θανατική ποινή με αναδρομική ισχύ. Όλα αυτά έχουν πιστοποιηθεί από πάμπολλους διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς νομικές οργανώσεις, για να μην αναφέρω τον Άρειο Πάγο, ο οποίος για αυτούς ακριβώς τους λόγους απέρριψε το αίτημα έκδοσης.

Το Μαξίμου σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας για να αποποιηθεί των ευθυνών του έγινε απολογητής των εγκλημάτων του καθεστώτος Ερντογάν. Η ξεφτίλα έλαβε πλέον τραγικές διαστάσεις.

Θέατρο σκιών "Ο Καραγκιόζης στην Κυβέρνηση"

Το Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε πριν λίγο ανακοίνωση-απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥπΕξ (με 18 ώρες καθυστέρηση):
"Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται."... "Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη."
Χθες όμως ο Υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης άσκησε αίτηση ακύρωσης της έγκρισης ασύλου για τον Τούρκο στρατιωτικό Σουλεϋμάν Οζκαϊνακτσί.

Άρα ποιός επιδεικνύει στην πράξη "πίστη στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους";

Σύννεφο πάει το δούλεμα από τους Συριζανελ.

Ενημέρωση 1 - 31/12/2017 15:40 | Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι: Μαξίμου

Εξηγήσεις προσπαθεί να δώσει το Μαξίμου για το θέμα της αίτησης ακύρωσης της απόφασης παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό Σουλεϋμάν Οζκαϊνακτσί μέσω δηλώσεων "ανώτατης κυβερνητικής πηγής" σε non-paper:
"H θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης. Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζει πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, και τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη".

Τουρκικός τρόμος παραλύει το Μαξίμου

Δραματικές εξελίξεις φέρνει το τέλος του 2017 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την παροχή ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2016.

Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που ελήφθη την Πέμπτη και έγινε γνωστή χθες για την έγκριση ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς Σουλεϋμάν Οζκαϊνακτσί, δρομολόγησε μια σειρά αντιδράσεων που φέρνουν νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανατρέπουν πλήρως τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και προκαλούν τρόμο στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο Αιγαίο, τόσο όσον αφορά την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα, όσο και στο ευαίσθητο ζήτημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο, τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.



Οι εξελίξεις πάντως ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένες ήδη από τις 4 Μαΐου μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να απορρίψει για δεύτερη φορά το αίτημα της τουρκικής Κυβέρνησης για έκδοση των 8. Έκτοτε η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση τρομοκρατίας, βλέποντας με σοκ και δέος τις ενδεχόμενες δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση στην εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο. Αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος που το Μαξίμου επιδίωξε την επίσκεψη Ερντογάν, όπως έγραφα στις 9 Δεκεμβρίου, διότι γνωρίζοντας προφανώς τις επικείμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου προσπάθησε απελπισμένα να βρει κάποια λύση μέσω του ίδιου τον Ερντογάν. Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διαβουλεύσεις είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης, η σύντροφος του οποίου Φεϊζά Μπαρουτσού είναι το Νο.3 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε αυτά τα πλαίσια της 'διαχείρισης ζημίας' (damage control) εντάσσεται και η χθεσινή κίνηση της Κυβέρνησης να ασκήσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου. Με αυτήν την κίνηση η Κυβέρνηση θέλησε να πετύχει δυο πράγματα: αφενός να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής Κυβέρνησης δείχνοντας 'έμπρακτα' ότι δεν επιδιώκει την παροχή ασύλου στους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, αφετέρου δε να καθυστερήσει τις εξελίξεις κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Η αμφιλεγόμενη όμως αυτή κίνηση δεν φαίνεται ικανή να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και έπληξε βαρύτατα την εικόνα της Κυβέρνησης, φέροντας την να σύρεται πίσω από τις απειλές του Ερντογάν και να αμφισβητεί την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης.


Το Διοικητικό Εφετείο αναμένεται να ασχοληθεί με το κυβερνητικό αίτημα την ερχόμενη εβδομάδα και είναι λίαν αμφίβολο αν θα ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου. Παράλληλα όμως, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών, διότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν στοχοποιηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ασφάλειά τους θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο όταν στα τέλη Ιανουαρίου εκπνεύσει το όριο διοικητικής κράτησης που τους έχει επιβάλλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Αν το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει, όπως αναμένεται, την αίτηση ακύρωσης, τότε οι πιέσεις από πολλές πλευρές θα είναι αφόρητες και η Κυβέρνηση θα βρεθεί σε δραματικά δύσκολη θέση.

Ενημέρωση 1 - 31/12/2017 11:10 | Φήμες περί εκβιασμού του Μαξίμου από τους μουσουλμάνους βουλευτές του Σύριζα

Έντονη φημολογία επικρατεί από το βράδυ του Σαββάτου σύμφωνα με την οποία οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του Σύριζα Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά και Μεμέτ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ πιέζουν αφόρητα το Μαξίμου να δρομολογήσει την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και απειλούν να ρίξουν την Κυβέρνηση.

Saturday, December 30, 2017

Πολύ ενδιαφέρουσες "συμπτώσεις"

Πολύ "ενδιαφέρουσα" η αντίδραση της Κυβέρνησης στην έγκριση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Πολύ ωραία και η σύμπτωση στο timing: Ακριβώς μια ώρα μετά την οργίλη ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό που θα είχε πάντως πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι να μάθουμε ποιό ρόλο έχει παίξει σε αυτήν την υπόθεση ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης, ο οποίος είναι γνωστό ότι συζεί με το Νο3 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Φεϊζά Μπαρουτσού.


Υπάρχει σχέδιο 'εξόντωσης' των 8 Τούρκων στρατιωτικών;

Με μια σκληρή ανακοίνωση το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη σημερινή απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγεαν στην Ελλάδα στον Ιούλιο του 2016.

Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥπΕξ ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και "αποκάλυψε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και αγκαλιάζει τους πραξικοπηματίες", και πως έχει στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία. Απειλεί τέλος ότι η απόφαση "αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και στα κοινά μας περιφερειακά σχέδια".

Εν τω μεταξύ, μια άλλη σκοτεινή διάσταση της υπόθεσης δίνει με άρθρο του o Απόστολος Δοξιάδης, καταγγέλοντας τη δράση "παρακρατικών" στοιχείων, καθώς "γίνονται παρακολουθήσεις παραγόντων της δίκης των Οκτώ από ύποπτα άτομα, ενώ από την άλλη ασκούνται παράνομες πιέσεις στους ακόμη έγκλειστους επτά αξιωματικούς να αποκαλύψουν στοιχεία για τον ελευθερωθέντα συνάδελφό τους, στοιχεία που ας σημειωθεί δεν γνωρίζουν."

Και τίθεται το εύλογο ερώτημα: Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην ΕΥΠ και την MİT για τη "στοχοποίηση" των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ως άτυπο "αντίδωρο" στην έγκριση του ασύλου;

Ενημέρωση 1 - 30/12/2017 20:50 | Η Κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης για παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αξιωματούχος του Μαξίμου δήλωσε: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να συζητηθεί από το Διοικητικό Εφετείο την ερχόμενη εβδομάδα.

Εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια νίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία δεν υπέκυψε στις παντός είδους πιέσεις που υπέστη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

H εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής. Στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Friday, December 29, 2017

Η μοίρα των επιτυχημένων ανθρώπων

Μουζάλας: "Με χτυπάνε ακόμα και μέσα από τον Σύριζα άτσαλα και σκόπιμα"

Αυτή είναι η μοίρα των αποτελεσματικών, επιτυχημένων και σεμνών ανθρώπων.

Η εθνική ξεφτίλα του ΚΚΕ

Σε όλα παραμένει σταθερό το ΚΚΕ από την εποχή του Στάλιν, εκτός από το Μακεδονικό.

Στην 5η Ολομέλεια το 1949 τους έταξε κομμάτι της ελληνικής Eπικράτειας και δικό τους κράτος, και σήμερα λέει ότι "το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός για την πΓΔΜ".

Γελοίοι ξεφτίλες, έχουν το θράσος να κάνουν και υποδείξεις, χωρίς να έχουν αποκηρύξει ποτέ την προδοτική απόφαση της 5ης Ολομέλειας.

Thursday, December 28, 2017

Πολύς θόρυβος, λίγη ουσία για το Σκοπιανό

Πριν από 10 ημέρες έγραφα ότι ο Καμμένος θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ για να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από το προφίλ των ΑΝΕΛ. Πολλοί έλεγαν τότε ότι θα ξανακάνει κωλοτούμπα. Τώρα μάλλον αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει αυτήν τη φορά.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι προτρέχουμε πάρα πολύ. Το ζήτημα της ονομασίας είναι το ευκολότερο από τα υπό διαπραγμάτευση θέματα με την πΓΔΜ.
Η Ελλάδα έχει εθνική θέση από το 2007, και αυτή είναι 'σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Άρα, ή "Βόρεια Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία".
Εκτός εάν επιλεγεί η πρόταση Πινιέιρο για "Νέα Μακεδονία", που βασίζεται σε διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος και ενδεχομένως να είναι και προτιμότερη.

Αυτό είναι το πλαίσιο για το όνομα, και τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όσοι συνεχίζουν να επιμένουν για ονομασία χωρίς τον όρο "Μακεδονία" σε οποιαδήποτε χρήση του, είναι εκτός πραγματικότητας, και οπαδοί του εθνικού στρουθοκαμηλισμού. Αν επικρατήσει αυτή η στάση, η πΓΔΜ θα καταλήξει κάποια στιγμή να ονομάζεται και επισήμως από όλους τους διεθνείς φορείς ως "Macedonia" σκέτο και η Ελλάδα θα διαιωνίζει, χωρίς καμμία πιθανότητα οποιουδήποτε οφέλους ή τελικής δικαίωσης, μια εθνικά επιζήμια διένεξη στα βόρεια σύνορά της.

Πιο δύσκολο από το ζήτημα του ονόματος είναι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Εκεί η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτήσει καμμία άλλη φόρμουλα εκτός από το "Μακεδόνες" και το "μακεδονικό", καθώς τα σκοπιανά επιχειρήματα στηρίζονται στις βασικές αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
Άντε εξήγησέ το αυτό στους Βορειοελλαδίτες που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου τα τελευταία 120 χρόνια.

Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ πρόωρη όλη η φιλολογία για το ποιά στάση θα κρατήσει ή πρέπει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία όταν και αν το θέμα έρθει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίου νόμου.
Η ΝΔ δεν έχει πει ότι θα καταψηφίσει μια συμβιβαστική λύση με την πΓΔΜ αν κινείται στα πλαίσια της μέχρι τώρα εθνικής θέσης. Αυτό που είπε είναι ότι δεν θα διευκολύνει το Σύριζα και τους ΑΝΕΛ να περιπαίζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Ο θεσμός της "δεδηλωμένης" αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινοβουλευτικού συστήματος στην Ελλάδα τα τελευταία 140 χρόνια. Μόνο στα χρόνια της διακυβέρνησης των Συριζανελ τέθηκε σε αμφισβήτηση, διότι πρώτη φορά στα τελευταία 140 χρόνια εμφανίζεται το γελοίο φαινόμενο η -όποια- κυβερνητική πλειοψηφία να μην υπερψηφίζει όλα τα σχέδια νόμου, αλλά να απαιτεί την ψήφο της αντιπολίτευσης για να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε❗
Σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, ο νόμος μπορεί να περνούσε με ψήφους της αντιπολίτευσης αλλά την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Βασιλέα παλιότερα.
Αυτά τα πράγματα που λέγονται στα σοβαρά αποτελούν διακωμώδηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και είναι γελοίο ακόμη και να συζητιούνται.

Αν ο Τσίπρας θέλει να τηρήσει εθνική στάση, να ζητήσει την ψήφο και της αντιπολίτευσης, με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί την επομένη εάν δεν ψηφίσουν τον σχετικό νόμο τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση η αντιπολίτευση (και η μείζων και η ελάσσων) θα πρέπει να παράσχει την ψήφο της και είμαι πεπεισμένος ότι θα το έκανε.


Εάν δεν υπέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, τότε τι άλλο μπορεί να έχει; Το νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία;

Wednesday, December 27, 2017

Ο σύγχρονος Νώε και η κιβωτός του μερίσματος

Σύγχρονος Νώε ο Αλέξης.

Έβαλε στην κιβωτό του μερίσματος 172 εθνότητες για τις σώσει από τον κατακλυσμό του νεοφιλελευθερισμού.

Saturday, December 23, 2017

Αυτογκόλ

Τελικά ο Γαβρόγλου εκτός από ανοχή στους τρομοκράτες, επιδεικνύει και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης καθώς βάζει ο ίδιος αυτογκόλ αναγορεύοντας τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ σε φύλακα των δημοκρατικών αξιών!

Βγάζει ανακοίνωση για να μας θέσει το ρητορικό ερώτημα:
"Γιατί επί των ημερών του, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κ. Ζαπράνης γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων;"

Όταν κάποιος γίνεται σταθερά στόχος "αντιδημοκρατικών επιθέσεων" από αντιδημοκράτες, τι μπορεί να συμβαίνει;
Προφανώς συμβαίνει να αποτελεί προμαχώνα της Δημοκρατίας, τον οποίον έχουν βάλει στόχο οι εχθροί της.


Τελικά ο Ζαπράνης πρέπει να στείλει και ευχαριστήρια απάντηση στον Γαβρόγλου που αναγνωρίζει ότι η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ αντιστέκεται στον πόλεμο από τους αντιδημοκράτες.

Friday, December 22, 2017

Η κόλαση της Μόριας

Τις γιορτινές αυτές μέρες μαυρίζουν οι σκηνές που διέρρευσαν από την Deutsche Welle από το προσφυγικό στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο. Είναι σίγουρο ότι στα χοιροστάσια της χώρας επικρατούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής λόγω HACCP.

Η Μόρια όμως είναι αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Οι δήθεν αριστεροί Συριζανελ υποτίθεται ότι νοιάζονται για τους πρόσφυγες και είναι “ανθρωπιστές”. Αποδεικνύεται τελικά ότι είναι ανάλγητοι μισάνθρωποι. Ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους κυριαρχία και επιβίωση και τίποτε άλλο.


Όσον αφορά δε τον δήθεν προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μουζάλη, πρόκειται για τον πιο άχρηστο και κυνικό άνθρωπο της Κυβέρνησης. Κάνει ότι δήθεν παραιτείται και τον κρατάει δήθεν ο Τσίπρας, ενώ υπογράφει την μεγαλύτερη ντροπή της Ελλάδας.

Και ουδείς μπορεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια για βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια. Μόλις πριν από ένα μήνα ο Αντιπρόεδρος της ΚομισιόνΦράνς Τίμερμανς εξέφρασε την απορίακαι την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 'αδυναμία΄της ελληνικής Κυβέρνησης να απορροφήσει τα πολύ μεγάλα διαθέσιμα κονδύλια.
«Κάποιες φορές αναρωτιέμαι, γιατί παίρνει τόσο καιρό να αξιοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας, για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στα νησιά. Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό. Θα επιμείνουμε με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αυτό πρέπει να γίνει. Μερικές φορές συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται. Εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές. Αυτή λοιπόν είναι μια απογοήτευση που προσωπικά αισθάνομαι και καταλαβαίνω ότι προκαλεί αντίστοιχη απογοήτευση σε επίπεδο τοπικών αρχών στα νησιά»

Πρόκειται προφανώς για συνειδητή υποβάθμιση της ζωής των προσφύγων σε συνθήκες ποντικιού με στόχο την τρομοκράτηση όσων βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και σκέφτονται να περάσουν απέναντι.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σοκαριστικό βίντεο, το οποίο έχει απαγορεύσει η Κυβέρνηση από όλα τα φίλια ή μη ΜΜΕ.

Το φίδι της τρομοκρατίας κάποτε θα δαγκώσει το χέρι που το ταΐζει

Τρομοκρατική βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών.

Προηγήθηκε χθες σειρά επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη στο ΠAMAK, στο TV100 και στην ΕΣΗΕΜ-Θ, με τον Υπουργό Γαβρόγλου να διερωτάται μήπως 'τους προκάλεσε ο πρύτανης' !!!

Η σχετικοποίηση και κανονικοποίηση της τρομοκρατίας ("κάτι θα 'καναν κι αυτοί για να τους κτυπήσουν") κάποτε θα γυρίσει σαν φίδι και θα δαγκώσει το χέρι που το τάιζε.

Thursday, December 21, 2017

Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλούνται οι ΗΠΑ να αναστρέψουν την απόφαση Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.


128 κράτη ψήφισαν υπέρ, μόλις 9 κατά. Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατά του ψηφίσματος ψήφισαν το Παλάου, το Ναούρου, το Τόνγκο, η Μικρονησία, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα.

Όπως έγραψα χθες στον Φιλελεύθερο, η απόφαση του Τραμπ απομονώνει διπλωματικά τις ΗΠΑ.

Μά πόσο πανηλίθιους μπορεί να θεωρούν τους πολίτες;


Λύσαμε τα προβλήματα της χώρας και πάμε τώρα να κατακτήσουμε και το διάστημα. Διότι λεφτά υπάρχουν. Για διορισμούς ημετέρων.

Μά πόσο πανηλίθιους μπορεί να θεωρούν τους πολίτες;

Η Κομισιόν ενεργοποιεί το Άρθρο 7 για την Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά της Πολωνίας για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου με τις νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις της Πολωνικής Κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενεργοποιείται το διαβόητο Άρθρο 7, το οποίο μετά από διάφορα στάδια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην de facto αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ.

Η εισήγηση της Κομισιόν πρέπει αρχικά να εγκριθεί από 22 κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ, ενώ η Πολωνία έχει περιθώριο τριών μηνών να θεραπεύσει τις παραμβάσεις της ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα αφαίρεσης των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση αποτελεί και μια ευθεία προειδοποίηση στους κάθε είδους Κοντονήδες και Πολλάκηδες που φλερτάρουν με ιδέες σαν της πολωνικής Κυβέρνησης για "λαϊκή κυριαρχία" επί του κράτους δικαίου και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Friday, December 15, 2017

Δυο επιβεβαιώσεις

Το περασμένο Σάββατο ανάρτησα μια εκτεταμένη ανάλυση για το ταξίδι του Ερντογάν, όπου ανάμεσα στα άλλα εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους η ελληνική Κυβέρνηση ήθελε διακαώς την πραγματοποίηση αυτού του αμφιλεγόμενου ταξιδιού. Ως κύριο λόγο ανέφερα την αγωνία της Κυβέρνησης για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου και ατυχήματος στο Αιγαίο και την αναζήτηση διαύλων αποφόρτισης μέσω του Ερντογάν.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επιβεβαιώθηκε αυτή η ανάλυσή μου μέσω του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά χθες στη Βουλή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πρόσκληση προς τον Ερντογάν έγινε για να διαμορφωθούν “κανάλια επικοινωνίας”.

Το δεύτερο θέμα που ανέφερα στην ανάλυσή μου είναι το ζήτημα του διορισμού των μουφτήδων στη Θράκη, το οποίο έθεσε ο Ερντογάν. Εξήγησα με ιστορικά και νομικά δεδομένα ότι είναι λανθασμένη η πρακτική του διορισμού των μουφτήδων και πως πρέπει να αλλάξει: “Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να θεραπεύσει η ελληνική πολιτεία, ανεξαρτήτως των αιτιάσεων του Ερντογάν.” Ανέφερα μάλιστα πως μπορούν να ξεπεραστούν οι ανησυχίες για μια ευρύτερη εκλογή από όλους τους μουσουλμάνους της μειονότητας: “Αυτοί οι φόβοι μπορούν να καλυφθούν αν επιλεγεί η εκλογή από ένα εκλεκτορικό σώμα (şura) και όχι από ολόκληρη τη μειονότητα.”


Με ενδιαφέρον είδα σήμερα ότι αυτήν ακριβώς τη θέση μου ασπάστηκε σήμερα και ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής και το επιβεβαίωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να χαιρετίσω σωστές ρυθμίσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Κάτω από το 4% το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε ραγδαία σήμερα σε επίπεδα κάτω του 4%. Πρόκειται για επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2006.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου το επιτόκιο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 140 μονάδες βάσης και είναι φανερό ότι οι αγορές προεξοφλούν πλέον μια ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο και κάποια ελάφρυνση στο χρέος.

Σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή του Μαδούρο σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών

Σε 18 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης δυο ανηψιοί της συζύγου του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για διεθνές εμπόριο ναρκωτικών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων.


Οι δυο ανηψιοί της συζύγου του Μαδούρο Efraín Antonio Campo Flores και Franqui Francisco Flores de Freitas είχαν συλληφθεί το 2015 στην Αϊτή μετά από διεθνή επιχείρηση της DEA και της Κυβέρνησης της Κολομβίας. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι τα δυο ξαδέρφια, στα οποία οι Βενεζουελάνοι έχουν κολλήσει το προσωνύμιο 'narcosobrinos' ('ναρκοανήψια'), συμμετείχαν σε ένα δίκτυο διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών αξίας 20 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Κολομβία, με τη συνεργασία της κολομβιανής ανταρτικής οργάνωσης FARC και με σκοπό την οικονομική στήριξη του καθεστώτος Μαδούρο.

Έγγραφο εμπλέκει τον Μαδούρο

Την εμπλοκή του Μαδούρο φωτογραφίζει έγγραφο που κατέθεσε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Joon H. Kim και το οποίο εμφανίζει την παράνομη ναρκοεπιχείρηση να έχει την 'υψηλή έγκριση' του Προέδρου της Βενεζουέλας.


Ένας από τους κατηγορουμένους, ο Campo Flores, δήλωσε κατά την απολογία του: "Γνωρίζω ότι διέπραξα σοβαρά λάθη σε αυτήν την υπόθεση".

Thursday, December 14, 2017

Μην καταρρέεις άλλο ρε Ευρωζώνη...

Νέα μείωση της ανεργίας στην Ευρωζώνη και ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης ανακοίνωσε πριν από λίγο η Eurostat.

Μην καταρρέεις άλλο ρε Ευρωζώνη, δεν αντέχει πια ο Γιάνης ο Βαρουφάκης.

Ασημαντούλης

"Έμεινα καθισμένος την ώρα που η Ευρώπη έδινε βραβείο σε ανθρώπους που έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για τη Δημοκρατία διότι είμαι ένας ασήμαντος βολεψάκιας που δεν έχω ρισκάρει τίποτε στη ζωή μου αλλά κορόιδευα μια ζωή τους πάντες προσποιούμενος τον σοβαρό".
~Δημήτρης Παπα-ασημαντούλης

Η Ευρώπη υπερασπίζει τη Δημοκρατία στη Βενεζουέλα και η Αριστερά απέχει

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας παρέλαβαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Βραβείο Ζαχάρωφ για τουςαγώνες τους για τη Δημοκρατίακαι οι ξεφτίλες ευρωβουλευτές της Αριστεράς αποχώρησαν από την αίθουσα.


Εδώ το βίντεο της εκδήλωσης:

Wednesday, December 13, 2017

Η πρώτη μεγάλη ήττα του Τραμπ

Την πρώτη του εκλογική ήττα υπέστη χθες ο Ντόναλντ Τραμπ με την εκλογή του Δημοκρατικού υποψήφιου Νταγκ Τζόουνς ως γερουσιαστή της Αλαμπάμα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην νότια αυτή πολιτεία των ΗΠΑ.

Εικοσιπέντε χρόνια είχε να εκλεγεί Δημοκρατικός υποψήφιος στην Αλαμπάμα και αυτό συνέβη παρά την μαζική στήριξη που είχε ο Ρεπουμπικανός υποψήφιος Ρόι Μουρ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους "αντισυστημικούς" ακροδεξιούς του Alt-Right κινήματος.

Ο Μουρ όμως βαρύνεται με σειρά από σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικα κορίτσια και φαίνεται πως αυτές οι καταγγελίες έκριναν σε ένα βαθμό την αναμέτρηση καθώς μείωσαν αισθητά τα ποσοστά του Μουρ στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Δεν ήταν όμως μόνο μια ψήφος απόρριψης του Μουρ. Σε δήμους της Αλαμπάμα με υψηλή δημογραφική σύνθεση μορφωμένων λευκών ο Τζόουνς κέρδισε με άνεση τον Μουρ, ακόμη και στους άνδρες ψηφοφόρους. Αυτό ίσως να είναι μια πρώτη ένδειξη ότι ο Τραμπ αρχίζει να χάνει τη στήριξη των βασικών του υποστηρικτών.

Τα πράγματα δυσκολεύουν τώρα σημαντικά για τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, αφού η πλειοψηφία τους μειώνεται πλέον στη μια μόνο έδρα.



Monday, December 11, 2017

Δικτάτορας και με τη βούλα

Ο Μαδούρο βρήκε τη λύση για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 (εφ' όσον γίνουν): Ανακοίνωσε χθες ότι τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις εκλογές με την αιτιολογία ότι απείχαν από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές και είχαν καλέσει το λαό της Βενεζουέλας να μη συμμετάσχει.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους και οπαδούς του στο εκλογικό τμήμα του Καράκας που ψήφισε έκανε την εξής δήλωση:
"Τα άλλα κόμματα [της αντιπολίτευσης] έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της Βενεζουέλας και σήμερα εξαφανίστηκαν τελειωτικά. Τα κόμματα που δεν πήραν μέρος στις σημερινές εκλογές και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές δεν μπορούν να πάρουν ξανά μέρος [σε εκλογές]".

Απόλυτη επικράτηση των Μαδουριστών στις δημοτικές εκλογές

Στις χθεσινές εκλογές οι πολίτες της Βενεζουέλας κλήθηκαν να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες σε 335 δήμους της χώρας, αλλά η αντιπολίτευση απείχε και είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν ισχυριζόμενη ότι η εκλογική διαδικασία ήταν απόλυτα διαβλητή.


Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οι συνδυασμοί των Μαδουριστών κέρδισαν 41 από τους πρώτους 42 δήμους που είχαν καταμετρηθεί. Οι φιλοκυβερνητικοί συνδυασμοί κέρδισαν ακόμη και παραδοσιακά προπύργια της αντιπολίτευσης όπως το Μαρακαΐμπο και τον δήμο Σούκρε στο Καράκας.

Δικτατορία και με τη βούλα

Η αποχή της αντιπολίτευσης έδωσε στον Μαδούρο την πρόφαση για να επιβάλλει πλέον μια μονοκομματική δικτατορία τύπου Κούβας στη Βενεζουέλα. Οι φυλακίσεις, οι απαγορεύσεις, η αστυνομική βία, η κόπωση και η αυτοεξορία πολλών από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έδωσε την ευκαιρία στον Μαδούρο να επιβάλλει τους όρους του στο παιγνίδι.

Saturday, December 9, 2017

Zor ilişki

Η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις, συζητήσεις και προβληματισμούς. Ιδίως όταν έχει κανείς να κάνει με μια sui generis προσωπικότητα όπως είναι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το πρώτο λογικό ερώτημα είναι γιατί έγινε η επίσκεψη και γιατί έγινε τώρα. Η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι “ήθελε να έλθει και έπρεπε να έλθει. Με τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή, δεν θα βρίσκαμε ποτέ ‘καλό timing’». Άρα η επίσκεψη έγινε διότι ήταν επιθυμία και επιλογή του ίδιου του Ερντογάν πρωτίστως και όχι της ελληνικής Κυβέρνησης.

Για τους λόγους που ο Ερντογάν ήθελε να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη μπορεί κανείς να κάνει αρκετές υποθέσεις, μέχρι και να μπει σε συνομωσιολογικά σενάρια. Η λογική ανάλυση όμως οδηγεί σε τρεις βασικούς λόγους:
α) μια επίσκεψη σε χώρα-μέλος της ΕΕ, και μάλιστα στη χώρα με την οποία η Τουρκία έχει τα σοβαρότερα προβλήματα, στέλνει ισχυρό διεθνές μήνυμα ότι είναι ένας “αποδεκτός” ηγέτης, του οποίου το authority και ο τρόπος διακυβέρνησης δεν αμφισβητείται. Για τον Ερντογάν είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάτι τέτοιο μετά την ευθεία σύγκρουση των τελευταίων μηνών με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Μέρκελ, ο Ρούτε κ.ά.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος είχε αναδείξει αυτήν την πτυχή από τις αρχές Νοεμβρίου: “Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο ίδιος επιθυμεί να δείξει πως συνομιλεί ακόμα με τη Δύση και ως εκ τούτου η Ελλάδα προσφέρεται με τον καλύτερο τρόπο γι’ αυτό, καθόσον αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.”
β) να θέσει, έως και εκβιαστικά, το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών, παρ'όλη την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.
γ) να φέρει στην ατζέντα την επιδίωξή του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και να καταδείξει με εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να είχε κάτι να κερδίσει από μια επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και φαίνεται ότι σύρθηκε σε αυτήν την εξέλιξη από την επιθυμία και τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ερντογάν. Άρα τίθεται εύλογα το ερώτημα: Γιατί σύρθηκε η ελληνική Κυβέρνηση σε αυτήν την επίσκεψη;
Η απάντηση βρίσκεται, δυστυχώς, στη δυσχερή θέση που βρίσκεται και η χώρα και η ίδια η Κυβέρνηση.
α) Η χώρα έχει πολύ μικρά περιθώρια (στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά) να αντέξει χωρίς οδυνηρό κόστος ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε και την Οικονομία (τουρισμός, επενδύσεις κλπ.) αλλά θα έριχνε επιπλέον βάρος στις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια εποχή που η χώρα δεν έχει καμμία δυνατότητα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Χαρακτηριστική είναι η σπουδή της ελληνικής πλευράς να προωθήσει την επανέναρξη των διμερών επαφών για τα ΜΟΕΑ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας), “με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας” όπως αναφέρει το non-paper του Μαξίμου.
β) Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση έναντι της Τουρκίας λόγω της παρουσίας του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι παντελώς ανεύθυνες και επικίνδυνες φραστικές παρεμβάσεις, κινήσεις (υπέρπτηση πάνω από τα Ίμια) και η γενικότερη στάση του, τον έχουν καταστήσει έναν αδύναμο κρίκο και liability ασφάλειας για τη χώρα. Η απόλυτη εξαφάνιση του αρχηγού των ΑΝΕΛ από την επίσκεψη Ερντογάν είναι μια έμπρακτη απόδειξη προς στην Τουρκία ότι 'τις αποφάσεις στην Ελλάδα τις παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας' και πως ο Καμμένος είναι απλώς ένα “αναγκαίο κακό” για να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο
Σε επίπεδο ουσίας η επίσκεψη Ερντογάν απέφερε ελάχιστα αποτελέσματα, έως και μηδαμινά. Σύμφωνα με το κυβερνητικό non-paper, αποφασίστηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας αλλά αυτό δεν ισχύει και είναι καθαρό spinning. Η επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕΑ αποφασίστηκε τον Οκτώβριο στην Άγκυρα από τους Κοτζιά και Τσαβούσογλου, όπως δήλωσε ο ίδιος οΚοτζιάς σε ενημέρωση των δημοσιογράφωνστις 26 Οκτωβρίου.
Το δεύτερο spinning της Κυβέρνησης αφορά στο ότι δήθεν αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η σύγκλιση του Ανωτάτου Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Και αυτή η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κοτζιά στην Άγκυρα τον Οκτώβριο. Τότε μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, ενώ τώρα λέγεται ότι θα διεξαχθεί “το συντομότερο δυνατόν”, άρα μπορεί στην πράξη να έχουμε πάει πιο πίσω και από την απόφαση του Οκτωβρίου.

Στην πορεία θα φανεί αν τα ΜΟΕΑ θα φέρουν κάποιο απτό αποτέλεσμα για την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκλείψουν οι λόγοι που προκαλούν την ένταση. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο επικοινωνίας των στρατιωτικών επιτελείων των δυο χωρών, ώστε να περιοριστούν ουσιαστικά οι πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Επικοινωνιακή πανωλεθρία
Εκεί που όχι μόνο δεν υπήρξαν θετικά αποτέλεσμα, αλλά υπήρξε πραγματική πανωλεθρία ήταν στο επίπεδο της επικοινωνίας και των εντυπώσεων.
Οι εκατέρωθεν προσφωνήσεις σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο και η όλη στάση των δυο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, πρέπει να αποτελεί τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα Έλληνα αρχηγού Κράτους από την εποχή της χούντας. Η ανεύθυνη επιλογή του Παυλόπουλου να “νουθετήσει” δημόσια τον Ερντογάν για τις δηλώσεις του στη συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης, προκάλεσε την άμεση απάντηση του Τούρκου Προέδρου και το στρίμωγμα του Παυλόπουλου που, μη έχοντας τι να απαντήσει, πέταξε το μπαλάκι στον Κοτζιά, δηλώνοντας εν τέλει 'αναρμόδιος' αφού είπε “δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς”. Προκάλεσε δηλαδή με τον Τούρκο Πρόεδρο για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για το οποίο δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα και όταν στριμώθηκε έστριψε πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα.
Επρόκειτο για ντροπιαστική στιγμή για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και για τη χώρα, και αιτία είναι η ανεύθυνη προσωπικότητα του ίδιου του Παυλόπουλου, ο οποίος θεώρησε ότι έχει “το ανάστημα να υποδυθεί το ρόλο του εθνικού ηγέτη που θα αποκρούσει τις ιταμές προκλήσεις του νεοσουλτάνου” και να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες και διθυραμβικά πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες που προωθούν εδώ και χρόνια τους ανέξοδους δεκάρικους λόγους στις Άνω Ραχούλες ανά την Ελλάδα όπου κάθε φορά υποτίθεται πως “στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την “Άγκυρα”.
Όταν ήρθε η ώρα να αντιπαρατεθεί με τον αντίπαλο in flesh and blood, είδαμε όλοι ποιός είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έμεινε στήλη άλατος όταν μπροστά του ένας ναζί χατσούκισε μια γυναίκα.

Στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα ήταν πιο μαζεμένα, καθώς ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει το μήνυμα του στραπάτσου Παυλόπουλου και διότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν θέλησε να φέρει και αυτόν σε δύσκολη θέση. Μέσα στο πλαίσιο όμως της αμηχανίας της κοινής συνέντευξης Τύπου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά έχει παντελή άγνοια για το τι θέλει η Τουρκία όταν μιλάει για “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τι θέλει η Τουρκία
Το θέμα της 'επικαιροποίησης' ή αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάνης δεν το έθεσε η Τουρκία πρώτη φορά στη συνέντευξη Ερντογάν στον Παπαχελά, και είναι παντελώς γελοίοι οι ισχυρισμοί κάποιων όπως πχ ο Σγουρίδης, πως ήταν λάθος η αναμόχλευση του θέματος από τον διευθυντή της Καθημερινής. Η τουρκική ηγεσία θέτει το ζήτημα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, και μάλιστα έχει κάνει σχεδόν σαφές το τι επιδιώκει με αυτήν την 'επικαιροποίηση'. Στις 30 Σεπτεμβρίου2016 ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημάρχους και κοινοτάρχες ήταν λίαν αποκαλυπτικός: “Στη Λωζάνη παραδώσαμε τα νησιά τα οποία είναι τόσο κοντά [στα τουρκικά παράλια] που μπορείς και να φωνάξεις απέναντι. Αυτά τα νησιά μας ανήκαν. Εκεί υπάρχουν ακόμη τα τζαμιά μας και οι χώροι λατρείας μας. Παρ' όλα αυτά φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε ακόμη για την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα. Γιατί; Εξ αιτίας αυτών που ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη”.

Όπως έγραφα και τότε, ο άμεσος στόχος ήταν μεν αναδειχθεί ο δήθεν ενδοτισμός του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (ο βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στη Λωζάνη ήταν ο Ισμέτ Ινονού, ιδρυτής του CHP), αλλά φάνηκε καθαρά η επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας που είναι η αλλαγή του status quo στο Αιγαίο.


Το άρθρο της Συνθήκης που “πονά” ιδιαίτερα την Τουρκία είναι το Άρθρο 12 και ειδικά η β' παράγραφος που αναφέρει ότι μόνο τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση εγγύτερη των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές θα τεθούν υπό τουρκική κυριαρχία (εκτός της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών νήσων). Είναι γνωστό ότι η Τουρκία τουλάχιστον από 1996 αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά και νησίδες του Αιγαίου. Κάποια από αυτά αφορούν άμεσα στη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Γαύδος κ.ά. Ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας θεωρείται η διεκδίκηση του Καλόγερου και των Αντίψαρων, καθώς ενδεχόμενη τουρκική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά θα δημιουργούσε έναν τουρκικό θύλακα με υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα στη μέση του Αιγαίου.
Μια ενδεχόμενη συζήτηση δηλαδή για 'επικαιροποίηση' της Συνθήκης της Λωζάνης θα έθετε και το ζήτημα της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Πρόκειται δηλαδή για μια προσπάθεια να επισημοποιηθούν οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να αλλάξει η κυριαρχία κάποιων νησιών ή νησίδων.

Για τους μουφτήδες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στο ζήτημα του καθεστώτος των μουφτήδων στη Θράκη και το γεγονός ότι διορίζονται και δεν εκλέγονται από τη μειονότητα. Ενώ ανέφερε λανθασμένα ότι η συγκεκριμένη πρόνοια αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εν τούτοις πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να θεραπεύσει η ελληνική πολιτεία, ανεξαρτήτως των αιτιάσεων του Ερντογάν.
Η συνταγματική επιταγή της θρησκευτικής ελευθερίας επιτάσσει την πλήρη ανεξαρτησία των μουφτήδων στη Θράκη. Λόγω όμως του ιδιότυπου καθεστώτος της σαρίας στη μουσουλμανική μειονότητα, οι μουφτήδες έχουν και δικαστική εξουσία και αυτό δημιουργεί μια εύλογη ευθύνη της πολιτείας για εποπτεία. Θα μπορούσε κάλλιστα να θεσμοθετηθούν αυστηροί ακαδημαϊκοί όροι για την πλήρωση αυτών των θέσεων και βέβαια η νομοθέτηση της προαιρετικής και συναιτετικής εφαρμογής της σαρίας και όχι της υποχρεωτικής εφαρμογής της, όπως ισχύει σήμερα με βάση τη νομολογία του Αρείου Πάγου. Παρότι η εκλογή μουφτή προβλεπόταν στη Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και τον εφαρμοστικό νόμο του 1920, εν τούτοις δεν εφαρμόστηκε ποτέ διότι το ελληνικό κράτος φοβόταν ότι ένα εκλεγμένος μουφτής θα μπορούσε να παίξει το ρόλο και πολιτικού ηγέτη. Αυτοί οι φόβοι μπορούν να καλυφθούν αν επιλεγεί η εκλογή από ένα εκλεκτορικό σώμα (şura) και όχι από ολόκληρη τη μειονότητα. Εξάλλου αν υπήρχε ανάγκη δημιουργίας “πολιτικού ηγέτη” για τη μειονότητα θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί ένας από τους τέσσερεις μουσουλμάνους βουλευτές.

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η ανευθυνότητα κοστίζουν
Εν κατακλείδι, η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ανέδειξε τις αντιφάσεις και την προχειρότητα της ελληνικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.
Μια Κυβέρνηση που αναζητεί στηρίγματα στον Ερντογάν για να αποτρέψει “ατυχήματα” που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί και για να 'αποστειρωθεί' από έναν Υπουργό Αμύνης που αποτελεί εθνικό κίνδυνο και ντροπή είναι ανύμπορη να χαράξει οποιαδήποτε μακρόπνοη στρατηγική και, εν τέλει, να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. (επιλέγω να μην χρησιμοποιήσω τον όρο “εθνικά συμφέροντα” γιατί ο συγκεκριμένος όρος έχει αλλοτριωθεί).

Τραγικά ολίγιστος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι άξιος μόνο για δεκάρικους λόγους σε εγκαίνια προτομών αγωνιστών του '21 στις ανά την επικράτεια Άνω Ραχούλες. Για αρχηγός κράτους δεν κάνει αυτός ο άνθρωπος και ελπίζω να μην χρειαστεί να εμπλακεί ξανά σε στρατηγικής σημασίας επαφές με ξένους ηγέτες μέχρι το τέλος της ανάξιας για τη χώρας θητείας του σε δυο χρόνια.

Θλιβερή επίσης ήταν η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς από την ελληνική πλευρά στις τραγικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων χωρίς καμμία προστασία για δίκαιη δίκη, τις καταδίκες πολιτών επειδή είχαν την απερισκεψία να γράψουν ένα αρνητικό σχόλιο για τον Ερντογάν στο Facebook, στον αποδεδειγμένο εξοπλισμό τζιχαντιστών από την MIT, και πάμπολλα άλλα παραδείγματα όπου ο Ερντογάν έχει φερθεί ως αυταρχικός δικτάτορας.
Αντ' αυτού του δόθηκε βήμα να κομπάσει για το δήθεν τέλειο επίπεδο της τουρκικής δικαιοσύνης και να αμφισβητήσει την εξουσία και την αμεροληψία της ελληνικής Δικαιοσύνης, απαιτώντας την παράνομη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Η σιωπή αυτή γίνεται πιο εξοργιστική όταν έρχεται από μια Κυβέρνηση που κουνά το δάκτυλο σε άλλους για την αριστεροσύνη της και τον καημό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι μπορεί και πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
Η ατυχής αυτή επίσκεψη αφήνει μεν μια πικρή γεύση, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ένα γόνιμο προβληματισμό για τις σχέσεις με την Τουρκία και τη συγκρότηση ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που δεν εκπνέει κάθε φορά που θα αλλάζει η Κυβέρνηση.

Αυτό που μπορεί κανείς εύκολα να πει είναι ότι η μέχρι σήμερα στρατηγική είναι αδιέξοδη και στερείται ρεαλισμού και οράματος. Η μέχρι τώρα θέση της χώρας στηρίζεται σε δυο άξονες:
α) άρνηση διαπραγμάτευσης των διεθνών συνθηκών και οχύρωση πίσω από το διεθνές δίκαιο
β) στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

Και οι δυο αυτοί άξονες όμως έχει φανεί στην πράξη ότι έχουν φτάσει στα όριά τους.
α) Όσο και φωνάζουμε γαι την τήρηση των Συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, αυτά καταστρατηγούνται στην πράξη καθημερινά από την Τουρκία, με αποτέλεσμα τεράστιο κόστος για τη χώρα σε αμυντικές δαπάνες και δέσμευση πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού σε μη παραγωγική διαδικασία, όπως και σε διαρκή απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
β) Είναι ελάχιστα πιθανό, έως και απίθανο να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ορατό μέλλον, ίσως και ποτέ. Ας δει κάποιος πως αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια οι μουσουλμάνοι στις χώρες του Βίζεγκραντ. Τη στιγμή που αρνούνται να δεχθούν έστω και έναν μουσουλμάνο μετανάστη ή έστω και πρόσφυγα, θεωρεί κανείς ότι θα αποδεχθούν την είσοδο των 80 εκατομμυρίων Τούρκων μουσουλμάνων στην ΕΕ, οι οποίοι θα έχουν ελεύθερο δικαίωμα εγκατάστασης και εργασίας στις χώρες αυτές;
Το πιο αισιόδοξο σενάριο θα ήταν μια ειδική εταιρική σχέση, παρόμοια με αυτή που συμφώνησε η ΕΕ με την Ουκρανία. Η πλήρης συμμετοχή πρέπει να θεωρείται απολύτως μη ρεαλιστική.

Αν όμως γίνει αποδεκτή η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να την αποδεχθεί ως ισότιμο μέλος πρωτού έχουν ρυθμιστεί οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο; Θα δεχθούμε να γίνει μέλος της ΕΕ μια χώρα που έχει σε ισχύ το casus belli με την Ελλάδα;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης είναι οι περίφημες συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα. Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν το 1975 με κοινή απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η θέση της ελληνικής πλευράς είναι αυτό είναι και το μόνο ζήτημα που μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματευθεί. Από το 1996 όμως ζούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον λόγω των αξιώσεων της Τουρκίας σε τουλάχιστον 152 νησιά και νησίδες του Αιγαίου. Άρα, για ποιά υφαλοκρηπίδα να μιλήσει κανείς, όταν δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιά είναι η έκταση της ελληνικής κυριαρχίας. Οποιαδήποτε συζήτηση για υφαλοκρηπίδα είναι στο κενό, όταν η κυριαρχία ενός μεγάλου μέρος του Αιγαίου αμφισβητείται στην πράξη.

Μια μακρόπνοη λοιπόν στρατηγική για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πρέπει να κατατείνει στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Έχοντας ορίζοντα δηλαδή τα επόμενα 100 χρόνια, αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση θα ήταν ένα grand bargain, το οποίο θα κατέληγε σε μια τελική ειρήνευση και άρση όλων των αμφισβητήσεων και διαφορών. Μια τέτοια συμφωνία “πάρε-δώσε” θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποδεσμεύσει ένα τεράστιο οικονομικό και ανθρώπινο δυναμικό και θα μπορούσε να μετατρέψει το Αιγαίο σε παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Υπάρχουν όμως μεγάλα εμπόδια για την επίτευξη μιας τέτοιας “μεγάλης συμφωνίας”. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος που μπορεί εύκολα η Ελλάδα να εμπιστευθεί, καθώς επανειλημμένα στο παρελθόν έχει αθετήσει συμφωνίες αλλά και επειδή δεν είναι μια σταθερή Δημοκρατία. Θα μπορούσαν όμως για μια τέτοια συμφωνία να βοηθήσουν και άλλες δυνάμεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να ξεκινήσουν οι πρώτες σκέψεις και προβληματισμοί. Η επίσκεψη Ερντογάν έκανε δραματικά φανερό ότι η μέχρι τώρα πολιτική οδηγεί σε τέλμα τις "zor ilişki", τις δύσκολες σχέσεις των δυο χωρών.