Friday, November 8, 2019

Η ΕΕ προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα στην Κίνα

Μια πολύ σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα κλείστηκε χθες, η οποία αφορά χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς εξαγώγιμων προϊόντων προς την τεράστια αγορά του ενός δισεκατομμυρίου καταναλωτών. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Κίνας επήλθε συμφωνία για την προστασία 100 προϊόντων ονομασίας προέλευσης ή ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μετά τη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας ξεκίνησαν εντατικές διαπραγματεύσεις για το διμερές εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τεράστιας ασιατικής αγοράς της Κίνας, όσον αφορά την πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων στο ένα δισεκατομμύριο Κινέζων καταναλωτών. Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων προς την Κίνα αναμένεται να εκτοξευθούν από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, καθώς η ραγδαία ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα. Με τη χθεσινή συμφωνία προστατεύονται 100 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, μεταξύ των οποίων η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το ελαιόλαδο Σητείας, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα.

Στους επόμενους μήνες οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα χωρίς να φοβούνται τον αθέμιτο ανταγωνισμό από απομιμήσεις και τις γνωστά προϊόντα “μαϊμού”, αλλά με την επίσημη ένδειξη ενός επώνυμου ελληνικού προϊόντος. Η κινεζική αγορά είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να απορροφήσει ολόκληρη την ελληνική αγροδιατροφική παραγωγή, αλλά και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολλά υποπροϊόντα και “μαϊμούδες” που κυκλοφορούσαν στην κινεζική αγορά υποδυόμενα τα ευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα η φέτα, η σαμπάνια, το ελαιόλαδο, το ούζο και άλλα προϊόντα να υφίστανται έναν ανηλεή αθέμιτο ανταγωνισμό. Από εδώ και πέρα όμως τα ευρωπαϊκά ΠΟΠ και ΠΓΕ θα προστατεύονται και θα έχουν μια καθαρή θέση στην αγορά της Κίνας.

Το πολύ θετικό αυτό βήμα είναι μια μεγάλη νίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η ΕΕ ενωμένη απέναντι σε παγκόσμια μεγαθήρια. Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα μπορούσε να επιτύχει μόνη της η Ελλάδα μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, εάν δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Και δεν είναι μόνο η Κίνα που ανοίγεται πλέον ως μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα. Είναι και η Ιαπωνία και ο Καναδάς, οι εμπορικές συμφωνίες με τις οποίες έκλεισαν την περασμένη χρονιά.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Έλληνες παραγωγούς πως το μέλλον της ελληνικής παραγωγής του πρωτοβάθμιου τομέα βρίσκεται στις εξαγωγές, με επώνυμα προϊόντα ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικού προσδιορισμού. Οι επερχόμενες σοβαρές περικοπές στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μοναδικός δρόμος στα επόμενα χρόνια θα είναι οι εξαγωγές προϊόντων ποιότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για να βοηθήσει και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και αυτοί πλέον πρέπει να δούν ότι το μέλλον του κλάδου τους βρίσκεται στις εξαγωγές στην Ασία.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 7 Νοεμβρίου 2019

No comments:

Post a Comment