Tuesday, November 5, 2019

Γνώριζαν πολύ καλά τις αντιρρήσεις του Μακρόν

Οι πρόσφατες αντιφατικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ κατέδειξαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα τραγικά κενά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το πως οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς δέσμευσαν τη χώρα σε μια διεθνή συμφωνία από την οποία μπορεί να δραπετεύσει νομότυπα η Βόρεια Μακεδονία αλλά όχι η Ελλάδα. Η υπονόμευση της Συμφωνίας από τα Σκόπια μπορεί να συμβεί λόγω της πρόνοιας του εδαφίου β' της παραγράφου 10 του πρώτου άρθρου της Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στη Βόρεια Μακεδονίας θα συμβεί σταδιακά, ανάλογα με το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ρητή αυτή πρόβλεψη, οι Τσίπρας και Κοτζιάς συνέδεσαν την εφαρμογή του erga omnes στό εσωτερικό δημόσιο δίκαιο των Σκοπίων με τη διαδικασία ένταξης τους στην ΕΕ.

Και εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν γινόταν δεκτή στην ΕΕ, όπως συμβαίνει τώρα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες; Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να δικαιολογήσει την εγκληματική αυτή αμέλεια δηλώνοντας: “Ομολογώ ότι νόμιζα ότι είχα σκεφτεί όλα τα σενάρια ως προς συμφωνία Πρεσπών. Όμως δεν υπολόγισα επαρκώς την κοντόφθαλμη, ανεύθυνη, χωρίς όραμα και στρατηγική, πολιτική "ηγετών" της ΕΕ”. Ο δε πρώην Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και τα ρέστα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκαλώντας την γιατί δεν έκανε κινήσεις (ΣΣ: ποιές άραγε μπορούσε να κάνει;) για το βέτο Μακρόν.

Η ιστορία όμως και τα ντοκουμέντα διαψεύδουν δραματικά τον Τσίπρα και τον Κοτζιά, καθώς ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει πριν υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν συμφωνεί σε ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ προτού λυθούν σοβαρά θεσμικά ζητήματα στην Ένωση. 25 ημέρες πριν από την περίφημη υπογραφή της Συμφωνίας στο ειδυλλιακό τοπίο της Μεγάλης Πρέσπας στις 12 Ιουνίου 2018,  είχε συγκλιθεί στις 17 Μαΐου έκτακτο Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο στη Σόφια με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Και εκεί ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια πως διαφωνεί ξεκάθαρα με την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ. “Ναι, η θέση αυτών των χωρών ανήκει στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε ότι η ένταξη νέων χωρών δεν κάνει την Ένωση λιγότερη ισχυρή και λιγότερη συνεκτική”, δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο. Και είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι αυτές του τις αντιρρήσεις ο Γάλλος Πρόεδρος τις ανέλυσε διεξοδικά στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα.

Η δικαιολογία λοιπόν της προηγούμενης Κυβέρνησης ότι “δεν μπορούσαν να φανταστούν” είναι απολύτως ψευδής και προσβάλλει και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς προχώρησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που περιείχε όρους που συνδέονταν με την ένταξη της (τότε) πΓΔΜ στην ΕΕ, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι η Γαλλία έχει θεσμικές αντιρρήσεις για την ένταξη νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα η όποια ένταξη θα αργούσε πολύ, εφόσον γινόταν και ποτέ.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 4 Νοεμβρίου 2019

No comments:

Post a Comment